17 Οκτ 2024
READING

Οι πρωταγωνιστές στη «γλυκιά μάχη» των ζαχαροπλαστείων

8 MIN READ

Οι πρωταγωνιστές στη «γλυκιά μάχη» των ζαχαροπλαστείων

Οι πρωταγωνιστές στη «γλυκιά μάχη» των ζαχαροπλαστείων

Σημαντικός ανταγωνισμός, προκλήσεις αλλά και παραδοσιακές αξίες χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ζαχαροπλαστικής στη χώρα μας.

Μία αγορά που δέχεται σημαντικές πιέσεις, ειδικά μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και πιο πρόσφατα, εξαιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, της ενέργειας και των ενοικίων, αλλά και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Ακόμα κι έτσι όμως, κάποιες εταιρείες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν, βασισμένες είτε σε μια μακρόχρονη παράδοση, είτε σε κάποιες πρωτοποριακές κινήσεις που τους επέτρεψαν να καθιερωθούν.

Max Perry

Tα ζαχαροπλαστεία Max Perry ξεκίνησαν την πορεία τους το 2005, από τον Πειραία, με ιδρυτή τον Δημήτρη Κυπαρρισάκη. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει ξανά να κάνει το βήμα προς την επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη ζαχαροπλαστική, αλλά η προσπάθειά του δεν είχε θετική κατάληξη. Συγκεκριμένα, στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε να συνεργάζετα με ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στη Νέα Σμύρνη και πουλούσε με φορτηγάκι, για δέκα χρόνια, σοκολατάκια στα ζαχαροπλαστεία. Όταν στις αρχές του 2000, το εργαστήριο στη Νέα Σμύρνη έκλεισε λόγω συνταξιοδότησης, εκείνος επιχείρησε να περάσει στην… απέναντι όχθη της επιχειρηματικότας. Τελικά η κίνησή του δε του «βγήκε» καθώς, όπως είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του, δεν διέθετε αρκετή εμπειρία στο παραγωγικό κομμάτι.

Παρά την μη ευτυχή κατάληξη, δε το έβαλε κάτω και το 2005 προσπάθησε εκ νέου, ανοίγοντας ένα μικρό εργαστήριο στον Πειραιά το οποίο είχε δραστηριότητα μόνο στη χονδρική πώληση. Σε αυτό το μικρό εργαστήριο των 20 τ.μ. λειτούργησε τελικά το πρώτο πρατήριο της μετέποιτα αλυσίδας Max Perry με την ανταπόκριση να είναι μεγάλη.

Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους και σύντομα ο κ. Κυπαρισσάκης ξεκίνησε να μεγαλώνει το δίκτυο καταστημάτων του, τα οποία ξεχώριζαν επειδή η κουζίνα ήταν οπτικά προσβάσιμη από τους πελάτες. Το πρώτο του μεγάλο κατάστημα άνοιξε στο Αιγάλεω και μέχρι το 2016 λειτουργούσαν 27 καταστήματα, κάποια πάντως ως franchise. Μάλιστα, από το 2011 η εταιρεία είχε αποφασίσει να βγει έξω από τα όρια της Αττικής, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία ενός καταστήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης και δύο στην Πάτρα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η εταιρεία διατηρεί 16 καταστήματα, σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Δημήτριο, Αιγάλεω, Αθήνα, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Καλλιθέα,
Κυψέλη, Νέο Ηράκλειο, Μαρούσι, Παγκράτι, Πειραιά, Tερψιθέα, Περιστέρι και Χαλάνδρι. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παραδοχές για μείωση του τζίρου που οδήγησε και σε μείωση του αριθμού υπαλλήλων η Max Perry αρνείται ότι η συρρίκνωση του δικτύου οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες συνεργασίες τερματίστηκαν λόγω διαφωνιών με συνεργάτες.

Σημειώνεται ότι, η εταιρεία, η οποία από το 2016 λειτουργεί με την επωνυμία Chocolateries A.E., δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα από το 2013. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, το 2013 είχε κύκλο εργασιών 4,3 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ της χρήσης 2012, και καθαρά κέρδη 290 χιλ. ευρώ, έναντι 256 χιλ. του 2012.

