14 Νοέ 2024
READING

Staycation: Η τάση που… χρυσώνει το χάπι της ακρίβειας

4 MIN READ

Staycation: Η τάση που… χρυσώνει το χάπι της ακρίβειας

Staycation: Η τάση που… χρυσώνει το χάπι της ακρίβειας

Νέα τάση ή απλά ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες – αλλά και άλλοι μεσογειακοί λαοί – τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα που κάνει τις διακοπές πολυτέλεια, ακόμα και άπιαστο όνειρο, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης;

Ο λόγος για το trend του staycation, η ετυμολογία του οποίου προέρχεται από από το αγγλικό ρήμα stay (μένω) και το δεύτερο συνθετικό της λέξης vacation (διακοπές) και περιγράφει τις διακοπές στο σπίτι ή κοντά στο σπίτι, αντί των ταξιδιών σε άλλα μέρη. Είναι η τρίτη φορά που η ανάγκη φέρνει την τάση αυτή στο προσκήνιο, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην πρωινή καθημερινή αμερικανική εφημερίδα Cincinnati Enquirer, το 1944, σε μία ολοσέλιδη διαφήμιση μπύρας που πρότεινε να μένει κανείς σπίτι για να την απολαύσει. Η πρώτη φορά, λοιπόν, που οι διακοπές στο σπίτι έγιναν πρόταση ήταν το 2008 στις ΗΠΑ, όταν οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν, καθιστώντας τις μετακινήσεις για αναψυχή είδος πολυτελείας. Η πανδημία του κορονοϊού επανέφερε το trend του «να κάτσεις σπίτι» εκών άκων και το 2024 η ακρίβεια στα βασικά είδη, στα καύσιμα και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνει μόδα τις διακοπές στον τόπο κατοικίες. Οι αντιδράσεις στα social media δεν άργησαν να κάνουν λόγο για νεολογισμό που χρυσώνει το χάπι των απρόσιτων διακοπών.

Χωρίς Έλληνες τα ελληνικά νησιά

Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα έρευνας της Focus Bari για λογαριασμό του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, που δείχνει ότι οι ηπειρωτικοί προορισμοί είναι μακράν η δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων για διακοπές. Να σημειωθεί εδώ ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι αυξημένες από 40% (στις Κυκλάδες και το νότιο Αιγαίο) έως 60% (στην Κρήτη). Η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, συγκεντρώνοντας το 21% των προτιμήσεων ενώ ακολουθεί η Μακεδονία με 19%. Η Πελοπόννησος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 14% ενώ η Ήπειρος και η Θεσσαλία ακολουθούν με 10% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Θράκη, με 6% και στο ναδίρ της λίστας τα Επτάνησα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες με 5% αντίστοιχα. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έχουν χαμηλότερα ποσοστά προτίμησης με 2% αντίστοιχα ενώ οι Σποράδες συγκεντρώνουν μόλις 1%. Αντίστοιχα, αποτυπώνεται η έντονη προτίμηση στα χερσαία μέσα για τα ταξίδια εσωτερικού, καθώς εκεί τα χερσαία μέσα κυριαρχούν με 74%, με τα θαλάσσια και τα εναέρια να ακολουθούν με 16% και 10% αντίστοιχα.

Όσο για τα ψώνια, τις αγορές και τις δραστηριότητες αναψυχής, μάλλον έχουν μετατραπεί σε σπορ για λίγους: το 18% των Ελλήνων ταξιδιωτών στο εσωτερικό επιλέγουν τις αγορές, ενώ μόλις το 1% θεραπείες, όπως είναι τα προγράμματα ευεξίας και τα spa.

Τα ξενοδοχεία 3 αστέρων είναι πιο δημοφιλή στα ταξίδια εσωτερικού με ποσοστό 39%, ενώ μόνο το 12% επιλέγει πεντάστερα, με τις τιμές των ξενοδοχείων να είναι αυξημένες κατά περίπου 10% και ο επισκέπτης να επιβαρύνεται και με τον νέο πράσινο τέλος, που κυμαίνεται από 3 έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση, κατά μέσο όρο.

Ακόμα και η λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης όμως δε διευκολύνει όσους αναζητήσουν στέγη σε αυτά τα καταλύματα. Η Ελλάδα εμφανίζεται στις πέντε χώρες με τα ακριβότερα Airbnb της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2024, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το παρατηρητήριο AirDNA. Στο top 5, μαζί με την Ελλάδα, η Ισλανδία, το Μονακό, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Στη χώρα μας ένα κατάλυμα βραυχρόνιας μίσθωσης έχει μέση τιμη 235 ευρώ (στο πριγκηπάτο του Μονακό κοστίζει 261 ευρώ), ενώ είναι φυσικό ότι τα πρωτεία κρατά η Μύκονος με μέσο έσοδο ανά δωμάτιο τα 755 ευρώ.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είχε ερευνήσει τις συνέπειες της ακρίβειας στην αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων για καλοκαιρινές διακοπές, προτού εισβάλει στην καθημερινότητα ο όρος του staycation. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, οι μισοί Έλληνες αποφάσισαν να μην πάνε διακοπές το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή, ενώ ακόμα περισσότεροι μεταξύ των συμμετεχόντων (το 71%) έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές και τα ταξίδια. Το 30% θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, το 60% θα μειώσει τις δαπάνες κατά τη διάρκεια των εκδρομών τους, ενώ για το 40% αυτή η περικοπή δαπανών θα είναι μεγαλύτερη του 50%. Οι κύριοι λόγοι είναι είτε το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%), το αυξημένο κόστος καυσίμων (37%) και το αυξημένο κόστος εστίασης (33%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.