16 Ιαν 2025
READING

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον τραπεζικό τομέα

5 MIN READ

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον τραπεζικό τομέα

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον τραπεζικό τομέα

Από τότε που η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας πολλών τομέων της οικονομίας, με τον τραπεζικό τομέας να μην αποτελεί εξαίρεση.

Από την αυτοματοποίηση των καθημερινών συναλλαγών μέχρι την ενίσχυση της ασφάλειας και την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εξυπηρετούν τους πελάτες τους και διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους.

Ας εξετάσουμε με ποιον τρόπο αυτή η νέα τεχνολογική εξέλιξη πρόκειται να αλλάξει τον τραπεζικό τομέα και ποια είναι τα οφέλη και οι προκλήσεις αυτής της αλλαγής.

Αυτοματισμός και βελτίωση εξυπηρέτησης πελατών

Μία από τις πιο εμφανείς επιδράσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τραπεζικό τομέα είναι η αυτοματοποίηση των καθημερινών συναλλαγών και η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών. Μέσω της χρήσης chatbots και εικονικών βοηθών, οι τράπεζες μπορούν να παρέχουν άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Αυτά τα συστήματα είναι ικανά να απαντούν σε συχνές ερωτήσεις, να παρέχουν πληροφορίες για λογαριασμούς, να βοηθούν στη διαχείριση πληρωμών και να καθοδηγούν τους πελάτες στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Με τον τρόπο αυτό, από ανθρώπους θα εξυπηρετούνται μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις κλήσεων που απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση, με τις υπόλοιπες να μην χρησιμοποιούν ανθρώπινους πόρους, εξοικονομώντας χρόνο για λογαριασμό και των πελατών αλλά και των εργαζομένων.

Ακόμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αναλύει τα δεδομένα των τραπεζικών πελατών προκειμένου στη συνέχεια να παρέχει προσωποποιημένες προτάσεις και συμβουλές. Για παράδειγμα, ένας πελάτης που συνηθίζει να πραγματοποιεί πολλές διεθνείς συναλλαγές μπορεί να λάβει προτάσεις για λογαριασμούς ή κάρτες με χαμηλότερες χρεώσεις για διεθνείς συναλλαγές. Αυτή η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη, τον βοηθά να εξοικονομήσει χρήματα και ταυτοχρόνως ενισχύει την εμπιστοσύνη του προς την τράπεζα.

Πώς αλλάζουν οι τομείς διαχείρισης κινδύνων και ασφάλειας

Επιπροσθέτως, η ασφάλεια και η διαχείριση κινδύνων είναι δύο ακόμα τομείς στους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν συνεχώς τον κίνδυνο απάτης και κυβερνοεπιθέσεων, ο οποίος μάλιστα κάθε χρόνο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Από την πλευρά της, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και την αποτροπή αυτών των κινδύνων με πιο αποδοτικό τρόπο από τις παραδοσιακές μεθόδους. Συγκεκριμένα, μέσω της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και της χρήσης αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, τα συστήματα ΤΝ μπορούν να εντοπίζουν ανωμαλίες και ύποπτες δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο.

Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης ξαφνικά αρχίσει να πραγματοποιεί αγορές από μια ξένη χώρα ή αν παρατηρηθούν συναλλαγές μεγάλου ύψους που δεν είναι σύμφωνες με την συνήθη δραστηριότητα του λογαριασμού, το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να σημάνει συναγερμό και να μπλοκάρει τη συναλλαγή μέχρι να επιβεβαιωθεί η νομιμότητά της.

Επιπλέον, οι αλγόριθμοι ΤΝ έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται συνεχώς με νέες πληροφορίες και τεχνικές, καθιστώντας τους ικανούς να προσαρμόζονται σε νέες μορφές απάτης, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να γίνουν όλο και πιο… πρωτότυποι στους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους. .

Η επίδραση στην εσωτερική διαχείριση και τις λειτουργίες

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει επίσης την εσωτερική διαχείριση και τις λειτουργίες μιας τράπεζας, κρίσιμων τομέων που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των τραπεζών. Από τη διαχείριση των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων έως την αξιολόγηση των κινδύνων και την πρόβλεψη της αγοράς, η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να λειτουργούν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων, για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών, την πρόβλεψη των κινδύνων των επενδύσεων και τη βελτιστοποίηση των χαρτοφυλακίων. Με τον τρόπο αυτό λειτουργούν όχι μόνο υπέρ της ίδιας της τράπεζας αλλά και συνολικά της οικονομίας μίας χώρας, αφού, για παράδειγμα, τα «κόκκινα» δάνεια δεν επηρεάζουν μόνο τους δανειολήπτες αλλά μία σειρά από τομείς.

Οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και να προσφέρουν αξιόπιστες προβλέψεις, βοηθώντας έτσι τις τράπεζες να λαμβάνουν καλύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Οι προκλήσεις και τα ηθικά ζητήματα

Παρά τα πολλαπλά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης υπάρχουν επίσης σημαντικές προκλήσεις και ηθικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας σε κρίσιμους τομείς όπως οι τράπεζες απαιτεί αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η προστασία των δεδομένων των πελατών. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των πελατών.

Επιπλέον, η αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι που πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή για να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση του προσωπικού τους για να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Να λειτουργεί δηλαδή η μία πλευρά στο πλευρό της άλλης, συμπληρωματικά, και όχι «απέναντι».

Αναγκαία η προσοχή και η υπευθυνότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, προσφέροντας βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση πελατών, την ασφάλεια και την εσωτερική διαχείριση.

Ωστόσο, η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και γενικότερα, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ηθικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις στην απασχόληση.

Πολύπλευρη είναι η στήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τράπεζες

ΣΕΠΕ - Οι τράπεζες, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη

Σε κάθε περίπτωση, με τη σωστή προσέγγιση, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να γίνουν πιο αποδοτικές, ασφαλείς και φιλικές προς τους πελάτες τους, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο καινοτόμο και δυναμικό τραπεζικό περιβάλλον στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.