15 Ιαν 2025
READING

Όμιλος Sani/Ikos : Από μία οικογενειακή επιχείρηση του ’70 στην κορυφή του τουρισμού

5 MIN READ

Όμιλος Sani/Ikos : Από μία οικογενειακή επιχείρηση του ’70 στην κορυφή του τουρισμού

Όμιλος Sani/Ikos : Από μία οικογενειακή επιχείρηση του ’70 στην κορυφή του τουρισμού

Ο Όμιλος Sani/Ikos βρίσκεται στη «σφιχτή» λίστα με τους βασικούς παίκτες ίσως του πιο δυνατού χαρτιού όσον αφορά την οικονομία της Ελλάδας που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό, και συγκεκριμένα τον κλάδο της φιλοξενίας. Σήμερα, λειτουργεί 12 ιδιόκτητα πολυτελή θέρετρα στην Χαλκιδική, την Κέρκυρα και την Κω στην Ελλάδα, καθώς και στην Ανδαλουσία και την Μαγιόρκα στην Ισπανία.

Ο όμιλος μάλιστα μόλις ανακοίνωσε ότι η θυγατρική του, Sani/Ikos Financial Holdings, προχώρησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου στην επιτυχή έκδοση ομολόγου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2030 και ετήσιο επιτόκιο 7,250%, το οποίο θα εκδοθεί στο 100% της ονομαστικής του αξίας. Όπως ανακοινώθηκε, «η έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές από κορυφαίους εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές του Ομίλου Sani/Ikos».

Η λαμπρή πορεία μιας οικογενειακής επιχείρησης

Ο όμιλος σήμερα απασχολεί 6.500 εργαζόμενους και, με πλάνα για δυναμική ανάπτυξη, σκοπεύει να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026.

Αφετηρία του ήταν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70, δύο αδέλφια και πολλές φιλοδοξίες, που οδήγησαν την εταιρία σε αυτό που είναι σήμερα. Να κατέχει μία ισχυρή θέση στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και αυτό της φιλοξενίας. Για του λόγου το αληθές, ο όμιλος έχει εξελιχθεί από το Sani Resort στην Χαλκιδική, που ήταν και το πρώτο, στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό όμιλο, που λειτουργεί ιδιόκτητα θέρετρα πολυτελείας σε όλη την Μεσόγειο. Με λίγα λόγια, από οικογενειακή επιχείρηση, έφτασε να είναι μία εταιρία με αποτίμηση μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ.

Με τις επωνυμίες Sani Resort και Ikos Resorts λειτουργεί πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 θέρετρα στην Ελλάδα (σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω) και την Ισπανία, τα οποία κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων πολυτελών θέρετρων στον κόσμο.

Ακόμη, η εταιρία έχει βάλει πλώρη για 1.000 δωμάτια, σουίτες και βίλες για περαιτέρω επέκταση του brand Ikos στην Ελλάδα (Κρήτη) και την Πορτογαλία (Algarve), με προγραμματισμένη έναρξη το 2026 και το 2027.

Από οικογενειακή επιχείρηση, έφτασε να είναι μία εταιρία με αποτίμηση μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αρχή έγινε πριν από 50 χρόνια όταν και δημιουργήθηκε το Sani Resort, από τα αδέλφια –  επιχειρηματίες Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό που κάνουν και στην ανάπτυξη ενός ισχυρού τουριστικού προϊόντος που έμελλε να βγει από τα σύνορα της χώρας. Ακολούθησε στη συνέχεια το πρωτοποριακό μοντέλο των Ikos Resorts και η οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε με τον καιρό σε κορυφαίες παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Μεσογείου, προσφέροντας στους επισκέπτες ξεχωριστές εμπειρίες και υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση, που αντικατόπτριζε τη ζεστή, ελληνική φιλοξενία. Το εγχείρημα αυτό ήρθε στην πορεία να υποστηρίξει ο Co–CEO και Co–Managing Partner του ομίλου, Mathieu Guillemin, γεγονός που επέφερε ρεκόρ επιδόσεων και οδήγησε το 2022 στη συμμαχία με την GIC, το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως.

