02 Ιαν 2025
READING

To κυβερνητικό πάρκο του Υμηττού και οι προβληματισμοί

4 MIN READ

To κυβερνητικό πάρκο του Υμηττού και οι προβληματισμοί

To κυβερνητικό πάρκο του Υμηττού και οι προβληματισμοί

Μετά από καθυστερήσεις και αργούς ρυθμούς, προκηρύχθηκε τελικά από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα – ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 ετών, για την υλοποίηση του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου Αντρέας Λεντάκης» στην παλιά ΠΥΡΚΑΛ, στον δήμο Δάφνης – Υμηττού. Η φάση υποβολής προσφορών (αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος) ορίστηκε για τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Ακόμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η δημοπράτηση θα ωριμάσει εντός του 2025.

Πριν μερικές ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 3 Ιουνίου υπεγράφη σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού.

Οι προβληματισμοί

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο, όπως εκτιμήθηκε, θα κοστίσει 522 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (421 εκατ. χωρίς ΦΠΑ), ενώ η υλοποίησή του, αναμένεται να διαρκέσει τρία περίπου χρόνια.

Θα λέγαμε πως το μεγαλεπήβολο project ουσιαστικά μετατοπίζει εννέα δημόσια κτίρια και συγκεκριμένα εννέα υπουργεία,  (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών), τα οποία στεγάζονται κατά παράδοση στο κέντρο της Αθήνας, αρκετά έξω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, και συγκεκριμένα στον δήμο Δάφνης – Υμηττού, μία αμιγώς οικιστική περιοχή.

Αν και πρόκειται για ένα φιλόδοξο project που περιλαμβάνει εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου, αρκετά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στους κατοίκους της περιοχής, που βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και έχουν να κάνουν κυρίως με το ενδεχόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή, αφού εγκατασταθούν εκεί όλες αυτές οι υπηρεσίες.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού αναμένεται να υποδέχεται καθημερινά 14.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν στην περιοχή, είναι εύλογο να αντιληφθεί ότι οι οδικοί άξονες της περιοχής θα γεμίσουν ασφυκτικά. Παρόμοιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την ήδη επιβαρυμένη εύρεση στάθμευσης.

Αντιδράσεις και προβληματισμοί όμως δημιουργούνται και για το κέντρο της Αθήνας, αφού ξαφνικά 127 κυβερνητικά κτίρια θα βρεθούν εγκαταλελειμμένα, ενώ εντείνονται οι φήμες και τα σενάρια για αξιοποίησή τους για νέες ξενοδοχειακές μονάδες, στον βωμό του υπερτουρισμού.

Δεν έχουν λείψει μάλιστα και οι προσφυγές στο ΣτΕ, από τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει ένα τόσο μεγάλο έργο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού αναμένεται να υποδέχεται καθημερινά 14.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν στην περιοχή, είναι εύλογο να αντιληφθεί ότι οι οδικοί άξονες της περιοχής θα γεμίσουν ασφυκτικά

Πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο

Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων που θα αναπτυχθεί το Κυβερνητικό Πάρκο με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης». Πλέον, μπαίνει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης. Στο νέο κυβερνητικό πάρκο θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ θα παραμείνουν διατηρούμενα κτίρια έκτασης 47.704 τ.μ., τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε τρεις αρχιτεκτονικές περιόδους (1890-1930, 1930-1950 και 1950-2000) τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων. Η επιφάνειά τους θα αυξηθεί κατά 55% -με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν- και θα φτάσει τα 64.314 τ.μ. Τα βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν κατόπιν στατικής ενίσχυσης, ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης.

Ο αριθμός των κτιρίων θα ανέρχεται σε 30, εκ των οποίων τα 5 αποτελούν νέα κτίρια, ενώ τα υπόλοιπα 25 διατηρούνται και προστατεύονται. Η συνολική κάλυψη θα ανέρχεται σε 45.257 τ.μ. και η συνολική δόμηση σε 148.704 τ.μ., εκ των οποίων τα 98.000 θα αφορούν στα 5 νέα κτίρια.

 Ο πράσινος πνεύμονας

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης, προβλέπεται η αστική ανάπλαση του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας περίπου 116.000 τ.μ. Οι χώροι πρασίνου που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο έργο αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του πράσινου τόξου που θα συνδέει τον Υμηττό μέσω του Πάρκου Αλέξανδρου Άρη, το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και τη Γυμναστική Ακαδημία με το σταθμό του μετρό «Δάφνη». Εντός του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων διαδρόμων κυκλοφορίας συνολικού μήκους 8.800 μέτρων που θα εξυπηρετούν αφενός τους εργαζομένους του κυβερνητικού πάρκου και αφετέρου το κοινό, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση σε όλο το πάρκο πρασίνου που θα αναπτυχθεί.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας υπόγειας σήραγγας

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα τέτοια έργα, υπάρχει πρόβλεψη και για ενδεχόμενες υποστηρικτικές υποδομές αν κριθούν απαραίτητες. Έτσι, στο πλάνο υπάρχει μελέτη και κατασκευή κάθε είδους αναγκαίου έργου για τη διασύνδεση του ανωτέρω έργου με τον σταθμό «ΔΑΦΝΗ» της Γραμμής 2 του μετρό, που αφορά συγκεκριμένα τη μελέτη και κατασκευή υπόγειας σήραγγας για τη χρήση πεζών, καθώς και για τη μελέτη και κατασκευή έργων συνοδών αναπλάσεων και λοιπών αστικών παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ή άλλων ρυθμίσεων που συνάπτονται με την ανωτέρω διασύνδεση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.