16 Ιαν 2025
READING

Γιατί «πάτησε φρένο» η ανάπτυξη των Online Super Market;

8 MIN READ

Γιατί «πάτησε φρένο» η ανάπτυξη των Online Super Market;

Γιατί «πάτησε φρένο» η ανάπτυξη των Online Super Market;

Η πανδημία που έκανε την εμφάνισή της στις ζωές μας το 2020 ήταν η αιτία βασικών αλλαγών στην καθημερινότητά μας. Μία από αυτές, χωρίς αμφιβολία, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουμε.

Οι περιορισμοί με τους οποίους ήρθαν αντιμέτωποι καταστηματάρχες και πελάτες αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη προκειμένου να ενισχυθούν άλλα κανάλια πωλήσεων, με κυρίαρχο, όπως είναι λογικό, το ηλεκτρονικό.

Ειδικά για είδη βασικής ανάγκης, όπως αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, δεν υπήρχε περιθώριο για υποχωρήσεις και χάσιμο χρόνου, με αποτέλεσμα γρήγορα να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι μεγάλοι -αλλά και οι μικρότεροι- παίκτες της αγοράς, είτε βασίστηκαν στα δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα, είτε συνεργάστηκαν με ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων όπως το e-food και η Wolt, είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, και τα δύο μαζί.

Ανάπτυξη αλλά με… «φρένο»

Κάπως έτσι, οι αγορές με… λίγα κλικ έγιναν συνήθεια για τους Έλληνες καταναλωτές, η οποία μάλιστα δεν εγκαταλείφθηκε μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Σύμφωνα το εξαμηνιαίο report που έφερε στη δημοσιότητα το Convert Group, ο κλάδος των Online Super Market σημείωσε ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να επιλέγουν τα Online καταστήματα για τις ανάγκες τους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση έφτασε το 7%, με τον τζίρο να «αγγίζει» τα 164 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής (με ΦΠΑ) χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood Market & Wolt Market που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Όμως , παρά το γεγονός ότι η αύξηση αυτή μπορεί να φαντάζει ικανοποιητή, δείχνει να έχει «πατήσει φρένο» σε σχέση με το 2023, όταν η χρονιά «έτρεξε» με ανάπτυξη 15%, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν online 306εκατ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε ορισμένους τομείς η αυξητική τάση συνεχίστηκε, καθώς σημειώθηκε αύξηση τεμαχίων ανά καλάθι, κατά 6%, με τους καταναλωτές να τοποθετούν 34 αντί 32 τεμάχια στην ηλεκτρονική παραγγελία τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μέση αξία των αγαθών που αγοράστηκαν online αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Άνοδος σε αναψυκτικά, προϊόντα για κατοικίδια και κατεψυγμένα τρόφιμα

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ήταν, αρχικά, αυτές των ποτών και των αναψυκτικών, και των προϊόντων για κατοικίδια, με ποσοστό 15% και 14% αντιστοίχως, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τόσο τα κατεψυγμένα τρόφιμα, κατά 10%, όσο και τα συσκευασμένα τρόφιμα κατά 7%.

Ακόμα, παρατηρήθηκε επίσης ότι το ποσοστό της δαπάνης που πηγαίνει σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελεί το 15% του συνόλου των online αγορών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ η Παρασκευή αποτέλεσε την πιο δημοφιλή ημέρα για τα οnline ψώνια του νοικοκυριού, αφού το 16,8% των συνολικών παραγγελιών έγιναν την συγκεκριμένη ημέρα.

Οι λόγοι που δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι, παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη συνεχίζει να υπάρχει, παρατηρείται μία επιβράδυνση.

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι αλυσίδες μέχρι προσφάτως γνώριζαν πως ουσιαστικά χάνουν χρήματα από το ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς προσέφεραν την υπηρεσία διανομής δωρεάν προς τους πελάτες τους. Συνειδητά λοιπόν είχαν επιλέξει το κόστος από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την παράδοση των προϊόντων στον πελάτη να το χρεωθούν οι ίδιες, σε μία προσπάθεια και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων αλλά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι ουσιαστικά είχαν αναγκαστεί να αγοράζουν ηλεκτρονικά.

