17 Οκτ 2024
READING

Πολυτελείς Κατοικίες: τεράστια ζήτηση σε διάφορες περιοχές

4 MIN READ

Πολυτελείς Κατοικίες: τεράστια ζήτηση σε διάφορες περιοχές

Πολυτελείς Κατοικίες: τεράστια ζήτηση σε διάφορες περιοχές

Παρά την ακρίβεια, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, το «ελληνικό παράδοξο» κάνει για μία ακόμη φορά την εμφάνισή του, αφού άνθηση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Παρά τις συνεχείς μεταβολές στο πολιτικό και οικονομικό τοπίο, η αγορά πολυτελών ακινήτων φαίνεται πως είναι ανθεκτική, αφού συνεχίζει να ευημερεί.

Πώς διαμορφώνεται η αγορά της πολυτελούς κατοικίας

Περίπου 90% αύξηση σημειώνει η αξία των συμφωνιών αγοράς που έκλεισαν στο α’ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με πέρυσι (σε παγκόσμιο επίπεδο), όπως αποκαλύπτει έρευνα της Greece Sotheby’s International Realty.

Ακολουθώντας τις τάσεις των προηγούμενων ετών, την πρώτη θέση στη ζήτηση βρίσκεται η αγορά των ΗΠΑ κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο της περσινής χρήσης. Στη δεύτερη θέση σκαρφάλωσε η εσωτερική ζήτηση από την ελληνική αγορά, με το ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από Ελλάδα να σημειώνει μάλιστα εντυπωσιακή άνοδο αφού άγγιξε το 67%, αφήνοντας πίσω το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τη Sotheby’s, στα δύο πρώτα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης η ζήτηση στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 11% περίπου, ενώ ο αριθμός των υποδείξεων παρέμεινε στα επίπεδα της ίδιας περιόδου στο 2023. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ έπεται η γερμανική αγορά η οποία έχει σημειώσει κάθοδο της τάξης του 23% λόγω της κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μια διετία.

Γενικώς, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ζήτηση και προσφορά για ακίνητα εστιάζονται κυρίως σε σύγχρονες πολυτελείς κατοικίες, με έντονο το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Πού ξεπουλάει η πολυτέλεια

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυξημένη είναι η ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες που προέρχεται ιδιαίτερα και από την γενιά των millennials (1981-1996) και τους Gen X (1965-1980) και κυρίως από εκείνους που εργάζονται από το σπίτι. Οι περιοχές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση πολυτελών κατοικιών είναι η Κρήτη, η Αθηναϊκή Ριβιέρα με επίκεντρο το έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, το κέντρο Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, οι Κυκλάδες, το Πόρτο Χέλι και η Κέρκυρα.

Όπως σημειώνει η Sotheby’s, ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ζήτηση για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών στα νησιά του Ιονίου, ενώ σε υψηλή ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι προορισμοί της Κρήτης, καθώς υπάρχει ευνοϊκότερη σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα.

Η αλήθεια είναι πως παρά την άνοδο των τιμών των ακινήτων, οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλότερες από χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι η χώρα μας, έχοντας μόλις το 3,5% μεριδίου αγορών στη Μεσόγειο, απέχει ακόμη σημαντικά βήματα από το να γίνει ένας εδραιωμένος προορισμός για αγορά πολυτελών κατοικιών. Πληθωρισμός και γεωπολιτικές αναταραχές αποτέλεσαν τους βασικούς «ενόχους» για το φαινόμενο αυτό.

Σύμφωνα με την τάση που διαμορφώνεται, οι πολυτελείς κατοικίες πωλούνται ήδη από τα «μπετά»

Στο επίκεντρο η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά σε όσα λαμβάνουν χώρα και ετοιμάζονται κατά μήκος της ακτογραμμής της Αθήνας, για να αντιληφθούμε τη ζήτηση που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο. Η αυξανόμενη μάλιστα ζήτηση έχει οδηγήσει σε ένα μπαράζ οικιστικών αναπτύξεων που υλοποιούνται από ξένους και Έλληνες επενδυτές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με βασικό «κυρίαρχο» τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, που τελικά συμπαρέσυρε πολυάριθμες οικιστικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, της Γλυφάδας, της Βούλας κλπ. Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, οι περισσότερες κατοικίες έχουν ήδη πουληθεί ιδιαίτερα στο Ελληνικό, αλλά γενικότερα, σύμφωνα με την τάση που διαμορφώνεται, οι κατοικίες πωλούνται ήδη από τα «μπετά». Ενδεικτικά, μετά την εξάντληση των 500 πρώτων κατοικιών που βγήκαν προς πώληση και τα οποία εξασφάλισαν κυρίως Έλληνες αγοραστές, σειρά πήραν κατοικίες, που ξεπερνούν τις 1.100 σε αριθμό, εντός της ανάπτυξης του Little Athens.

 

Επίσης, ένα τέτοιο παράδειγμα, εκτός από αυτό του Ελληνικού, είναι το Apollo Hills, όπως ονομάστηκε το πολυσυζητημένο οικιστικό project των Hines – Henderson στη Βούλα. Πρόκειται για μία οικιστική ανάπτυξη των 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα. Προβλέπεται να καταλαμβάνει 11.000 τ.μ. για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκων στην περιοχή, ενώ το έργο θα περιλαμβάνει περίπου 300 διαμερίσματα και κατοικίες.

Γενικώς, τα εργοτάξια εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, από τα βόρεια προάστια μέχρι το Σούνιο και βέβαια σε όλο το μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.