22 Νοέ 2024
READING

Παντελής Μαντωνανάκης: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που κέρδισε στα σημεία το Δημόσιο

8 MIN READ

Παντελής Μαντωνανάκης: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που κέρδισε στα σημεία το Δημόσιο

Παντελής Μαντωνανάκης: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που κέρδισε στα σημεία το Δημόσιο

Για την υπόθεση της αντιπαράθεσης του επιχειρηματία της φιλοξενίας Παντελή Μαντωνανάκη, επικεφαλής της εταιρείας Αττικός Ήλιος που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Lagonissi Grand Resort, χύθηκε αρκετό μελάνι, ενώ απασχόλησε για καιρό τις δικαστικές αίθουσες. Ο επιχειρηματίας βρέθηκε απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), διεκδικώντας σειρά από αποζημιώσεις.

Ωστόσο μετά την εύρεση συμβιβαστικής λύσης, σε μία πολυετή διαδικασία μεταξύ Δημοσίου και Μαντωνανάκη προβλέπεται να κουρευτούν τα δάνεια που βαραίνουν τον ίδιο και την επιχείρησή του Αττικός Ήλιος, τα οποία υπερβαίνουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά θα κουρευτούν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και απο την άλλη η ΕΤΑΔ με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια, θα καλύψει τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει εύλογα ότι πρόκειται για μία σημαντική επιχειρηματική νίκη ιδιώτη έναντι Δημοσίου. Στο πλαίσιο της συμβιβαστικής λύσης προβλέπεται εκτός των άλλων η ανάπλαση έκτασης στο Λαγονήσι και η αξιοποίηση όμορου οικοπέδου με το γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα, με αντικείμενο τη δημιουργία περίπου 50 πολυτελών κατοικιών όπου μένει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς εκμετάλλευσής τους, εάν θα έχει το δημόσιο συμμετοχή στο συγκεκριμένο προτζεκτ και με ποιον τρόπο.

Μία υπόθεση αντιπαράθεσης που ξεκίνησε το 1999

Η υπόθεση της αντιπαράθεσης του Δημοσίου με την Αττικός Ήλιος χρονολογείται από το 1999. Τότε η πλευρά Μαντωνανάκη είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΤ για μίσθωση συνολικής έκτασης 326 στρεµµάτων στο Λαγονήσι και με χρονική διάρκεια της παραχώρησης να ανέρχεται στα 77 χρόνια. Η υποχρέωση της εταιρείας ήταν να προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 263,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ωφελούσαν τον ΕΟΤ και το Δημόσιο όταν θα έληγε η 77ετής παραχώρηση. Στη συνέχεια έγινε τροποποίηση στη σύµβαση 10469/22.9.1999, μεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος. Η νέα σύμβαση προέβλεπε την παραχώρηση της χρήσης και της δυνατότητας εκμετάλλευσης 241 στρεµµάτων, από τα οποία 42,32 στρέµµατα είναι αιγιαλός, ενώ στα υπόλοιπα στεγάζεται το Grand Resort Lagonissi.

Ακολούθως, το 2003 η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αποφάσισε για την απευθείας εκµίσθωση στην Αττικός Ήλιος συνολικής επιφάνειας 85.195 τ.µ. που είναι παρακείµενη και σε επαφή µε την έκταση των 241 στρεµµάτων που παραχωρήθηκε στην εταιρεία του Παντελή Μαντωνανάκη σύμφωνα με την αρχική σύμβαση του 1999. Εκεί υπήρχε στον σχεδιασμό από πλευράς του ξενοδοχειακού ομίλου, η υλοποίηση επενδύσεων για την δημιουργία οικίσκων, συνεδριακού κέντρου και νέων ξενοδοχειακών µονάδων.

Η απόρριψη της αρχικής πρότασης συμβιβασμού που οδήγησε τις δύο πλευρές στα δικαστήρια

Από το 2018 και ύστερα η ΕΤΑΔ και η πλευρά Μαντωνανάκη ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται με σκοπό την αποζηµίωση της ξενοδοχειακής εταιρείας από την ΕΤΑΔ µε ποσό ύψους 85 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το Δημόσιο προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας τη γνωμοδότησή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, έτσι ώστε να μην τεθούν στη συνέχεια ζητήματα απιστίας κατά του Δηµοσίου από πλευράς της ΕΤΑΔ και να κριθεί ότι η όλη διαδικασία αποζημίωσης – εφόσον προχωρούσε τελικά – ήταν νόμιμη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωµοδότησε κατά του συµβιβασµού, με την ομάδα των νομικών συμβούλων που εξέτασε την υπόθεση να αποφαίνεται ότι η δικαστική διαµάχη θα κατέληγε υπέρ της ΕΤΑΔ. Εν τέλει το Δηµόσιο απέρριψε τον συµβιβασµό των 85 εκατ. ευρώ, που είχε δεχθεί η Αττικός Ήλιος και το ζήτημα έλαβε τη δικαστική οδό.

