Σε μάχη χαρακωμάτων φαίνεται να εξελίσσεται η διεκδίκηση μεριδίων στην ελληνική αγορά μεταξύ των σούπερ μάρκετ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανέλιξη του Κρητικού τα τελευταία χρόνια, ο οποίος φέτος προβλέπεται ότι θα αγγίξει τζίρο περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ, τον υψηλότερο στην έως τώρα ιστορία του.
Διότι όσο ενδυναμώνεται η αλυσίδα, τόσο πλησιάζει τον Μασούτη o οποίος κινήθηκε λίγο πάνω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2023. Καθώς μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ των δύο τα δεδομένα στην αγορά αποκτούν όλο και πιο ζωηρό ενδιαφέρον. Ο ανταγωνισμός εντείνεται με τις δύο επιχειρήσεις να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πέμπτη και την έκτη θέση της ελληνικής αγοράς με βλέψεις για ψηλότερα.
Αρκετό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η πρόθεση της Κρητικός να ξεκινήσει την μετατροπή καταστημάτων franchise, τα οποία διαχειρίζεται μετά την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες από τον επιχειρηματία Γιάννη Πηλίδη. Διότι η συγκεκριμένη εταιρεία έως τώρα είχε παρουσία με διασπασμένη εικόνα και διαφορετικές ταμπέλες όπως οι Ήλιος, Πρόοδος και Ελληνικά Μάρκετ. Και η Κρητικός σκοπεύει σε συνεννόηση και παρέχοντας κίνητρα προς τους συνεργάτες που έχει στο franchise, να γυρίσει ταμπέλες των καταστημάτων αυτών σε «Κρητικός». Πρόκειται για μία στρατηγική στόχευση την οποία η αλυσίδα πρόκειται να υλοποιήσει όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, όπου είχε εξαγοράσει την CRM Αριάδνη, μία ακόμα εταιρεία με κύριο μοντέλο της το franchise.
Η ισχυρή παρουσία του Κρητικού μέσω franchise στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Βόρεια Ελλάδα όμως λόγω της ισχυρής παρουσίας που έχει το δίκτυο franchise που απέκτησε η Κρητικός από τους Συνεργαζόμενους Παντοπώλες, το ενδιαφέρον είναι ακόμα πιο έντονο καθώς η μετατροπή ενός σημαντικού μέρος του δικτύου σε Κρητικός με τα ανάλογα κίνητρα προς τους δικαιοδόχους, θα δημιουργήσει έναν άμεσα ανταγωνιστικό πόλο προς την Μασούτης. Θυμίζουμε εδώ ότι η Κρητικός με την απόκτηση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, ενέταξε στο δίκτυό της και μικρά καταστήματα γειτονιάς τύπου convenience, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την ονομασία «Γρήγορα».
Από την άλλη ο Μασούτης συνεχίζει να κινείται θετικά μετά την ανάπτυξη 16% που πέτυχε σε τζίρο το 2023. Φέτος υπολογίζεται ότι «τρέχει» με ποσοστό κοντά στο 7% σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, το οποίο είναι περίπου το διπλάσιο από 3,4% που τρέχει συνολικά η αγορά στην ίδια χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα εξετάζει και τις προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα, είτε οργανικά, είτε και με εξαγορές, έχοντας ως κύρια επιδίωξη μεταξύ άλλων τη μεγέθυνση της παρουσίας του στην Πελοπόννησο, η οποία έως τώρα δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. Την ίδια ώρα η εταιρεία έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην νησιωτική Ελλάδα μέσα από τον συνεπή σχεδιασμό ανάπτυξης που υλοποιεί, συνεχίζοντας τις επενδύσεις σε νέα σημεία αλλά και την ανακαίνιση του υφιστάμενου δικτύου.
Το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο και γεμάτο προκλήσεις τοπίο στην αγορά, όπου η αύξηση του τζίρου είναι υπαρκτή κυρίως λόγω της ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Από την άλλη, όπως πληροφορείται το THETOTALBUSINESS, ο Ιούλιος τρέχει με ηπιότερους ρυθμούς. Η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι στο τέλος της χρονιάς ο τζίρος των σούπερ μάρκετ θα είναι πολύ κοντά στον περσινό και ενδεχομένως οριακά αρνητικός, καθώς η αγορά παρουσιάζει αποπληθωριστική εικόνα. Ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αγοράς της NielsenIQ έως 30 Ιουνίου 2024.
Καθοριστικά για αυτή την αύξηση είναι τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα που αποτελούν το 70% των πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου και αναπτύσσονται κατά 3,6%. Αποδομώντας αυτή την θετική τάση σε εξέλιξη όγκων πωλήσεων και μέσης τιμής, είναι εμφανές ότι η ζήτηση είναι αυτή που
οδηγεί την ανάπτυξή των ταχυκίνητων καταναλωτικών (3,3%), καθώς η μέση τιμή καλαθιού αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους οριακά μόνο κατά 0,3%. Τα ποσοστά ανάπτυξης της μέσης τιμής αποκλιμακώνονται μήνα με τον μήνα: η εξαμηνιαία αύξηση προέρχεται μονάχα από το πρώτο τρίμηνο (+1,0% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023), ενώ το δεύτερο καταγράφεται μια αποπληθωριστική πορεία (-0,5%). Το περιβάλλον όμως είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό καθώς όλες οι αλυσίδες προσπαθούν να κρατήσουν τους καταναλωτές με προσφορές στα ράφια, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πλέον γεγονός η μείωση τιμών μετά την περίοδο των έντονων ανατιμήσεων που προηγήθηκαν.
Έτσι, με εξαίρεση τα τυποποιημένα τρόφιμα όπου παρουσιάζεται ανάπτυξη της μέσης τιμής τους (+1,2%), στις υπερ-κατηγορίες των μη τροφίμων εμφανίζονται πλέον αποπληθωριστικές τάσεις, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τα Προϊόντα Φροντίδας του Σπιτιού να έχουν μειώσει τη μέση τιμή τους κατά -4,6%, καθώς και τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς κατά -3,2%.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.