Όσο όμως ο καιρός περνούσε, είχαμε να κάνουμε με μία κατάσταση η οποία δε θα μπορούσε να συνεχιστεί άλλο για τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, άρχισαν να χρεώνουν τους πελάτες τους αλλά και να αυξάνουν το όριο ελάχιστης παραγγελίας.

Ας δούμε λοιπόν τις αποφάσεις που πήραν μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα μας.

Το συνδρομητικό μοντέλο του My Market

Για παράδειγμα, τα Μy Market (όμιλος Metro ΑΕΒΕ) προχώρησαν μία αρκετά πρωτοποριακή αλλά και ριψοκίνδυνη κίνηση καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα συνδρομητικό μοντέλο στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική σε ανάλογες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ τον «δρόμο» για τις αλλαγές αυτές είχαν ανοίξει οι δηλώσεις του Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής του ομίλου, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι η εταιρεία του σκοπεύει να κάνει τις χρεώσεις λίγο πιο… σοφιστικέ.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αλυσίδα My Market προσφέρει δύο διαθέσιμα πακέτα συνδρομής, τα οποία έχουν διάρκεια 1 μήνα, 6 μηνών ή 12 μηνών +1 μήνα δωρεάν. Το ένα πακέτο ονομάζεται Saver Pass Flex και προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής δρομολογίου παράδοσης οποιαδήποτε μέρα από Δευτέρα έως και Σάββατο και σε οποιοδήποτε time slot. Το κόστος της συνδρομής κυμαίνεται από 5 ευρώ/μήνα έως 25 ευρώ/χρόνο. Το άλλο πακέτο έχει όνομα Saver Pass Light και προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής δρομολογίου παράδοσης από Τρίτη έως και Πέμπτη και ώρες 11:30-14:30 και 14:30-17:30. Το κόστος της συνδρομής κυμαίνεται από 9 ευρώ/μήνα έως 30 ευρώ/χρόνο.

Άλλη μία αλλαγή που έχει πραγματοποιήσει η My Market στην τιμολογιακή πολιτική του ηλεκτρονικού της καταστήματος, είναι το γεγονός ότι τα δωρεάν μεταφορικά προσφέρονται πλέον για παραγγελίες που ξεπερνάνε τα 90 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το ελάχιστο όριο για μη χρέωση μεταφοράς ήταν τα 59 ευρώ.

Στις μεμονωμένες διανομές το ελάχιστο όριο παραγγελίας είναι τα 40 ευρώ για παράδοση στον χώρο του πελάτη, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός για την παραλαβή από κατάστημα ή για την υπηρεσία Speedy. Υπενθυνίζεται ότι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και Ιωάννινα οι χρεώσεις για μεταφορικά κυμαίνονται από 1,50 έως 3,00 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία και ώρα παράδοσης που θα επιλεγεί.

Αύξηση σημειώθηκε και στο κόστος της υπηρεσίας Speedy, η οποία προσφέρει παράδοση το πολύ σε 1 ώρα, με τη σταθερή χρέωση μεταφορικών να ορίζεται πλέον στα 4 ευρώ από 3 ευρώ που ίσχυε.

Oι σημαντικές αλλαγές από τον Μασούτη

Μέσα στον Μάρτιο είχαμε σημαντικές αλλαγές και στην τιμολογιακή πολιτική της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης, με την ανακοίνωση να κάνει λόγο για κινήσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως λοιπόν έγινε γνωστό, τα δωρεάν μεταφορικά προσφέρονται πλέον σε παραγγελίες άνω των 90 ευρώ (από 40 που ίσχυε) ενώ μειώθηκε το ελάχιστο όριο παραγγελίας στα 20 ευρώ από τα 40.

Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες με αξία από 40 ευρώ έως 89,99 ευρώ έχουν χρέωση 2,5 ευρώ, ενώ οι παραγγελίες αξίας από 20 ευρώ έως 39,99 ευρώ, επιβαρύνουν τον πελάτη με επιπλέον 3,5 ευρώ.

