07 Σεπ 2024
READING

Βουλιαγμένη όπως λέμε… Μύκονος! Ξαπλώστρες σε τιμή χρυσού στην Αττική!

5 MIN READ

Βουλιαγμένη όπως λέμε… Μύκονος! Ξαπλώστρες σε τιμή χρυσού στην Αττική!

Βουλιαγμένη όπως λέμε… Μύκονος! Ξαπλώστρες σε τιμή χρυσού στην Αττική!

Την ώρα που για μία τετραμελή οικογένεια το κόστος για να πάει διακοπές μίας εβδομάδας αποδεικνύεται απαγορευτικό, όπως φαίνεται, σε πολυτέλεια έχει μετατραπεί και το να πάει κάποιος σε μια οργανωμένη παραλία στον νομό Αττικής.

Ειδικά σε περίπτωση που επιλέξει μία ξαπλώστρα στην πρώτη σειρά, θα χρειαστεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, με τις τιμές να θυμίζουν, ή και να ξεπερνούν, τις αντίστοιχες νυχτερινών μαγαζιών που τραγουδάνε τα μεγάλα ονόματα της πίστας.

Ξαπλώστρα με… κράτηση μέσω app

Και μπορεί μέχρι πριν λίγα χρόνια όλα αυτά να φάνταζαν αστείο -και μάλιστα κακόγουστο-, όπως φαίνεται όμως έχει δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα, με τους πελάτες-καταναλωτές να την αποδέχονται και να δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τους κανόνες της.
Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να επισκεφθεί μία οργανωμένη παραλία της Αττικής κάποιο Σαββατοκύριακο ή αργία, θα πρέπει να έχει κάνει πρώτα κράτηση, προκειμένου να προλάβει. Μάλιστα, τις ημέρες με πολλή ζέστη ή όσο προχωράμε πιο πολύ στο καλοκαίρι, το ίδιο ισχύει και τις καθημερινές.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν, μέσω ειδικής εφαρμογής, κάνουν κράτηση -και προπληρώνουν- τις ξαπλώστρες τους, προκειμένου την ημέρα της επίσκεψής τους να μπορέσουν απροβλημάτιστα να μεταφερθούν στις θέσεις τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απολαμβάνουν και… προνόμια, όπως δωρεάν χώρο στάθμευσης, κάποιο welcome drink ή και δωρεάν (ουσιαστικά προπληρωμένη) κατανάλωση μέχρι ένα ποσό. Αυτά βέβαια όχι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς στις πιο φτηνές επιλογές καλό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Βέβαια, για όσους δεν πάνε πρώτη φορά σε παραλία, και ειδικά αν είναι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία, όλα αυτά ακούγονται τουλάχιστον περίεργα, αφού σε πολύ ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι ξαπλώστρες ήταν δωρεάν ακόμα και με κατανάλωση λίγων ευρώ. Και όχι σε παραλίες δίπλα σε αυτοκινητόδρομους ή που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν τόσο μολυσμένες που έως και τηλεοπτικά ρεπορτάζ παρακολουθούσαμε με ανθρώπους να βγαίνουν… μαύροι από τα νερά.

Πόσο κοστίζει μία ξαπλώστρα… πρώτης γραμμής

Ο τιμοκατάλογος για τις ξαπλώστρες που βρίσκονται στη πρώτη σειρά μπροστά στην παραλία μαρτυρά μία κατάσταση που έχει ξεφύγει, καθώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για πλαζ στον νομό Αττικής και όχι σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος επιθυμεί νοερά να μεταφερθεί κάπου αλλού από εκεί που βρίσκεται στην πραγματικότητα, ή όντως θεωρεί ότι επισκέπτεται κάποιες παραλίες που αξίζουν τα συγκεκριμένα χρήματα, θα χρειαστεί να βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για παράδειγμα, στη Βουλιαγμένη, οι τιμές τα Σαββατοκύριακα φτάνουν στα 220 ευρώ, ενώ τις καθημερινές το τίμημα διαμορφώνεται… μόλις στα 160 ευρώ. Στο Καβούρι πάλι, οι τιμές τα Σαββατοκύριακα είναι στα 150 ευρώ, και τις καθημερινές στα 105, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός σειρών όμως, ενώ όποιος επιθυμεί να κλείσει πρώτη ξαπλώστρα πλαζ (όπως λέμε πρώτο τραπέζι πίστα) στο Λαγονήσι, θα δώσει 100 ευρώ το Σαββατοκύριακο και 50 τις καθημερινές. Τέλος, στη Βάρκιζα, η τιμή έχει οριστεί στα 80 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και 60 τις καθημερινές. Σημειώνεται ότι μιλάμε για σετ που αποτελείται από 2 ξαπλώστρες.