E-Fresh

Τα καταστήματα Fresh ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1982, από ένα υπόγειο κατάστημα στον οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου. Ο ίδιος υιοθέτησε τότε μία αισθητική βασισμένη στη λιτή διακόσμηση και το ροζ χρώμα, ενώ πολλές ώρες της ημέρας τις περνούσε στο εργαστήριό του στου Γκύζη.
Η αρχική επιτυχία οδήγησε στη μετακόμιση στην οδό Σέκερη, με τον κόσμο να προσέρχεται μαζικά για να δοκιμάσει τα λεγόμενα γλυκά πολυτελείας, που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστά στην Ελλάδα. Η πολυτέλεια αυτή ήταν που τελικά στοίχισε στον Στέλιο Παρλιάρο και την επιχείρησή του, καθώς δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. Στην αρχή προσπάθησε να βρει λύση μέσω της επέκτασης με franchise καταστήματα, το 2004 είχε έρθει η στιγμή να πέσουν οι τίτλοι του τέλους για την παρουσία του ίδιου στην επιχείρηση.

Σήμερα η επιχείρηση συνεχίζει την λειτουργία της, έχοντας περάσει η ιδιοκτησία της στους Ηλία, Αντώνη και Βαλεντίνης Κρασσά. Ο τζίρος τους, όπως μαρτυρούν τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ανέρχεται στα 7,6 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένη, στις 61 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα καταστήματα της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων συναντάμε σε Ψυχικό, Χαλάνδρι, Λεωφόρο Συγγρού, Περιστέρι, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Νέα Ερυθραία, Αργυρούπολη, Βούλα, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Άλιμο και Αγία Παρασκευή, ενώ το φιλόδοξο project «Fresh, The Mykonos Project», στην περιοχή Κλουβάς της Μυκόνου, δεν απέδωσε και σταμάτησε τη λειτουργεία του.

Κοσμικόν

Τα καταστήματα «Κοσμικόν» μετράνε 63 χρόνια λειτουργίας, έχοντας καταφέρει να ξεχωρίσουν, κυρίως, για το διάσημο γαλακτομπούρικό τους. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία λειτουργεί 6 καταστήματα, και παρά τον ανταγωνισμό καταφέρνει να ανταπεξέλθει με επιτυχία.

Η «Παλαμίδης Δ. Υιοί Δ. Τελώνη και Σία ΑΕ Παραγωγής και Εμπορίας Ειδών Ζαχαροπλαστικής» δραστηριοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 1961, με τους Λεωνίδα Παλαμήδη και Δημήτρη Τελώνη να ξεκινούν το πρώτο ζαχαροπλαστείο «Κοσμικόν» δίπλα από τον ηλεκτρικό σταθμό Αγ. Νικολάου.

Για πολλά χρόνια οι πιστοί λάτρεις των αγαπημένων γλυκών επισκέπτονταν το συγκεκριμένο κατάστημα από όλες τις περιοχές της Αττικής, ενώ η δεκαετία του ’90 σηματοδοτεί την επέκταση της αλυσίδας καταστημάτων. Πλέον, λειτουργούν ζαχαροπλαστείο στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Ελευθέριο, στο Π. Φάληρο, στην Αγ. Παρασκευή, στη Γλυφάδα και στον σταθμό Αγία Μαρίνα, στο Αιγάλεω.

Της επιχείρησης ηγείται πλέον ο γιος του Δημήτρη Τελώνη, Αθανάσιος, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας «καθρεφτίζεται» στα οικονομικά της αποτελέσματα, καθώς, το 2023, οι καθαρές πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο ύψους 14,9% στα 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2022. Ακόμα, τα μικτά αποτελέσματα εμφάνισαν αύξηση 17,2% στα 5,4 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA κατέγραψαν άνοδο 21, 2% στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία προ φόρων, αυτή κινήθηκε ανοδικά κατά 21,6% και έφτασε στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,89 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ η καθαρή κερδοφορία παρουσίασε άνοδο 23% στα 1,82 εκατ. ευρώ έναντι 1,47 εκατ. ευρώ το 2022. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ η καθαρή της θέση ανέρχεται σε 4,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προταθεί διανομή μερίσματος στους μετόχους ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντινίδης

Πρόκειται για μία επιχείρηση που μετρά πάνω από 100 χρόνια ιστορία, καθώς ξεκίνησε την πορεία της αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, με τον Γρηγόρη Κωνσταντινίδη να λειτουργεί στη Λάρισα ένα πολύ μικρό ζαχαροπλαστείο, μαζί με τα παιδιά του, Λάζαρο και Στέλιο.

