07 Σεπ 2024
READING

Τα νέα δεδομένα που φέρνει για την τραπεζική αγορά ο πέμπτος πόλος Attica-Παγκρήτιας

5 MIN READ

Τα νέα δεδομένα που φέρνει για την τραπεζική αγορά ο πέμπτος πόλος Attica-Παγκρήτιας

Τα νέα δεδομένα που φέρνει για την τραπεζική αγορά ο πέμπτος πόλος Attica-Παγκρήτιας

Η συμφωνία της συγχώνευσης των τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτιας, είναι πλέον και τυπικά γεγονός τις τελευταίες ώρες. Κάτι που φέρνει στην επιφάνεια τον πέμπτο μεγάλο τραπεζικό πόλο στην Ελλάδα μετά τις Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναφέρθηκε μέσα από ανάρτησή της στα social media, σε μία ιστορική μέρα, όπου δύο τράπεζες «αφήνουν πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος για να φτιάξουν μία νέα τράπεζα, υγιή, εύρωστη, δυναμική και σύγχρονη».

Με τα νέα δεδομένα δημιουργείται ένα νέος ισχυρός τραπεζικός πόλος, ο οποίος οδηγείται στο δρόμο της εξυγίανσης, με σκοπό να αναλάβει πλήρη δράση υπό τις νέες αυτές συνθήκες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα επόμενα βήματα που φέρνει η συγχώνευση

Πριν όμως αναλάβει δράση ο νέος τραπεζικός πόλος θα πρέπει να γίνουν σημαντικές κινήσεις. Σε αυτές είναι προγραμματισμένη η διενέργεια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου 735 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 675 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε μετρητά, ενώ θα εκδοθούν και τίτλοι κτήσης μετοχών, γνωστές ως warrants. Στην αύξηση κεφαλαίου εκτός από τη Thrivest Holdings συμφερόντων των Μπάκου – Καϋμενάκη, θα έχουν συμμετοχή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και ο e-ΕΦΚΑ ως συμμέτοχοι. Ειδικότερα, 475 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το ΤΧΣ, 48 εκατ. ευρώ ο e-ΕΦΚΑ, 12 εκατ. ευρώ το ΤΜΕΔΕ και 200 εκατ. ευρώ η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές.  Τα μετοχικά ποσοστά θα γίνουν σαφή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Υπολογίζεται πάντως ότι μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα κυμανθεί μεταξύ 51% και 58,5%, του ΤΧΣ από 35%-37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5%-40%. Οι μέτοχοι συμφώνησαν να καλύψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να ενταχθούν τα κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ. Θυμίζουμε εδώ ότι σκοπός του «Ηρακλή» είναι να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους, στην κατεύθυνση εξυγίανσής τους. Σε αυτή τη λογική ένας ιδιωτικός φορέας ειδικού σκοπού αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές.

Η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη στο πλαίσιο της διαδικασίας απόκτησης της κυριαρχίας στον νέο τραπεζικό οργανισμό έχει ήδη επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ στην Attica αλλά και στην Παγκρήτια εκτός από τα 200 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το νέο οργανόγραμμα

Στα επόμενα βήματα είναι το νέο οργανόγραμμα, το οποίο κατά το προσεχές διάστημα πρόκειται υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την έγκριση του αιτήματος ένταξης στον Ηρακλή ΙΙΙ. Έτσι, εκτός από τις θέσεις CEO, Προέδρου και αναπληρωρή CEO, καθώς και τις αρμοδιότητες που τα πρόσωπα που θα τις καταλάβουν θα έχουν, ανοίγει θέμα διάρθωσης της νέας τράπεζας και στελέχωσης τόσο των κορυφαίων διοικητικών θέσεων όσο και κριτηρίων επιλογής του middle management και το lower management.

Το χρονικό που οδήγησε στη συμφωνία

Το «κουβάρι» τον εξελίξεων που οδήγησε στη σημερινή συμφωνία άρχισε να ξετυλίγεται τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, το ΤΧΣ και η Attica Bank συμφώνησαν στη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, το ΤΧΣ υπέγραψε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., αποκτώντας μετοχές για το ποσό των 150.765.391,40 ευρώ. Στις 17 Μαρτίου 2022, το ΤΧΣ υπέγραψε τη Συμφωνία-Πλαίσιο με την Attica Bank, καθορίζοντας το πλαίσιο για την εταιρική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων τραπεζών αλλά με διαφοροποιήσεις, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η Attica Bank δεν αποτελεί συστημική τράπεζα. Οι όροι συναλλαγής τροποποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2022, με νέα συμφωνία να υπογράφεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Το 2023 υπήρξαν εξελίξεις που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα, όπως ήταν η αποχώρηση των Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. από την επενδυτική συμφωνία και η υπογραφή νέας επενδυτικής συμφωνίας με τη Thrivest Holdings LTD και την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 26 Απριλίου 2023, με την άντληση 473.346.868,50 ευρώ, εκ των οποίων τα 329 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η εξυγίανση και τι θα γινόταν εάν δεν είχαμε συμφωνία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μαρτίου 2024) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων της Attica Bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την ίδια ημερομηνία οι δύο τράπεζες διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 14,3% για την Attica Bank και 12,6% για την Παγκρήτια, έναντι 19,1% για τις τέσσερις συστημικές.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε πρόσφατα σχετικά με τη συμφωνία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε μια σειρά από πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε, σήμερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά για τις δύο τράπεζες υπολείπονται κατά 106 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη χωρίς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Επιπλέον, δεδομένης της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δυο τραπεζών θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους καθώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των δύο τραπεζών τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.