18 Δεκ 2024
READING

Ένα οικογενειακό κτήμα 100 ετών στη Λήμνο που προσφέρει ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

4 MIN READ

Ένα οικογενειακό κτήμα 100 ετών στη Λήμνο που προσφέρει ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

Ένα οικογενειακό κτήμα 100 ετών στη Λήμνο που προσφέρει ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

Η ύπαρξη ενός οικογενειακού κτήματος στη Λήμνο στο γραφικό χωριό του Κοντιά, έδωσε την δυνατότητα στον Τάση και τη Ρένα Λασκαρίδη να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους. Το κτήμα ανήκε στην οικογένεια του Τάση Λαζαρίδη, αποτελώντας μία κληρονομιά με παρελθόν εκατονταετίας, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.

«Ένα παραδοσιακό κτήμα του νησιού που κατά το παρελθόν οι πρόγονοι του συζύγου μου αξιοποιούσαν για την καλλιέργεια βαμβακιού και σιτηρών, ενώ εξέτρεφαν και κοπάδι ζώων. Τα χρόνια εκείνα η Λήμνος αγόραζε ποσότητες σπόρων από την Αίγυπτο, καλλιεργούσε το βαμβάκι και στη συνέχεια το έκανε εξαγωγή στην ίδια χώρα», λέει η Ρένα Λασκαρίδη.

«Η μεγάλη αυτή έκταση με το πέρασμα των ετών δεν αξιοποιούνταν. Αποφασίσαμε με το σύζυγό μου, ο οποίος είναι αρχιτέκτων μηχανικός, να δημιουργήσουμε μία επικερδή επιχείρηση. Όνειρό του ήταν να τρώμε ότι παράγουμε, καθώς είχε ζωηρές αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, όταν τα οπωρολαχανικά, η ντομάτα και το αγγουράκι ήταν αυθεντικά και είχαν γεύση».

Από τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας στην καλλιέργεια βιολογικού ελαιολάδου

«Κρατήσαμε λίγα ζώα για το γάλα και το τυρί, βάλαμε πουλερικά και πλέον εκτρέφουμε και μοσχάρια. Αφού καλύψαμε τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς μας, ήταν και κάτι που έλειπε από την Λήμνο. Πάντα στο σπίτι μας είχαμε ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία, το οποίο αγοράζαμε από γνωστούς μας στην Πελοπόννησο και όχι από το σούπερ μάρκετ. Εξετάσαμε το ενδεχόμενο κατά πόσο στο νησί θα μπορούσε να παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο. Δεν είχαμε γνώσεις για το πώς γινόταν κάτι τέτοιο, ενώ η Λήμνος δεν είχε ποτέ καλλιέργειες ελιάς, καθότι προμηθεύεται το ελαιόλαδό που καταναλώνει από τη Μυτιλήνη. Επιλέξαμε δύο ποικιλίες από Χαλκιδική (αδραμιτινή) και Μυτιλήνη (μανάκι) και προσθέσαμε την κορωνέικη. Οι γεωπόνοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι είχαμε κάνει λάθος, φυτεύοντας την κορωνέικη. Πίστευαν ότι δεν θα είχαμε αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι η ποικιλία αυτή ευδοκιμεί ιδανικά κυρίως στη Νότια Ελλάδα. Παρόλ’ αυτά η ποικιλία που τελικά έδωσε ποσότητες αλλά και πολύ καλή ποιότητα βιολογικού ελαιόλαδου ήταν η κορωνέικη. Κατόπιν απευθυνθήκαμε σε γευσιγνώστες, οι οποίοι μας είπαν ότι το προϊόν μας δεν ήταν απλά ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά ότι θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε με αυτό και σε διαγωνισμούς», λέει η παραγωγός.

Η δημιουργία ιδιόκτητου ελαιοτριβείου

Καθώς ο αριθμός των καλλιεργούμενων δέντρων αυξανόταν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για την κατασκευή ενός ιδιόκτητου ελαιοτριβείου. Μία κίνηση που διευκόλυνε την οικογένεια Λασκαρίδη να διασφαλίσει την ποιότητα του ελαιολάδου καθότι σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να μεταφέρονται ποσότητες ελιάς προς έκθλιψη στη Λήμνο ή την Καβάλα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλοιώσεις στον καρπό κατά τη μεταφορά, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος. «Έτσι, αποκτήσαμε ένα μικρό ιδιόκτητο ελαιοτριβείο που κάνει παραγωγή από περίπου 60 κιλά ελιάς την ώρα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 2.000 ελαιόδεντρα, ενώ προσθέσαμε στις καλλιέργειές μας και μία ακόμα ποικιλία, τη θρουμπολιά, η οποία ευδοκιμεί ιδανικά σε περιοχές το Βόρειο Αιγαίο έως και την Κρήτη».

«Με τον καιρό αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε ως χόμπι, έγινε το επάγγελμά μας. Βραβευτήκαμε, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια σε εγχώριους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς. Πέρυσι το προϊόν μας αναδείχθηκε ως το καλύτερο βιολογικό ελαιόλαδο της Ελλάδας και το καλύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον διαγωνισμό Athena IOCC, ενώ έχουμε διακριθεί με χρυσά και ασημένια μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς στο Λονδίνο και το Βερολίνο».

Υψηλές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

Το κτήμα είναι επισκέψιμο και δέχεται κοινό από χώρες του εξωτερικού αλλά και από την Ελλάδα, προσφέροντάς τους τα προϊόντα που παράγει. Αυτό σύμφωνα με την Ρένα Λασκαρίδη, δίνει την δυνατότητα στο παραγόμενο ελαιόλαδο, να ταξιδέψει σε χώρες του κόσμου. Ήδη το Κτήμα Όλον κάνει εξαγωγές στο Ντουμπάι και την Αυστραλία και μέσω του eshop που διαθέτει σε πολλές χώρες του κόσμου. «Βασικό συστατικό του ελαιολάδου μας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν υγειοπροστατευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρει ότι εάν ένα ελαιόλαδο διαθέτει πολυφαινόλες που ανέρχονται στα 250 ml ανά λίτρο, λαμβάνει ισχυρισμό υγείας και μπορεί να πωληθεί ακόμα και σε φαρμακεία. Το δικό μας ελαιόλαδο περιέχει 700 ml πολυφαινόλες ανά λίτρο, γεγονός που το καθιστά ξεχωριστό. Ένα ελαιόλαδο όπως αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας, του αλτσχάιμερ, του καρκίνου του προστάτη και άλλων ασθενειών».

Το βιολογικό ελαιόλαδο κυκλοφορεί στην αγορά με την ονομασία «Κτήμα Όλον». Το σκεπτικό της ονομασίας έχει ως επίκεντρο τη ΄μεσογειακή διατροφή, όπου εάν κανείς της αφαιρέσει το ελαιόλαδο, αυτή θα πάψει να υπάρχει. «Η ονομασία ‘Όλον’ έρχεται ουσιαστικά να εκφράσει τη σημασία που διαδραματίζει το ελαιόλαδο στην ανθρώπινη διατροφή», προσθέτει η παραγωγός.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.