Ο Λάζαρος το 1932 αποφασίζει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και το 1932 ξεκινά, πάλι στη Λάρισα, το δικό του ζαχαροπλαστείο, το οποίο είναι μεγαλύτεορ και πιο σύγχρονο. Το 1974 γίνεται κομμάτι της επιχείρησης και ο γιος του, Γρηγόρης. Στη συνέχεια, η επιχείρηση ξεκινά την παρουσία της στην Αθήνα, καθώς άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 1992 στη Λεωφόρο Κηφισίας. Από το 2000 η εταιρεία έχει τη σημερινή της μορφή ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτει ιδιόκτητη αποθήκη, λειτουργούν μισθωμένα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και στόλος ιδιόκτητων και μισθωμένων μεταφορικών μέσων για την εμπορία και διανομή των προϊόντων.

Η εταιρεία έγινε γνωστή για το θρυλικό της μιλφέιγ, το οποίο μάλιστα παρασκεύαζε μπροστά στον πελάτη. Κάποια στιγμή έφτασε να λειτουργεί 20 καταστήματα στο δίκτυό της, ενώ σήμερα διαθέτει 12 καταστήματα, ως αποτέλεσμα και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οι Γρηγόρης και Στέλιος Κωνσταντινίδης, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοηση, βλέπουν την επιχείρησή τους να αντέχει, καθώς η εταιρεία, το 2022 ξεπέρασε σε επίπεδο τζίρου το «φράγμα» των 10 εκατ. ευρώ, με κύκλο εργασιών 10,05 εκατ. ευρώ, από 9,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, και αύξηση 2,5%.

Πάντως, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν σε 642.218 ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν σε 333.878,46 ευρώ (από 862.815 ευρώ) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν σε 249.125 ευρώ (από 661.226 ευρώ αντίστοιχα).

Ένα ακόμα σημείο-κλειδί είναι το γεγονός ότι το περιθώριο καθαρού κέρδους υποχώρησε σε 2% από 7% στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα λοιπά έξοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ, με αύξηση 18%. Μια αύξηση που αποδίδεται κυρίως στο αυξημένο κόστος προμηθειών σε συνεργαζόμενες εταιρείες delivery, των αυξημένων τιμών σε ενοίκια και ενέργεια, αλλά και την διαφημιστική καμπάνια. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 1,9 εκατ. ευρώ, που αποτελούν εγγύηση για τη λειτουργία της.

Πάντως εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις στα γλυκά της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το αυξημένο λειτουργικό κόστος, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτει 12 καταστήματα, 10 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το 2018 η επιχείρηση ήρθε στη δημοσιότητα για αρνητικούς λόγους, καθώς η «κάθοδος» στην Αθήνα του Θεόδωρου Κωνσταντινίδη, ο οποίος άνοιξε κατάστημα στη Νέα Ιωνία Αττικής, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τον αδερφό του, Γρηγόρη, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στα δικαστήρια.

Οι Έλληνες αποδεικνύουν την αγάπη τους για τις «γλυκιές» απολαύσεις

Ο λόγος που επιλέγουμε αυτά τα 9 ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας | ΑΓΟΡΑ | Gastronomos.gr

Στην Ελλάδα λειτουργούν κι άλλα γνωστά ζαχαροπλαστεία, όπως η αλυσίδα Δέσποινα, με ειδίκευση στο Μιλφέιγ και 8 καταστήματα συνολικά, αλλά και ο Τερκενλής, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, πόλη στην οποία ιδρύθηκε το 1948 από τον Σταύρο Τερκενλή. Σήμερα η -γνωστή για τα τσουρέκια της- επιχείρηση, η οποία πλέον δραστηριοποιείται και στην επισίτιση, διαθέτει εικοσιπέντε σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλονίκη, τα 5 στην Αθήνα και τα εναπομείντα 8 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.