07 Σεπ 2024
READING

Η Mediterra και το «χρυσό όπλο» της μαστίχας Χίου

5 MIN READ

Η Mediterra και το «χρυσό όπλο» της μαστίχας Χίου

Η Mediterra και το «χρυσό όπλο» της μαστίχας Χίου

Ο βασικός πυλώνας προώθησης του «χρυσού» ελληνικού προϊόντος της Μαστίχας Χίου, Mediterra, θυγατρική εταιρία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κατέγραψε μία χρονιά – θρίαμβο το 2023.

Όπως αναφέρει η διοίκηση, «η χρήση του 2023 αξιολογείται ως η πλέον επιτυχημένη της εταιρείας από την ίδρυσή της το 2002». Ειδικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών της Mediterra ανήλθε στα 12,38 εκατ. ευρώ έναντι 10,73 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 15%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της χρήσης 2023 διαμορφώθηκαν σε 932.491 ευρώ έναντι 764.412 ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ τα κέρδη προ φόρων έκλεισαν λίγο πριν τις 500.000 ευρώ αφού ανήλθαν σε 492.402 ευρώ έναντι 374.127 ευρώ στη χρήση 2022. Τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 384.073 ευρώ έναντι 276.981 ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Γενικώς, η εταιρία φαίνεται πως «πετά» με υψηλές ταχύτητες, αφού μέσα στην τελευταία πενταετία έχει καταφέρει να τριπλασιάσει τις εξαγωγικές της πωλήσεις, οι οποίες το 2018 ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με τη δύναμη ενός τόσο ξεχωριστού και μοναδικού ελληνικού προϊόντος, και οι εξαγωγές της εταιρίας δεν θα μπορούσαν να μην κινούνται σε τροχιά επιτυχίας, αφού κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 33,8%, με τα 3,11 εκατ. ευρώ του τζίρο της να γίνονται στις αγορές του εξωτερικού.

Η χρονιά της επιτυχίας και τα νέα προϊόντα

Τα οικονομικά μεγέθη και η ανάπτυξη, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις περιπτώσεις, φέρνουν ευκαιρίες και προοπτικές για επενδύσεις και το 2023 ήταν για την Mediterra μία χρονιά που συνοδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα και κινήσεις και μπορούμε να πούμε πως στέφθηκε με επιτυχία.

Αρχικά, παρουσιάστηκαν 20 νέα προϊόντα. Από αυτά, τα 8 αφορούν στη σειρά Cultura Mediterra, επτά τη σειρά Mastihashop, ένα τη σειρά Art of Nature, ένα τη σειρά mastihacare και τρία τη μάρκα ELMA.

Επίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση, στα σημαντικότερα γεγονότα της χρήσης περιλαμβάνονται και εξαιρετικές επιδόσεις όλων των μαρκών και δραστηριοτήτων της εταιρίας, η ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου Chios Power Foods για την αξιολόγηση κόνεων μαστίχας και μανταρινιού Χίου με τη μέθοδο της κρυοξήρανσης, η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν, τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας και η υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του έργου Βιομηχανικά Διδακτορικά σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Έτσι, παρότι η παγκόσμια αγορά καταγράφει αρκετά πλήγματα, μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας επιτρέπουν πολλά παραθυράκια αισιοδοξίας και υψηλές προσδοκίες για το 2024.

Με το βλέμμα στο – άμεσο – μέλλον λοιπόν, η Mediterra έχει θέσει και κατευθύνεται προς τον δρόμο της υλοποίησης των προτεραιοτήτων της για το έτος που διανύουμε. Όπως ανακοίνωσε, στις εταιρικές προτεραιότητες για το 2024 παραμένουν η αλλαγή του εταιρικού παραγωγικού και ψηφιακού αποτυπώματος, η ενσωμάτωση νέων καινοτομιών στη παραγωγή και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών «από το χωράφι στο ράφι» και η πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, στις σημαντικές προτεραιότητες για το 2024 περιλαμβάνεται και η παρουσίαση τουλάχιστον 15 νέων προϊόντων.

Η σπανιότητα, αλλά και η ποιότητα της μαστίχας, την καθιστούν κανονικό θησαυρό της ελληνικής γης. Η ιστορία της δε, χάνεται πίσω στην αρχαιότητα

Η Mediterra που συστήνει τη μαστίχα Χίου σε όλο τον κόσμο

Η εταιρία σήμερα διαχειρίζεται καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λειτουργεί μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στη Χίο όπου παρασκευάζονται περίπου 100 διαφορετικά προϊόντα και είναι διανομέας στην Ελλάδα της μαστίχας Χίου, της ιστορικής τσίκλας ΕΛΜΑ, των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων mastihatherapy, των ζαχαρωδών προϊόντων cultura mediterra και των λικέρ μαστίχας ENOSIS & KENTOS.

Η Mediterra ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και δραστηριοποιείται στην προώθηση της μαστίχας σε όλο τον κόσμο, την παραγωγή προϊόντων με βασικό συστατικό τη μαστίχα και την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής.

Πηγή φωτογραφίας: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου | gumastic.gr

Ένα πολύτιμο προϊόν

Μαστίχα Χίου. Ένα προϊόν με ιστορία, παράδοση στην διατροφική κουλτούρα της Μεσογείου και πολυχρηστικότητα, αφού ενέχει από διατροφική, έως φαρμακευτική και καλλυντική διάσταση. Χαρακτηριστικά που την έκαναν γνωστή και περιζήτητη σε όλο τον κόσμο.

Η μαστίχα καλλιεργείται στη Νότια Χίο και μόνο εκεί. Σήμερα, μαστίχα παράγουν 24 χωριά τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τα χώρια αυτά είναι: ο Άγιος Γεώργιος, τα Αρμόλια, οι Βαβύλοι, η Βέσσα, το Βουνό, η Ελάτα, η Έξω Διδύμα, το Θολοποτάμι, τα Θυμιανά, η Καλαμωτή, η Καλλιμασιά, ο Καταρράκτης, το Λιθί, η Μέσα Διδύμα, τα Μεστά, το Μυρμήγκι, τα Νένητα, το Νεχώρι, οι Ολύμποι, η Παγίδα, τα Πατρικά, το Πυργί και τα Φλάτσια.

Η σπανιότητα, αλλά και η ποιότητά της, την καθιστούν κανονικό θησαυρό της ελληνικής γης. Η ιστορία της δε, χάνεται ήδη πίσω στην αρχαιότητα. Η πρώτη επίσημη αναφορά στη μαστίχα ανήκει στον Ηρόδοτο, ενώ από τα αρχαία χρόνια, Έλληνες γιατροί όπως ο Ιπποκράτης αποκάλυψαν τα μυστικά της μαστίχας, η οποία ταξίδεψε στην Καλχηδόνα, την Αίγυπτο και την Αραβία, ως σπάνιο δώρο της ελληνικής φύσης. Αναγνωρίστηκε από τότε, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής.

Από το 1997, έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.