21 Δεκ 2024
READING

Από την Praxia στη snappi: Η εξέλιξη του digital banking στην Ελλάδα

5 MIN READ

Από την Praxia στη snappi: Η εξέλιξη του digital banking στην Ελλάδα

Από την Praxia στη snappi: Η εξέλιξη του digital banking στην Ελλάδα

Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε μετά από αίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος τραπεζική άδεια για την λειτουργία της snappi, η οποία θέλει να γίνει η πρώτη ψηφιακή τράπεζα στη Ελλάδα.

Η νέα αυτή προσπάθεια γίνεται με τη σύμπραξη Τράπεζας Πειραιώς και Natech, οι οποίες από κοινού θέλουν να αλλάξουν τα δεδομένα στη τραπεζική και να τη πάνε ένα βήμα παραπέρα. Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας digital bank στην Ελλάδα. Και είναι μια ιστορία η οποία πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για Πειραιώς και Natech. Αν και τα πράγματα όσον αφορά την τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία έχουν αλλάξει πολύ από τότε μέχρι σήμερα.

Φυσικά αναφερόμαστε στη Praxia Bank, το πρώτο εγχείρημα για τη δημιουργία μιας ψηφιακής τράπεζας στη χώρα, που θα έκανε τη διαφορά στο τραπεζικό σύστημα, αλλά σύντομα αποδείχτηκε «φωτοβολίδα».

Η γέννηση της Praxia και οι αρχικές βλέψεις

Η Praxia Bank ήταν μια νεοσύστατη ψηφιακή τράπεζα που είχε λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα το 2018, τα χρόνια που ακόμα η κρίση ήταν νωπή, κάνοντας μια προσπάθεια να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες μέχρι τότε.

Στόχος της ήταν να προσφέρει καινοτόμες τραπεζικές υπηρεσίες μέσω ψηφιακών καναλιών, με έμφαση στην ευκολία χρήσης και την εξατομίκευση.

Η Praxia Bank ξεχώριζε από τις παραδοσιακές τράπεζες για διάφορους λόγους. Λειτουργούσε αποκλειστικά ψηφιακά, δεν διέθετε φυσικά καταστήματα, αλλά εξυπηρετούσε τους πελάτες της μέσω mobile app και ιστοσελίδας. Προσέφερε ανταγωνιστικά επιτόκια με στόχο να προσφέρει ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων και χαμηλότερα επιτόκια δανείων.

Και όλα αυτά τα προσέφερε καθώς χρησιμοποιούσε τότε τεχνολογία αιχμής επενδύοντας παράλληλα σε σύγχρονες τεχνολογίες για να προσφέρει στους πελάτες της μια ομαλή και ασφαλή εμπειρία.

Βασικός μέτοχος της Praxia Bank ήταν η Atlas Merchant Capital, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, με επικεφαλής τον Bob Diamond, πρώην CEO της Barclays Bank. Η αρχική επένδυση άγγιξε τα  100 εκατ ευρώ, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν 50 εκατ. ευρώ για την αρχική αδειοδότηση και κεφαλαιοποίηση της τράπεζας και 20 εκατ ευρώ για την κάλυψη πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών και την χρηματοδότηση της λειτουργίας της τράπεζας.

Μπορεί να πήρε άδεια το 2018, ωστόσο το ενδιαφέρον του Diamond είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα, ενώ επίσημα η επένδυση ξεκίνησε το 2017. Διευθύνουσα Σύμβουλος τοποθετήθηκε η Αναστασία Σακελλαρίου, έμπειρη στον κλάδο αφού είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε άλλες χρηματοοικονομικές οργανώσεις.

Και τελικά η πτώση

Αν και το εγχείρημα ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και το πρώτο διάστημα η Praxia φαινόταν ότι θα έχτιζε το δικό της πελατολόγιο και θα έφερνε «επανάσταση»σ το τραπεζικό σύστημα, δεν άργησαν τα πρώτα σύννεφα να σκεπάζουν την Σακελλαρίου και φυσικά τον μέτοχο Diamond.

Η Atlas Merchant Capital δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της Praxia Bank καθώς η έναρξη λειτουργίας της τράπεζας καθυστέρησε σημαντικά

Η Atlas Merchant Capital δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της Praxia Bank καθώς η έναρξη λειτουργίας της τράπεζας καθυστέρησε σημαντικά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κόστη και να χαθεί η αρχική ορμή. Με αποτέλεσμα να τίθεται η λειτουργία της σε αναστολή.

Μία εξέλιξη απολύτως φυσική καθώς ο Diamond δεν είχε τη δυνατότητα να στηρίξει με κεφάλαια το επενδυτικό πλάνο, το οποίο προέβλεπε δανειοδοτήσεις 5 δισ. ευρώ με έμφαση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσω ψηφιακών καναλιών. Η τράπεζα επιχείρησε δύο φορές να αντλήσει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από άλλους επενδυτές, η πρώτη το 2018 και η δεύτερη το 2019 με παραίτηση του υφιστάμενου μετόχου, χωρίς οι σχετικές προσπάθειες τελικά να καρποφορήσουν. Έτσι αναγκάστηκε το ίδιο το fund να καλύψει τις ΑΜΚ, χωρίς όμως να μπορεί να φτάσει το απαιτούμενο και να φτάνει μόνο τα 70 εκατ. ευρώ.

Η αποτυχία να συγκεντρώσει κεφάλαια, σε συνδυασμό με την αδυναμία να βάλει κι άλλα λεφτά αλλά και τα υψηλά διοικητικά κόστη, οδήγησαν τελικά το Diamond να αποτύχει και να αποσυρθεί από την επένδυση και όλο αυτό το αφήγημα τελικά να καταρρεύσει.

Η snappi θέλει να τα κάνει όλα αλλιώς

Τα λάθη αυτά φυσικά και θέλει να αποφύγει η Πειραιώς και η Natech. Τα πράγματα γίνονται από τους δύο πλέον πιο μεθοδικά, τα τεχνολογικά εργαλεία είναι τελείως διαφορετικά και πιο εξελιγμένα.

Πρόσφατα ο Χρήστος Μεγάλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της snappi και CEO της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η στόχος είναι η snappi να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα (εκεί έχει έδρα η Natech από την οποία ξεκίνησε το εγχείρημα).

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χαρακτηρίσει το 2024 ως «έτος Snappi» και έχει υψηλούς στόχους για την digital bank. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι το 2026 να διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους. Το λειτουργικό κόστος θα διαμορφωθεί το 2024 στα 15 εκατ. ευρώ, το 2025 σε 20 εκατ. ευρώ και το 2026 σε 30 εκατ. ευρώ και αναμένει 55 εκατ. ευρώ έσοδα από τη Snappi την τριετία 2024-2026.

Η neobank θα λειτουργεί μέσω cloud και θα μοιάζει περισσότερο με πλατφόρμα παρά με τράπεζα. Απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του παραδοσιακού τραπεζικού κλάδου, θα προσφέρει στους χρήστες της μια αμιγώς digital εμπειρία σε μια σειρά από προϊόντα, τα οποία θα εκτείνονται από τις συναλλαγές έως τις καταθέσεις και τις πιστώσεις, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.