07 Σεπ 2024
READING

Flora Markets: Τα…κυριλέ σούπερ μάρκετ της Μυκόνου

5 MIN READ

Flora Markets: Τα…κυριλέ σούπερ μάρκετ της Μυκόνου

Flora Markets: Τα…κυριλέ σούπερ μάρκετ της Μυκόνου

Μύκονος. Το νησί της πολυτέλειας, της έντονης διασκέδασης, της χλιδής και του high class κοινού. Προσελκύει κάθε χρόνο όλη την εγχώρια και διεθνή αφρόκρεμα, το διεθνές jet set και επισκέπτες που έχουν γίνει θαμώνες και την επιλέγουν ξανά και ξανά για τη φυσική ομορφιά, αλλά και για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, έχοντας χτίσει μία φήμη εδώ και πολλά χρόνια, που την βάζει πρώτη στη λίστα των προτιμήσεων. 

Η πολυτέλεια της Μυκόνου, εκτός από τις υποδομές διαμονής, τους χώρους εστίασης και βέβαια τις… τσουχτερές τιμές, που ενδεχομένως να αποκλείουν ένα πιο μετριοπαθές κοινό, αντικατοπτρίζεται ακόμη και στον κλάδο των… σούπερ μάρκετ.

Και αναφερόμαστε στη μυκονιάτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Flora, η οποία βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να καταγράφει σε γενικές γραμμές υψηλούς τζίρους και να συγκεντρώνει στα ράφια της προϊόντα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ. Από το φημισμένο γαλλικό κρασί Château Petrus και την συλλεκτική σαμπάνια Cristal 3 λίτρων μέχρι χαβιάρι από το Ιράν, προσούτο, ποικιλία τυριών, βιολογικά προϊόντα, ακόμη και είδη καπνιστού. Premium προϊόντα που προσαρμόζονται στο high class καταναλωτικό κοινό της και στη ζήτηση, κυρίως τα καλοκαίρια. Στα Flora Markets του αεροδρομίου μάλιστα, η κουλτούρα της Μυκόνου που δεν «κοιμάται ποτέ» είναι εμφανής, αφού από την εμφάνιση και μόνο δεν θυμίζουν σε τίποτα τα σούπερ μάρκετ όπως τα έχουμε στο μυαλό μας, ενώ παρέχουν και άλλες υπηρεσίες ψυχαγωγίας. DJs παίζουν ζωντανά μουσική και οι πελάτες απολαμβάνουν δροσερά cocktails και καφέ στη μαρμάρινη μπάρα του…σούπερ μάρκετ.

Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν ότι πρόκειται για μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ, είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι πραγματικά πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό concept σούπερ μάρκετ, το οποίο προσαρμόζεται στα standards του πολυτελούς νησιού των ανέμων. Η αλήθεια είναι ότι η αλυσίδα απευθύνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό σε σύγκριση με τα σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και όταν λέμε «αλυσίδα» δεν αναφερόμαστε σε καταστήματα που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του νησιού, αλλά μόλις τρία καταστήματα, με premium εμφάνιση αλλά και προϊόντα, που φτάνουν και περισσεύουν για να φτάσει η εταιρία υψηλούς τζίρους που σκαρφαλώνουν στα 40 εκατ. ευρώ και παραπάνω. Τα καταστήματα Flora Markets βρίσκονται στην περιοχή του Αεροδρομίου, όπου έχουν άμεση επαφή με τους επισκέπτες που περνούν από αυτό, στο χωριό Άνω Μερά και στον Βόθωνα. Να πούμε ότι η αλυσίδα έχει δυναμική παρουσία και στη χονδρική, αφού αποτελεί τον βασικό προμηθευτή για το κανάλι Ho.Re.Ca στο νησί.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Μάρτιο η αλυσίδα έχει ανοίξει στο κατάστημα στην περιοχή του Βόθωνα, το concept «84600Fresco», ένα νέο coffee & bakery χώρο. Το κατάστημα προσφέρει ποικιλία φρεσκοψημένων σνακ, σάντουιτς, φοκάτσια, pinsa romana moderna, χειροποίητες πίτες, γλυκά, καφέ, χυμούς, smoothies, σαλάτες καθώς και yogurt bowls.

Υπεύθυνος μάλιστα είναι ο Alsi Sinanaj,  σεφ παγκοσμίου βεληνεκούς, που έχει εργαστεί και ως προσωπικός μάγειρας του ποδοσφαιριστή Cristiano Ronaldo, του σχεδιαστή Giorgio Armani και του άσου της Φόρμουλα 1, Charles Leclerc.

Οι υψηλοί τζίροι που κλονίστηκαν

Στο success story της αλυσίδας έκαναν βέβαια την εμφάνισή τους μερικά σύννεφα το 2023, τα οποία βέβαια συνδέθηκαν με την πτώση του τουρισμού γενικότερα στο νησί της Μυκόνου. Αν και αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ούτως ή άλλως, τα Flora Markets καταγράφουν γενικά υψηλά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Flora Markets το 2023 ανήλθε σε 41,25 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μικρή πτώση 1,84% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση (42,07 εκατ. ευρώ), ενώ και τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 4,04 εκατ. ευρώ έναντι 4,08 εκατ. ευρώ το 2022 (μείωση 0,94%).

Τα αποτελέσματα της χρήσης μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 3,09 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,50% συγκριτικά με το 2022.

Η χρονιά του 2023 δεν ήταν και η καλύτερη, όσον αφορά τον τουρισμό της Μυκόνου – στον κλάδο της φιλοξενίας είχε σημειώσει μείωση τζίρου -10,9%, ενώ στην εστίαση -2,9% – γεγονός που δείχνει ότι μάλλον καλά τα κατάφερε τελικά και πάλι, η μυκονιάτικη αλυσίδα, έχοντας ήδη καταφέρει μία χρονιά ρεκόρ το 2022. Ειδικότερα, το 2022 είχε καταγράψει EBITDA που είχαν ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ (+53%), ενώ τα καθαρά της κέρδη είχαν φτάσει σε 3,14 εκατ. ευρώ από 1,76 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Για το 2024, στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως «η εταιρία, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικής πραγματικότητας, στοχεύει στη συνεχή βελτίωση της οργανωτικής της δομής και της εσωτερικής της επικοινωνίας και αποσκοπεί στην ταχύτερη και καλύτερη ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών».

DJs παίζουν ζωντανά μουσική και οι πελάτες απολαμβάνουν δροσερά cocktails και καφέ στη μαρμάρινη μπάρα του…σούπερ μάρκετ

54 χρόνια ιστορίας

Παρά τη σύγχρονη αισθητική των καταστημάτων, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Μυκόνου διαγράφει μία ιστορία που ξεπερνά τα 50 έτη, ξεκινώντας από μία οικογενειακή παράδοση.

Ήταν το 1970, όταν οι Μυκονιάτες Ιωάννης και Φλώρα Κονταράτου ξεκίνησαν να ασχολούνται με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Το 1989, αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο σούπερ μάρκετ Flora στο νησί.

Τα ηνία πλέον κρατά η δεύτερη γενιά της οικογένειας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Τάσο Κονταράτο. Τα… ιδιαίτερα σούπερ μάρκετ με το υψηλής αισθητικής design, προσφέρουν στο κοινό τους πάνω από 50.000 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.