Σε περίπτωση που κάποιοι συμβιβάζονται και με πιο πίσω σειρές, στη Βουλιαγμένη η δεύτερη και η τέταρτη σειρά κοστίζει 210 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 150 τις καθημερινές, και η τρίτη σειρά 200 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 150 τις καθημερινές. Στη Βάρκιζα πάλι υπάρχει και η επιλογή της καμπάνας, που συνοδεύεται από δύο ξαπλώστρες, πουφ και ένα τραπέζι, η οποία κοστίζει 275 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, 200 ευρώ τις καθημερινές και δίνει την δυνατότητα να… βολευτούν μέχρι και 10 άτομα.

Στο Λαγονήσι, η δεύτερη σειρά είναι 10 ευρώ φτηνότερη από την πρώτη, με τα Σαββατοκύριακα η τιμή να είναι 90 ευρώ και τις καθημερινές 40. Στο Καβούρι είναι διαθέσιμες και καμπάνες, με τιμή 220 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 160 ευρώ τις καθημερινές, ενώ αν κάποιος χρειαστεί έξτρα πουφ αυτό έχει κόστος 65 και 50 ευρώ αντιστοίχως. .

Σε άλλες διαθέσιμες επιλογές, στο Σούνιο μπορεί κάποιος να κλείσει ξαπλώστρες με ομπρέλα έναντι 80 ευρώ το Σαββατοκύριακο ή 50 ευρώ τις καθημερινές, με τις άλλες σειρές να είναι κατά δέκα ευρώ πιο φτηνές, ενώ στη Βούλα οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε 90 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 60 τις καθημερινές. Σε περίπτωση πάλι που μια παρέα μέχρι 6 ατόμων επιθυμεί να «κλείσει» κάποια καμπάνα, θα πρέπει να πληρώσει 220 ευρώ το Σαββατοκύριακο και 180 τις καθημερινές, με τη μεγάλη καμπάνα (έως 6 άτομα) να κοστίζει 220 ευρώ το Σαββατοκύριακο και 180 ευρώ τις καθημερινές.

Οι πιο προσιτές επιλογές

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να επιλέξει μία πιο οικονομική λύση, χωρίς να κάνει κράτηση αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στην τύχη του, μπορεί να επιλέξει περιοχές όπως ο Άλιμος, που η είσοδος στο beach bar κοστίζει 10 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και η ξαπλώστρα ακόμα 5, με τις τιμές τις καθημερινές να διαμορφώνονται σε 8 και 3 ευρώ αντιστοίχως.

Αν πάλι επισκεφθεί κάποια πλαζ στην περιοχή της Βούλας, θα πληρώσει είσοδο 8,5 ευρώ το άτομο τα Σαββατοκύριακα και 7 τις καθημερινές, με το σετ από ξαπλώστρες να τιμάται μεταξύ έως 40 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και έως 30 ευρώ τις καθημερινές. Τέλος, μια προσιτή επιλογή είναι η Ανάβυσσος, καθώς οι ξαπλώστρες κοστίζουν 20 ευρώ το σετ τα Σαββατοκύριακα και 10 ευρώ τις καθημερινές.

Και οι αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζεται το λεγόμενο «Κίνημα της πετσέτας», που προασπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες. Μάλιστα, οι καταγγελίες μέσω του ειδικού app Μycoast πέφτουν «βροχή», την ώρα που τα προβλεπόμενα πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία διαμορφώνονται από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα που συνολικά ξεπερνάνε τις 300.000 ευρώ, ενώ είχαμε μέχρι και «λουκέτα», την ώρα που οι καταγγελίες από πολίτες έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Το κέρδος είναι κατανοητό αλλά το να κοστίζουν δύο ξαπλώστρες όσο ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, μοιάζει υπερβολικό.

Ασφαλή μπάνια με... reserve ξαπλώστρες χάρη στην εφαρμογή Έλληνα ομογενή - Messinia Live

Σε κάθε περίπτωση, είναι αντιληπτό ότι και οι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και σίγουρα αποσκοπούν στο κέρδος. Όμως, το να φτάνει να κοστίζει ένα σετ ξαπλώστρες για λίγες ώρες, παραπάνω από πολλά δωμάτια ελληνικών νησιών, είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να προβληματίσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.