03 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Pepsi επιμένει να παράγει αναψυκτικά στην Ελλάδα;

5 MIN READ

Γιατί η Pepsi επιμένει να παράγει αναψυκτικά στην Ελλάδα;

Γιατί η Pepsi επιμένει να παράγει αναψυκτικά στην Ελλάδα;

Ποια είναι η πραγματικότητα που κυριαρχεί σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά της Pepsi στην Ελλάδα; Ότι η εταιρεία που αποτελεί παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα αυτόν, στη χώρα μας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει να μερίδια που θε περίμενε, ευρισκόμενη σταθερά πίσω και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τον άλλο μεγάλο παίκτη της αγοράς, την Coca-Cola.

Παρόλ’ αυτά η Pepsi, συνεχίζει να επιμένει στα αναψυκτικά, διατηρώντας το χαρτοφυλάκιό της στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα, έχοντας κάνει κινήσεις να εξυγιάνει την εταιρεία PepsiCo Ήβη, της οποίας τα αποτελέσματα κατά το παρελθόν δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά, συγχωνεύοντάς τη με την άλλη εταιρεία την Tasty, η οποία την απορρόφησε και με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η νέα ενιαία εταιρεία, PepsiCo Hellas. Ο εταιρικός μετασχηματισμός με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών απέδωσε στη χρήση 2022 το μικτό κέρδος ανήλθε σε 83,58 εκατ. ευρώ, έναντι 77,39 εκατ. ευρώ το 2021. Η εν λόγω αύξηση που προσεγγίζει το 8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή αύξηση πωλήσεων. Εν προκειμένω, οι πωλήσεις κατόρθωσαν να σπάσουν το “φράγμα” των 200 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 201,17 εκατ. ευρώ, έναντι 170,93 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 30,24 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 17,69%.

Oπωσδήποτε πάντως η «μάχη» των δύο μεγάλων της Pepsi και της Coca-Cola είναι εδώ, κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη είσοδο της πρώτης στο δίκτυο καταστημάτων της KFC, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Coca-Cola, η οποία προμήθευε με αναψυκτικά την αλυσίδα ταχυφαγείων. Τα αναψυκτικά αποτελούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας για την Pepsi στην Ελλάδα σε αντίθεση με τα σνακ όπως Lays, Cheetos, Tasty, Quaker, να υπεραποδίδουν. Παρόλ’ αυτά η εταιρεία επιμένει να κρατάει τη θέση της στην Ελλάδα, καθότι δεν θα μπορούσε και για λόγους γοήτρου αλλά και για λόγους στρατηγικής, να εγκαταλείψει τα αναψυκτικά και να διατηρήσει τα σνακ. Ή μήπως όχι;

 

Αναζητώντας λύσεις εξυγίανσης

Για να δούμε όμως τα πράγματα πώς εξελίχθηκαν, ήδη από το 2014 η διοίκηση της τότε PepsiCo-Ήβη φερόταν να αναζητά τρόπους ώστε να διατηρήσει την παρουσία των σημάτων της στην ελληνική αγορά, ακόμα και μέσω εμφιαλωτή για την παραχώρηση άδειας χρήσης και παραγωγής των προϊόντων της. Είχε προηγηθεί στις αρχές του 2013 το κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι.

Και δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποφάσισε να πράξει το ίδιο με την κεντρική μονάδα παραγωγής των προϊόντων της στα Οινόφυτα Βοιωτίας η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Η έκτασή της ξεπερνά τα 80 στρέμματα ενώ οι στεγασμένες εγκαταστάσεις της καταλαμβάνουν συνολικά 16 στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται και αποθηκευτικοί χώροι. Στα Οινόφυτα είναι εγκατεστημένες 4 γραμμές παραγωγής, αυτές της γυάλινης επιστρεφόμενης φιάλης, του κουτιού, της μη επιστρεφόμενης γυάλινης φιάλης και των φιαλών ΡΕΤ. Τα αναψυκτικά για την εγχώρια αγορά θα εισάγονταν έκτοτε πλέον για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2019 η PepsiCo-Ήβη, πριν δηλαδή απορροφηθεί από την Tasty, είχε πωλήσεις 44,7 εκατ. ευρώ, με ζημίες 8,58 εκατ. ευρώ

Το 2019 η PepsiCo-Ήβη, πριν δηλαδή απορροφηθεί από την Tasty, είχε πωλήσεις 44,7 εκατ. ευρώ, με ζημίες 8,58 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 43,79 εκατομμυρίων το 2018 με ζημίες μετά από τους φόρους στα 10,68 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση απορρόφησης της PepsiCo-Ήβη από την Tasty είχε καθαρά στόχο να φέρει στο προσκήνιο τον ισχυρό πυλώνα των σνακ, έναντι αυτού των αναψυκτικών όπου η εταιρεία παρουσίαζε εμφανείς αδυναμίες τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική λύση οικονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για μία κίνηση που έφερε την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη μείωση των εξόδων διαχείρισης, την ενίσχυση της Pepsi στην Ελλάδα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της εγχώριας αγοράς, με τη δημιουργία μίας ισχυρής επιχειρηματικής οντότητας.

Πρόσφατα η Ήβη ξαναγύρισε στην Ελλάδα, κάνοντας παραγωγή στο εργοστάσιο της ΕΨΑ στην Αγριά Μαγνησίας. Μία κίνηση που έχει το συμβολισμό της και δείχνει ότι η Pepsi θέλει να διατηρήσει ψήφο εμπιστοσόυνης προς την Ελλάδα. Ωστόσο τα νέα μετοχικά δεδομένα στην ΕΨΑ και η είσοδος του fund, του οποίου επικεφαλής είναι ο Νίκος Καραμούζης (SMERC) δεν εγγυάται απαραίτητα τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, όταν και λήγει το συμβόλαιο. Και ουσιαστικά η Pepsi θα πρέπει να αναζητήσει νέα «στέγη» παραγωγής για την ΄Ηβη.

Η απώλεια μεριδίων στην κατηγορία της Cola

Πάντως, άκρως ενδεικτικό της πορείας που έχουν τα αναψυκτικά στην Ελλάδα, είναι το ότι η εταιρεία χάνει πόντους στην Cola. Θυμίζουμε εδώ ότι η PepsiCo είναι διεθνώς γνωστή για την κατηγορία της Cola, αλλά στην Ελλάδα εμφανίζεται να χάνει μερίδιο αγοράς σε όγκο πωλήσεων το 2023. Συγκεκριμένα, το 2022 πούλησε συνολικά στη χώρα μας 12.137.969 λίτρα στο σύνολο των προϊόντων Cola που διαθέτει, το 2023 οι πωλήσεις της σε όγκο μειώθηκαν στα 11.544.032, καταγράφοντας πτώση κατά 4,9%. Και εάν όλα αυτά συμβαίνουν για λόγους γοήτρου και κατοχύρωσης της θέσης που έχει η εταιρεία στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τώρα, ουδείς μπορεί να προδιαγράψει το για πόσο θα συνεχίσει να συμβαίνει.

Δηλαδή μία εταιρεία να στηρίζει έναν ζημιογόνο κλάδο όπως είναι αυτός των αναψυκτικών. Εκτός και αν οι άνθρωποι της Pepsi έχουν κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό τους και προς το παρόν δεν επιθυμούν ή δεν έχουν λόγο να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.