Οι δύο πλευρές βρέθηκαν στην πορεία να αντιμάχονται για μισθωτικές διαφορές, με την Αττικός Ήλιος να αναφέρει ότι ποτέ δεν της παραδόθηκε ολόκληρη η έκταση από το Δημόσιο, µε αποτέλεσµα να µην µπορέσει να υλοποιήσει το επιχειρηµατικό σχέδιο για το οποίο είχε δεσμευτεί, αυτό δηλαδή που εξετάζεται σήμερα να συναξιοποιήσει με το Δημόσιο στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας συμβιβασμού των δύο πλευρών.

Η αντιπρόταση του Δημοσίου

Ξεκίνησε σειρά δικαστικών προσφυγών με επιμέρους δικαστικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα το σημερινό ποσό έφτασε να «χρωστάει» ως αποζημίωση το Δημόσιο στην Αττικός Ήλιος να αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των δικαστικών εξόδων.

Σχετικά με το θέμα, το Δημόσιο είχε προτείνει τελευταία ως λύση της καταβολή́ μέρους των 800 εκατομμυρίων προς τον επιχειρηματία, με αντάλλαγμα αυτός να δώσει πίσω στο Δημόσιο
 το ξενοδοχείο στο Λαγονήσι και να παραιτηθεί́ των απαιτήσεων που διατηρεί. Ωστόσο η πλευρά Μαντωνανάκη απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, διεκδικώντας την καταβολή όλου του προαναφερόμενου ποσού, με το Δημόσιο να εξετάζει τα επόμενα βήματα και το ενδεχόμενο να καταθέσει νέα πρόταση προς τον επιχειρηματία.

Αττικός Ήλιος: Ανεξόφλητες οφειλές που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ

Το θέμα ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει ειδική αναφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, κατατάσσοντάς την στα πλαίσια του δημοσιονομικού κινδύνου, καθότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις και δάνεια του Π. Μαντωνανάκη υπερέβησαν το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι το ομολογιακό δάνειο 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκδόθηκε από τις τράπεζες και για το οποίο η Αττικός Ήλιος είχε ζητήσει την παράταση της λήξης του. Πρόκειται για ένα δάνειο που κατήγγειλαν οι τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες οφειλές της εταιρείας η έκβαση της διευθέτησης του δανεισμού υπήρξε άμεσα συναρτώμενη με την αποζημίωση που διεκδίκησε ο επιχειρηματίας από το Δημόσιο.

Τι αναφέρει σχετικά η Αττικός Ήλιος

Σύμφωνα με τα όσα έχει κατά καιρούς αναφέρει η Αττικός Ήλιος στις οικονομικές της καταστάσεις αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, τον Φεβρουάριο του 2018 εκδόθηκαν οκτώ αποφάσεις του Αρείου Πάγου με αριθμούς 354 έως και 361, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αβάσιμες αναιρέσεις της ΕΤΑΔ ΑΕ και του Ελληνικού Δημοσίου, δικαιώνοντας πλήρως την εταιρεία, τις εγγυήτριες εταιρείες, τους μετόχους φυσικά πρόσωπα-εγγυητές και τις διοικήσεις των εταιρειών, ολοκληρώνοντας μία μακρόχρονη δικαστική διαμάχη. Η Αττικός Ήλιος υποστήριζε ότι η διαμάχη αυτή προκλήθηκε με ευθύνη της εκμισθώτριας ΕΤΑΔ Α.Ε., επισημαίνοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις ήρθαν να επιλύσουν αμετάκλητα το σύνολο των νομικών και ουσιαστικών θεμάτων τα οποία παραπέμφθηκαν σε δικαστική επίλυση από το έτος 2003 έως σήμερα. Επιπρόσθετα 3 Αποφάσεις του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (δύο το Μάιο 2018 και μία τον Δεκέμβριο του 2019) ήταν υπέρ της μισθώτριας Αττικός Ήλιος για την ισχύ του πολεοδομικού καθεστώτος του ν.2160/93 επί της συνολικής έκτασης στη οποία επρόκειτο να υλοποιηθεί η επένδυση. Οι αποφάσεις του ΣτΕ και οι διαιτητικές αποφάσεις, έκριναν την ισχύ του ν. 2160/1993 στην μίσθια έκταση και όχι του Προεδρικού Διατάγματος της Λαυρεωτικής όπως επεδίωκε η ΕΤΑΔ , γεγονός που σύμφωνα με την εταιρεία θα έθετε σε κίνδυνο την επένδυση, σε βάρος και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου που εισπράττει το μίσθωμα για την έκταση. Έτσι το σύνολο της έκτασης διέπεται από τους όρους του αρθρ.31 του ν.4146/2013 που ορίζουν το συντελεστή δόμησης επί της έκτασης.