Οι κινήσεις των υπολοίπων παικτών

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πρώτος σε αλλαγές στις τιμές των χρεώσεων προχώρηση ο Σκλαβενίτης, πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο τιμοκατάλογο, στις παραγγελίες μέχρι 30 ευρώ υπάρχει χρέωση 5 ευρώ, σε παραγγελίες μεταξύ 30 και 100 ευρώ υπάρχει χρέωση 2,50 ευρώ, ενώ δωρεάν μεταφορικά ισχύουν μόνο για παραγγελίες άνω των 100 ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί αποστολή προϊόντων στο σπίτι μόνο όταν η παραγγελία ξεπερνά τα 25 ευρώ, ενώ παρέχεται και η υπηρεσία click & collect (παραλαβή από τον πελάτη) για παραγγελίες άνω των 15 ευρώ. Ακόμα, για παραγγελίες αξίας από 25 έως 45 ευρώ υπάρχει κόστος παράδοσης 2 ευρώ. Για παραγγελίες αξίας άνω των 45 ευρώ η παράδοση γίνεται δωρεάν, ενώ για συγκεκριμένα διαστήματα παράδοσης το ελάχιστο κόστος παραγγελίας κυμαίνεται στα 60 ευρώ.

Η αλυσίδα Κρητικός, για την υπηρεσία Easy Delivery χρεώνει 3 ευρώ σε όσες παραγγελίες είναι κάτω από τα 40 ευρώ, χρέωση που ισχύει για την υπηρεσία Express Delivery ανεξάρτητα από το ύψος της παραγγελίας.

Τέλος, στο σούπερ μάρκετ e-fresh, το πλαφόν για την αποστολή παραγγελίας στον χώρο του πελάτη έχει οριστεί στα 25 ευρώ. Μέχρι τα 55 ευρώ τα έξοδα αποστολής είναι 3 ευρώ, από τα 55 μέχρι τα 100 ευρώ μειώνονται στα 2 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει χρέωση για παραγγελίες άνω των 100 ευρώ.

Πώς αντέδρασαν οι καταναλωτές

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σωστή για τα σούπερ μάρκετ, καθώς όχι μόνο σταμάτησαν να χάνουν χρήματα με δωρεάν υπηρεσίες, αλλά και οι καταναλωτές ξεκίνησαν να αυξάνουν τον μέσο όρο παραγγελίας τους, ώστε να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση μεταφορικών, και κατά συνέπεια αυξήθηκε η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού.

Όμως, όπως βλέπουμε, σταδιακά αρχίζουν να υπολογίζουν αυτά τα επιπλέον χρήματα που τους ζητούνται, ενώ πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν και το όριο στις αγορές τους, επιλέγοντας τα φυσικά καταστήματα.

Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του κ, Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής της METRO και προέδρου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της αλυσίδας του αντιπροσωπεύουν το 3,5% των συνολικών πωλήσεων. Συγκεκριμένα, 2,5% προέρχεται από το δικό τους online κατάστημα και 1% από τις πλατφόρμες. Δεδομένου ότι και οι υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κινούνται σε παρόμοια ποσοστά, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το περιθώριο αύξησης των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού καναλιού.

Όσο όμως ο κόσμος δυσκολεύεται από τις πιέσεις του πληθωρισμού, τόσο στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, όσο και γενικότερα στην καθημερινότητά του, είναι λογικό να αποφεύγει τα έξτρα έξοδα, ακόμα κι αν αυτά είναι μερικά ευρώ.

Το μέλλον θα δείξει αν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο ή θα πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις

Αυτά είναι τα online σούπερ μάρκετ για παραγγελίες και παράδοση στο σπίτι | Νέα | Moneyonline

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ανάπτυξη θα «πατήσει γκάζι» το επόμενο διάστημα ή αν τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ψάξουν απαντήσεις προκειμένου να καταστήσουν πιο δημοφιλή τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.