Οι ξένοι επενδυτές

Η αλήθεια είναι πως η οικογένεια Ανδρέαδη προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ήδη πριν η είσοδος των funds στην ελληνική τουριστική αγορά γίνει κανόνας. Έτσι, το 2015 μετασχηματίστηκε και βρέθηκε στο ραντάρ του ενδιαφέροντος των Oaktree Capital Management, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, το ποσοστό των οποίων εξαγόρασε το 2022 το κρατικό sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC, το οποίο αναφέραμε παραπάνω.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι η εταιρία συνεχίζει να διατηρεί την ελληνική της ταυτότητα, αφού διοικείται από τον Ανδρέα Ανδρεάδη. Μαζί του, ο Mathieu Guilleman και ο Σταύρος Ανδρεάδης, στη θέση του επίτιμου προέδρου.

Οι επενδύσεις και η νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Χαλκιδικής

Η περιοχή της Χαλκιδικής αποτελούσε πάντα ορμητήριο του ενδιαφέροντος και της δραστηριοποίησης των αδελφών Ανδρεάδη. Έτσι, στις αρχές του έτους ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου, που βρίσκεται στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής και απέκτησε το Sani/Ikos Group μέσω της εταιρίας «Σάνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρία Αναπτύξεως και Τουρισμού». Το επενδυτικό βήμα αφορά νέα ξενοδοχειακή μονάδα σε μικρή απόσταση από το υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο, Sani Resort, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον όμιλο.

Γενικώς, για τα επόμενα πέντε χρόνια, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και την επέκταση του Ikos brand στη Μεσόγειο, με δύο ακόμη πολυτελή all-inclusive θέρετρα. Μέσα από το πλάνο αυτό θα δημιουργηθούν πάνω από 2.900 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή έως το 2025. Nα σημειωθεί ότι ήδη ο όμιλος έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης επένδυση ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ στα Χανιά, αφού το 2025 θα ανοίξει το Ikos Kissamos Resort, που σηματοδοτεί την άφιξη του ομίλου με το ελληνικό DNA στο νησί. Το συγκεκριμένο θα διαθέτει 414 δωμάτια, bungalows και βίλες σε έκταση 200 στρεμμάτων και παραλία 600 μέτρων.

Επίσης, το πλάνο εξωστρέφειας συνεχίζεται, αφού ένα ακόμα θέρετρο του ομίλου θα κατασκευαστεί στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας και, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ανοίξει τις πόρτες του το 2026, ονόματι Ikos Cortesia. Το πρώην Alfamar Beach Resort, τη θέση του οποίου θα πάρει το Ikos Cortesia, θα ανακατασκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει ως all–inclusive θέρετρο, δυναμικότητας 448 δωματίων, βιλών και bungalows.

Αδιαμφισβήτητα, βασικό συστατικό στοιχείο του success story της εταιρίας όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε η καινοτομία και η πρωτοποριακή στρατηγική που την έκανε να ξεχωρίσει και να λάμψει παγκοσμίως. Έχοντας στην ομπρέλα της all-inclusive θέρετρα πολυτελείας και ένα πρωτοποριακό μοντέλο καθετοποιημένης λειτουργίας ως owner, developer και operator ταυτόχρονα, το οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο. Και βέβαια, η εμπειρία και το επιχειρηματικό μυαλό των Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη, που κινούν το τιμόνι της προς τα πιο μεγάλα τους σχέδια.

Αναφορικά με την πλούσια εμπειρία τους, να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Ανδρεάδης διαδραμάτισε ενεργό ρόλο σε συλλογικούς φορείς του Τομέα Φιλοξενίας και Τουρισμού, ενώ υπηρέτησε ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ- Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – κοινωνικός εταίρος- για οκτώ χρόνια (2001−2008). Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, από την άλλη, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την περίοδο 2011-2017, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ. Μέσα από μία μακριά πορεία και σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, έχουν καταφέρει να αφήσουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στον τουρισμό και φαίνεται πως συνεχίζουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.