Θυμίζουμε ότι ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των 8 διαιτητικών προσφυγών της εταιρείας κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε. και εκδόθηκαν αποφάσεις οι οποίες επιδίκαζαν συνολικά 567 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις με τους τόκους, πλέον δικαστικών εξόδων. Το συνολικό ποσό κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων που επιδικάσθηκε, στο τέλος Ιανουαρίου 2023, ανερχόταν σε ποσό που άγγιξε τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικής διαχείρισης περίπτωση αποτελούν τα δάνεια της Αττικός Ήλιος και για τις τράπεζες, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα κόκκινα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους, τα οποία πέρασαν σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Παρά τις διαρκείς απόπειρες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες, για να εξασφαλίσουν δικαστική απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση είσπραξης των απαιτήσεών τους, όλες ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Καθώς όπως αναφέρουν σχετικά νομικοί κύκλοι, οι τράπεζες αποδέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως εξασφάλιση για τα δάνειά τους τις απαιτήσεις που η «Αττικός Ηλιος» είχε από το Δημόσιο και ειδικότερα την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Οι απαιτήσεις αυτές προσδιορίστηκαν τελικά, με διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις, στο ποσό των 670 εκατ. –το οποίο με τους τόκους υπερημερίας έχει πλέον αγγίξει τα 800 εκατ.– κατόπιν επικράτησης της πλευράς Π. Μαντωνανάκη στην πολυετή δικαστική διαμάχη με την ΕΤΑΔ.

Ποια είναι η Αττικός Ήλιος

Η Αττικός Ήλιος δραστηριοποιείται στην τουριστική αξιοποίηση, μακροχρόνια μίσθωση και εκμετάλλευση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής, σε έκταση 326.315 τ.μ. του ν 2160/93 πλέον έκτασης 9.000τ.μ για ελικοδρόμιο στη παρακείμενη βραχονησίδα Κουλούρα και 2.800τ.μ. για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών, ιδιοκτησίας αρχικά του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και σήμερα πλέον της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

Πλέον, η νεότερη συμφωνία Δημοσίου-Μαντωνανάκη περιλαμβάνει «κούρεμα» των δανείων του Μαντωνανάκη που θα κυμαίνεται μεταξύ 175 και 190 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό χρέος του επιχειρηματία, που ανέρχεται σε 550 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων, αναμένεται να μειωθεί και το κράτος να καταβάλει περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Αυτό το ποσό είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που έχει επιδικαστεί από τα δικαστήρια υπέρ του Μαντωνανάκη, καθιστώντας την προτεινόμενη συμφωνία ως αμοιβαία συμφέρουσα.

Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει την παράταση της σύμβασης μίσθωσης του Grand Resort Lagonissi από 77 σε 99 χρόνια, και την έγκριση της κατασκευής πολυτελών κατοικιών και βιλών στην επίμαχη έκταση, για την οποία επίσης οι δύο πλευρές βρέθηκαν να αντιπαρατίθενται τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναμένεται να δώσει ώθηση σε σημαντικές τουριστικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, επιτρέποντας στον Μαντωνανάκη να προχωρήσει τα επενδυτικά του σχέδια που είχαν μπλοκαριστεί λόγω των διαμαχών με την ΕΤΑΔ.

Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός του Grand Resort Lagonisi είναι ιδιοκτήτης και δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, του Elounda Beach Hotel & Villas και του Elounda Bay Palace, στην Ελούντα, τα οποία βρήκαν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς σε πλειστηριασμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.