22 Ιαν 2025
READING

Οι τρεις startup που ξεχώρισαν το πρώτο εξάμηνο του 2024

4 MIN READ

Οι τρεις startup που ξεχώρισαν το πρώτο εξάμηνο του 2024

Οι τρεις startup που ξεχώρισαν το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ακόμα ένα δυνατό εξάμηνο κατέγραψαν οι ελληνικές startup αφού βρέθηκαν για ακόμα μια φορά στο ραντάρ  παγκόσμιων κολοσσών, επενδυτών και funds, τα οποία δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα. Αν και το 2024 συνολικά κρίνεται πιο αδύναμο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο άνθρωποι του χώρου αναφέρουν ότι οι ελληνικές startup συνεχίζουν να εξελίσσονται, προσφέρουν νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες και προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στο ελληνικό οικοσύστημα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι ελληνικές startup, είτε αμιγώς ελληνικές είτε με ελληνικές ρίζες, σήκωσαν συνολικά 488 εκατ. δολάρια σε 46 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους συμμετείχαν 42 εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές.

Παράλληλα μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχουν αναδυθεί εταιρείες οι οποίες ήταν μεν γνωστές στο χώρο, ωστόσο κατάφεραν να ανέβουν ένα σκαλί πάνω, λόγω των κεφαλαίων που σήκωσαν αλλά και σημαντικών επιχειρηματικών πλάνων που έβαλαν σε εφαρμογή αυτό το πρώτο μισό του έτους.

Dialectica

Μία από αυτές τις startup είναι η Dialectica των Γιώργου Τσαρούχη και Frederick Corkett, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 9 χρόνια, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και έφτασε σήμερα να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη ενώ είναι έτοιμη να… μετακομίσει στον Πύργο του Πειραιά.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα ανακαινίστηκε ο Πύργος Πειραιά, με την Dialectica να είναι η πρώτη εταιρεία που πριν 2 χρόνια μίσθωσε 6 από τους συνολικά 22 ορόφους του Piraeus Tower (περίπου 6.210 τ.μ. από τον 9ο μέχρι τον 14ο) διατηρώντας option για ακόμα τρεις.

Μάλιστα μέσα μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να επεκταθεί με νέα γραφεία και στη Θεσσαλονίκη. Στοχεύοντας στρατηγικά σημαντικές δεξαμενές ταλέντου και διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Dialectica επιδιώκει να αξιοποιήσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που παρέχει η Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντάς του ευκαιρίες μακροχρόνιας επαγγελματικής εξέλιξης, αλλά ακόμη και τον χώρο να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Παράλληλα ο κ. Γιώργος Τσαρούχας, CEO της Dialectica, σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές του συζητήσεις δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να φτάσει η εταιρεία όλο και πιο ψηλά, ενώ σκέφτεται ακόμα και στην είσοδό της στον Nasdaq.

HarborLab

Πριν από 2 μήνες έγινε γνωστό ότι η Harbor Lab του Αντώνη Μαλαξιανάκη, η οποία πρωταγωνιστεί στη ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, σήκωσε σε νέο γύρο χρηματοδότησης 16 εκατ. δολάρια, με κύριο χρηματοδότη το Atomico –ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά venture capital funds που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. δολ.

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας (ship tech) και ψηφιοποιεί, με τη βοήθεια του λογισμικού της, τη διαχείριση λιμενικών τελών και λοιπών εξόδων, ευρύτερα γνωστών στον κλάδο ως «λιμανιάτικων». Για την ακρίβεια, το λογισμικό της Harbor Lab στοχεύει στην αποδοτικότερη διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει τυχόν δυσλειτουργίες και γραφειοκρατικές δαπάνες που προσαυξάνουν τα έξοδα των port calls.

Ο Αντώνης Μαλαξιανάκης ξεκίνησε την Harbor Lab το 2020. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη που εντόπισε ο ίδιος για την πιο δυναμική είσοδο της τεχνολογίας και του software στη ναυτιλία.

Με καριέρα στην Τhenamaris και την Star Bulk του Πέτρου Παππά, ο κ. Μαλαξιανάκης είχε εξειδικευτεί στον κλάδο ωστόσο ήθελε να ξεκινήσει κάτι δικό του καθώς αντιλήφθηκε ότι μία ναυτιλιακή με μεγάλο στόλο αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα όταν δεν έχει software.

Τα πρώτα κεφάλαια εξασφαλίστηκαν από angel investors, ένας από τους οποίους ήταν και ο Γιάννης Μαρτίνος, ενώ τον πρώτο χρόνο κατάφερε να πάνω από 25 πλοία να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Harbor Lab.

Η πλατφόρμα της Harbor Lab προσφέρει μέση απόδοση επένδυσης (ROI: Return on Investment) 1 προς 9 για την εμπορική διαχείριση και 1 προς 16 για την τεχνική διαχείριση πλοίων. Mε την βοήθεια των αλγορίθμων και της τεχνολογίας, η πλατφόρμα αυτόματα αναγνωρίζει πιθανές ασυμφωνίες σε χρεώσεις εξόδων στα λιμάνια, πετυχαίνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και χρόνου.

Kinvent

Η Kinvent του Αθανάσιου Κόλλια στις αρχές του 2024 πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, σηκώνοντας κεφάλαια ύψους 17 εκατ. ευρώ, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Της επένδυσης ηγήθηκε η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Eurazeo, μια εταιρεία επενδύσεων η οποία έχει 34 δις. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια.

Το fund απέκτησε μέσω της χρηματοδότησης μειοψηφική συμμετοχή στην Kinvent, παράλληλα με τους υφιστάμενους μειοψηφικούς μετόχους Uni.Fund, τη Sofilaro, τη BADGE ενώ στην εταιρεία επένδυσε και ο γνωστός κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Γαλλίας, Ραφαέλ Βαράν.

Η Kinvent δραστηριοποιείται στις διασυνδεδεμένες λύσεις φυσιοθεραπείας και ιδρύθηκε από τον κ. Κόλλια το 2017 ενώ ήδη έχει προσελκύσει περισσότερους από 14.000 επαγγελματίες αποκατάστασης σε 68 χώρες. Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Μεξικό, Ουρουγουάη, Τουρκία, Κίνα και Ινδία.

Έχοντας εμπορική έδρα το Μονπελιέ και παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει μια σειρά από διασυνδεδεμένες συσκευές, που μετρούν τη δύναμη, την ισορροπία και το εύρος κίνησης μέσω μιας μοναδικής εφαρμογής για τις βιομηχανίες αθλητικής απόδοσης, αποκατάστασης και ιατρικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.