15 Ιαν 2025
READING

88η ΔΕΘ: Ρεκόρ επιχειρήσεων «κατεβάζει» η Γερμανία στην Ελλάδα

4 MIN READ

88η ΔΕΘ: Ρεκόρ επιχειρήσεων «κατεβάζει» η Γερμανία στην Ελλάδα

88η ΔΕΘ: Ρεκόρ επιχειρήσεων «κατεβάζει» η Γερμανία στην Ελλάδα

Εντυπωσιακά μεγάλο, όπως φαίνεται, ήταν το ενδιαφέρον των Γερμανών, να δώσουν ντο «παρών» και να παρουσιάσουν προϊόντα, υπηρεσίες και τα πλάνα τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου, υπενθυμίζεται, τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία.

Η Γερμανία είχε ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον από το 2020, όταν και επρόκειτο να είναι τιμώμενη χώρα, με την πανδημία ωστόσο να «παγώνει» τα πάντα, μεταξύ άλλων και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τότε το ενδιαφέρον περιοριζόταν βέβαια στις 50 επιχειρήσεις, όμως πλέον, η Γερμανία «κατεβάζει» δυναμικά, παραπάνω από τις διπλάσιες.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε έκθεση στο εξωτερικό εδώ και 25 χρόνια», όπως έχει αναφέρει ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ.

Ποιοι έρχονται στην Αθήνα για να επενδύσουν

Και για του λόγου το αληθές, φέτος η αποστολή της Γερμανίας περιλαμβάνει 123 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους και τομείς. Από τα logistics, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία υγεία και φαρμάκου, τις ΑΠΕ, την τεχνολογία περιβάλλοντος, την ψηφιακή οικονομία, μέχρι την έρευνα και την εκπαίδευση. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που αντικατοπτρίζει την ισχυρή θέληση και το γεγονός ότι οι Γερμανοί ποντάρουν πιο δυναμικά από ποτέ στην ελληνική αγορά. Εκτός του ότι αποτελεί για αυτούς ένα οικείο και παραδοσιακό «έδαφος», η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι για την απόφαση της μεγάλης καθόδου.

«Βαριά» ονόματα μάλιστα, ετοιμάζουν την παρουσία τους με στόχο να διευρύνουν τις επενδύσεις τους στη χώρα μας και συγκεκριμένα, κολοσσοί όπως η Siemens, η DHL, η HDI κ.α.. Μαζί τους βέβαια και μικρότερες επιχειρήσεις, που έρχονται έτοιμες να κάνουν νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές συμφωνίες, ενδυναμώνοντας μία εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών που κρατά για χρόνια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε έκθεση στο εξωτερικό εδώ και 25 χρόνια», όπως έχει αναφέρει ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο χωρών

Η 88η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με βάση τους αριθμούς της συμμετοχής που έχουμε μέχρι τώρα, πρόκειται να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις. Θα περιλαμβάνει περίπου 150 εκδηλώσεις και μέσα από το περίπτερο των 6.000 τετραγωνικών στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo, όπου οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η συμμετοχή όμως έχει διττή έννοια, αφού παράλληλα θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από επιχειρηματικά deals με ελληνικές εταιρίες, ισχυροποιώντας την παρουσία τους στη χώρα μας.

Το πλούσιο πρόγραμμα «Made in Germany» θα διεξαχθεί σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Goethe-Institut, το DGJW – Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Εκδηλώσεις με προγραμματισμένες θεματικές ημέρες για εκπαιδευτικά θέματα, συναντήσεις δικτύωσης, καθώς και εταιρικές παρουσιάσεις, είναι μόνο λίγα απ’ όσα περιλαμβάνει η ατζέντα. Ακόμη, στα δύο Σαββατοκύριακα της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις για θέματα τουρισμού, τροφίμων και γεωργίας, ελέγχου καταστροφών και αστικής ανάπτυξης, ενώ οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος της Τιμώμενης Χώρας, θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Οι στενές σχέσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης

Ομολογουμένως, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πάντα στενές, κυρίως όσον αφορά τον οικονομικό τομέα με γερμανικά προϊόντα να εξάγονται κατά κόρον στη χώρα μας εδώ και χρόνια, παρότι μπορεί σε κάποια σημεία να μας διαχωρίζει, μεταξύ άλλων, ιδεολογικό χάσμα. Μάλλον οι Γερμανοί επιχειρηματίες πιστεύουν σθεναρά ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προοπτικές για την ανάπτυξή τους, μέσα από την αύξηση των εξαγωγών, ενώ έτσι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που έχει ξεπεράσει πια την πολύχρονη «σκιά» της οικονομικής ύφεσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ., έναντι επίσης 8,4 δισ. το 2022 και 6,9 δισ. το 2021. Από την άλλη, αρκετά πιο πίσω κινείται η αντίθετη πλευρά, αφού οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. το 2022 και 2,8 δισ. το 2021. Όπως φαίνεται, η σχέση ενδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη των Γερμανών στην – αγαπημένη τους – ελληνική αγορά που θέλουν να διατηρήσουν.

Πράγματι, η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό επενδυτή στην Ελλάδα, αφού ο  τζίρος των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ.  Η συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας εκτιμάται από το ΙΟΒΕ στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8%. Το 2022 οι καθαρές άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 7,7 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.