07 Σεπ 2024
READING

Τι γίνεται με τους… «πειρατές» της συνδρομητικής και τις αθλητικές διοργανώσεις

4 MIN READ

Τι γίνεται με τους… «πειρατές» της συνδρομητικής και τις αθλητικές διοργανώσεις

Τι γίνεται με τους… «πειρατές» της συνδρομητικής και τις αθλητικές διοργανώσεις

Ριζική αλλαγή στα δεδομένα της ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης φέρνει η επόμενη μέρα της ηχηρής ανακοίνωσης για συμφωνία Cosmote TV και Nova για ανταλλαγή του αθλητικού τηλεοπτικού περιεχομένου τους.

Τα νέα ήρθαν σαν μάννα εξ ουρανού για τους φιλάθλους και όσους παρακολουθούν φανατικά αθλητικές διοργανώσεις στην τηλεόραση, αφού το γεγονός ότι μέχρι τώρα έπρεπε να διαλέξουν συνδρομή σε μία από τις δύο πλατφόρμες – ή να εγγραφούν και στις δύο, για να μπορούν να τα παρακολουθούν όλα -, και συνεπώς να επιλέξουν ποια διοργάνωση θα μπορούν να δουν και ποια όχι, ουσιαστικά λύνεται. Τα διλλήματα λοιπόν, ήταν μεγάλα. Για παράδειγμα, η Cosmote έχει εξασφαλίσει τα θεάματα σε Champions League, Europa League και Conference League και η Nova μεταδίδει αποκλειστικά όλους τους αγώνες της Euroleague. Πλέον, με την ανταλλαγή περιεχομένου, αυτή η δυσάρεστη κατάσταση για το κοινό, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει παρελθόν.

Στην ουσία, η συμφωνία που θα ξεκινήσει από τις 23 Αυγούστου, προβλέπει ότι, με τριετή διάρκεια, θα δίνει πρόσβαση στους συνδρομητές και των δύο πλατφορμών σε όλους τους αγώνες της Super League όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Τι διαθέτει η κάθε πλατφόρμα στη φαρέτρα της

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην πρώτη θέση της αγοράς βρίσκεται η Cosmote TV, έχοντας συνάψει συμφωνίες με τις περισσότερες ομάδες της Super League (ανάμεσά τους ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με τη σειρά που τερμάτισαν στο τελευταίο πρωτάθλημα) και με ένα δυναμικό portfolio περιεχομένου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το Κύπελλο Ελλάδος Ποδοσφαίρου, το Champions League, το Europa League και το Conference League, αλλά και το ΝΒΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2023 πρόσθεσε επιπλέον 35.000 συνδρομητές, αγγίζοντας τους 678.000, με περισσότερους 490.000 συνδρομητές να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Nova που μάλλον ανακάμπτει αφού πρόσθεσε 50.000 νέους χρήστες, φτάνοντας έτσι τους 430.000. Στη φαρέτρα της έχει το αγγλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τις συμφωνίες με ΠΑΟΚ και Άρη για την Super League και την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων της Euroleague.

Η είσοδος των υπόλοιπων παικτών

Η νέα συμφωνία κρύβει όμως μία ακόμη,  πρωτοποριακή, θα μπορούσαμε να πούμε, προοπτική. Στο περιεχόμενο των βασικών παικτών ουσιαστικά θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι συνδρομητικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο μικρότερων παικτών, και συγκεκριμένα για συμφωνία τόσο της Vodafone TV όσο και της Ιnalan και του ANT1+.

Πειρατεία: Ο μεγάλος εχθρός

Γιατί όμως, ενώ εδώ και χρόνια ο συνδρομητής έπρεπε να επιλέξει να απαρνηθεί την παρακολούθηση μίας αθλητικής διοργάνωσης, ξαφνικά, με μία μικρή συνδρομή, έχει διαθέσιμο όλο αυτό το υλικό; Γιατί συμμαχούν οι μεγάλοι παίκτες και ανταγωνιστές

Η συμφωνία μεταξύ των παρόχων έρχεται στην ουσία ως αντίδοτο στο φαινόμενο της πειρατείας, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, όπως έχει γίνει γνωστό, έρχονται σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες θα προβλέπουν και τσουχτερά πρόστιμα για τους… «πειρατές» που παρακολουθούν περιεχόμενο παράνομα και χωρίς πληρωμή. Επίσης, οι πάροχοι παλεύουν εδώ και καιρό με φραγές σε παράνομους αναμεταδότες. Η προσφορά ποικιλίας περιεχομένου που έρχεται με την εν λόγω συμφωνία των δύο βασικών παικτών, έρχεται ως ένα ακόμη δυνατό όπλο με στόχο τον περιορισμό της πειρατείας.

Στην ουσία λοιπόν, η πειρατεία είναι αυτή που κινεί τα νήματα και αλλάζει τη συνδρομητική τηλεόραση όπως την ξέραμε.

Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην Ευρώπη στη θέαση παράνομου αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO)

Η Ελλάδα δεύτερη στην Ευρώπη στην πειρατεία αθλητικού περιεχομένου

Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην Ευρώπη στη θέαση παράνομου αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Προσπάθειες για την καταπολέμησή της έχουν γινει αρκετές, (εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ποινική καταστολή, blocking κλπ.), όμως όπως φαίνεται δεν είναι αρκετές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πειρατικές πλατφόρμες αριθμούν από 600.000 έως 800.000 συνδρομητές στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι νόμιμες ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης 1.300.000. Αυτό σημαίνει ότι οι συνδρομητικές πλατφόρμες χάνουν υπέρογκα ποσά εσόδων, που φτάνουν τα 125 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ζημιωμένο βέβαια είναι και το κράτος, οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού χάνονται ΦΠΑ και άλλες εισφορές.

Τον περασμένο μήνα, διοργανώσεις όπως το Champions League αλλά και ο τελικός του Conference League που συμμετείχε ο Ολυμπιακός έφεραν στην επιφάνεια τις διαστάσεις που έχει πάρει στην χώρα μας η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν υπάρξει 65 αποφάσεις εκ των οποίων οι 35 ήταν στο διάστημα της παρουσίας των δυο ελληνικών ομάδων στην τελευταία στροφή της Euroleague. Συγκεκριμένα, μετά από τις τελευταίες αποφάσεις διακόπηκε από τους αρμόδιους παρόχους (ISPs) η πρόσβαση σε τουλάχιστον 250 πειρατικές διευθύνσεις IP.

Εν τω μεταξύ, εκτός από τον εχθρό που λέγεται πειρατεία, οι πάροχοι επιμένουν να ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, ύψους 10%, θεωρώντας το έναν άδικο φόρο που που επιβαρύνει μόνον τις ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες και όχι τους διεθνείς streamers.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.