07 Σεπ 2024
READING

Νίκος Καραμούζης: “μπαίνει” στο ελαιόλαδο

6 MIN READ

Νίκος Καραμούζης: “μπαίνει” στο ελαιόλαδο

Νίκος Καραμούζης: “μπαίνει” στο ελαιόλαδο

Συνεχίζει τις εντυπωσιακές κινήσεις του στον χώρο των τροφίμων και των ποτών ο Νίκος Καραμούζης, μέσα από το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, στο οποίο ηγείται.

Συγκεκριμένα, ο πρώην τραπεζίτης, σε συνεργασία με την Inspiring Earth, μέσω μίας τριπλής εξαγοράς, πραγματοποιεί την είσοδό του στην αγορά του ελαιολάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί μία νέα, κοινή εταιρεία, η οποία θα προχωρήσει στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.».

Μέσω λοιπόν μίας σημαντικής επένδυσης, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει η πόρτα για την εμφάνιση ενός ακόμα δυνατού παίκτη στην αγορά του ελαιολάδου, ο οποίος έρχεται με δυναμικά σχέδια και υψηλούς στόχους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα κεφαλαία που έχουν συγκεντρωθεί, σε συνδυασμό με τραπεζική υποστήριξη, θα αποτελέσουν το «όχημα» του στρατηγικού σχεδιασμού που θα τεθεί σε υλοποίηση. Στα σχέδια των ανθρώπων που θα «τρέξουν» το φιλόδοξο αυτό project βρίσκεται η διανομή των προϊόντων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων αλλά και η καθετοποίηση μέσω συνεργασιών και επενδύσεων που θα στοχεύσουν σε αύξηση του τζίρου και των κερδών.

Η «προίκα» του νέου ομίλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζουν και οι πολυετείς συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν στην πρόσβαση του νέου ομίλου σε παραγωγές ελαιολάδου στην Κρήτη και την Πελοπόννησο που διακρίνονται για την ποιότητά τους.

Δεδομένο ακόμα θεωρείται ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί ενώ το «βάρος» θα πέσει στην προς μία ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων.

Μάλιστα, τα σχέδια των ανθρώπων του νέου ομίλου δεν περιορίζονται στα ελληνικά ή τα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά περιλαμβάνουν και βλέψεις για αγορές όπως αυτές της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.

Ποιες είναι οι εταιρείες που ενώνουν τις δυνάμεις τους

Όπως αναφέραμε, ύστερα από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου deal, θα δημιουργηθεί ένας νέος όμιλος, στον οποίο, την μετοχική πλειοψηφία, θα έχει το SMERemediumCap. Ανάμεσα στα «καθήκοντά» του είναι να βοηθήσει ουσιαστικά στην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των εταιρειών του ομίλου και να προσφέρει πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δανειακά κεφάλαια που θα βοηθήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στο management του νέου ομίλου, αυτό έχει ανατεθεί σε ανώτερα στελέχη της «Ιnspiring Εarth», ενώ της προσπάθειας θα ηγηθεί ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα CEO.

Γίνεται σαφές ότι η «τύχη» του εγχειρήματος αφήνεται στα χέρια στελεχών που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην αγορά του επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Την ίδια ώρα, έχει αποφασιστεί η παραμονή ιδρυτικών στελεχών των «Λατζιμάς» και στελεχών της «ΕΑΣ Σητείας» στο νέο σχήμα. Πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί στο να αποκτήσει ο νέος όμιλος ενεργή παρουσία και ρόλο στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, καθώς ιδιαίτερη προσοχή έχει «πέσει» στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών μέσα από αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Αναφορικά με τις εταιρείες που θα εξαγοραστούν, η «Λατζιμάς Α. Ε.», εχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή. Ακόμα, έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, τα οποία πωλούνται στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Από την πλευρά της, η «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, καθώς ιδρύθηκε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια. Μέχρι σήμερα τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως.

Τέλος, η «Olympian Green International Α.Ε.» τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Ενδεικτικό της δυναμικής της είναι το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις του Νίκου Καραμόζη σε τρόφιμα και ποτά

Ο άνθρωπος που ηγείται του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap δεν είναι άλλος από τον Νίκο Καραμούζη, ο οποίος έχει να παρουσιάσει στο βιογραφικό του, εκτός των άλλων, μία άκρως εντυπωσιακή διαδρομή στον τραπεζικό τομέα, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Μέσω του fund του, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε μία σειρά επενδύσεων, η πλειοψηφία των οποίων έχουν στο επίκεντρό τους τον τομέα των τροφίμων. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες, τα private equity funds των πρώην τραπεζιτών Νίκου Καραμούζη (SMERemediumCap) και Απόστολου Ταμβακάκη (EOS Hellenic Renaissance Fund), σε συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Bespoke SGA του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ανακοίνωσαν την εξαγορά της εταιρείας «Μεντεκίδης» που παράγει και διακινεί τα εμφιαλωμένα νερά «Σέλι» και «Διός». Η είσοδός τους πραγματοποιήθηκε μέσω ΑΜΚ ύψους 12 εκατ. την οποία κάλυψε η νεοσύστατη εταιρεία Water Invest, δηλαδή, επί της ουσίας, ο κοινός επενδυτικός βραχίονας των δύο fund, στον οποίο έχει μικρή συμμετοχή και η Bespoke SGA.

Η επένδυση αυτή πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει σε συνεργασία και με την ΕΨΑ, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η SMERC ήρθε σε συμφωνία με την οικογένεια Τσαούτου, για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην ιστορική εταιρεία αναψυκτικών της δεύτερης. Συγκεκριμένα, τo fund διαθέτει πλέον καταστατική πλειοψηφία, 67%, ενώ οι δύο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση νέας κοινής εταιρείας, με την ονομασία «Αγριά Εμπορική» που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη του brand εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Είχε προηγηθεί, το 2021, η επένδυση του Νίκου Καραμούζη, με πλειοψηφικό ποσοστό, στην εξαγωγική εταιρεία φρούτων, Krop. Η τελευταία έχει την έδρα της στην Άρτα, ενώ κάθε χρόνο η παραγωγή κινείται περίπου στα 25 εκατ. κιλά φρούτα. Ακόμα, τον Δεκέμβριο του 2022, προχώρησε σε άλλη μία επένδυση στον τομέα των τροφίμων, και συγκεκριμένα στα όσπρια. Μέσω της Arosis, του επιχειρηματία Τρύφωνα Φωτιάδη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πλευρά του Νίκου Καραμούζη και του SMERemedium Cap απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας.

Είναι φανερό ότι, ο γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1952 στα Σεπόλια, Νίκος Καραμούζης, ο οποίος κατέχει μία σειρά από υψηλές θέσεις (ενδεικτικά είναι πρόεδρος της Grant Thornton και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Private Bank Luxembourg S.A., στη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση, στις διοικήσεις της Quest Holdings, στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Advisory Board της διαΝΕΟσις) έχει στοχεύσει στη συγκεκριμένη αγορά.

Ο 72χρονος Νίκος Καραμούζης δεν δείχνει πρόθυμος να σταματήσει εδώ τις επενδύσεις του

Ν.Καραμούζης: Μεθοδεύεται επιστροφή - Radar.gr | Radar.gr

Με την είσοδό του στον χώρο του ελαιολάδου αποκτά παρουσία σε ένα προϊόν το οποίο προσφέρει δυνατότητες για σημαντικά κέρδη, ενώ ισχυροποιεί το αποτύπωμά του και καθιερώνεται ακόμα περισσότερο ως ένας ισχυρός «παίκτης» σε τρόφιμα και ποτά. Και, όπως μαρτυρούν οι κινήσεις του, δε δείχνει πρόθυμος να σταματήσει εδώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.