07 Σεπ 2024
READING

Metro – The Mart: Πώς μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στη χονδρική με την πώληση της ΕΝΑ

4 MIN READ

Metro – The Mart: Πώς μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στη χονδρική με την πώληση της ΕΝΑ

Metro – The Mart: Πώς μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στη χονδρική με την πώληση της ΕΝΑ

Στην αγορά χονδρικής των σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή κονταροχτυπιούνται τρεις αλυσίδες. Η The Mart του ομίλου Σκλαβενίτη, η Metro Cash & Carry του ομίλου Metro που έχει και τη λιανική μέσω των καταστημάτων My market και η ΕΝΑ Food Cash & Carry της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Για την τελευταία υπάρχει αρκετά έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα ότι πρόκειται να πουληθεί και ότι η ΑΒ την έχει «βγάλει» στην αγορά. Στην περίπτωση όμως ισχύει το λαϊκό ρητό «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Γιατί οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι τόσο η Mart όσο και η Metro. Αλλά ο «φόβος» που σας περιγράψαμε προηγουμένως εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι καμία από τις δύο επιχειρήσεις που πιθανώς θα διεκδικήσουν την απόκτηση της ΕΝΑ από την ΑΒ Βασιλόπουλος, δεν επιθυμεί να καταλήξει η αλυσίδα χονδρικής στα χέρια του ανταγωνιστή της. Υπό διαφορετικές συνθήκες κανείς ίσως από τους δύο να μην εξέταζε πιο σοβαρά την εξαγορά της, εάν αυτή δεν ήταν διαθέσιμη προς πώληση.

Η πραγματικότητα είναι ότι για τον όμιλο Metro, τα καταστήματα Cash & Carry φέρνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του σε σύγκριση με τη λιανική και τα καταστήματα My Market. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι η Metro Cash & Carry αποτελεί κυρίαρχη δύναμη σε αυτόν τον τομέα, αποτελώντας παραδοσιακό συνεργάτη πολλών επιχειρήσεων από τον κλάδο HoReCa σε όλη την Ελλάδα. Η λιανική για τον όμιλο Metro έχει εκ των πραγμάτων μικρότερα περιθώρια κερδοφορίας, μικρότερο καλάθι αγορών εν αντιθέσει με τη χονδρική που και τα περιθώρια κερδοφορίας είναι μεγαλύτερα λόγω του μείγματος των προϊόντων που φιλοξενεί αλλά και λόγω του ότι τα καλάθια είναι αρκετά μεγαλύτερα λόγω του ότι η πλειονότητα των πελατών της κάνει αρκετά υψηλούς λογαριασμούς για να εφοδιάσει κάποιο κατάστημα εστίασης, ενδεχομένως κάποιο ξενοδοχείο ή επιχειρήσεις αυτού του χαρακτήρα. Ως προς το μείγμα των προϊόντων είναι συνήθως οικονομικότερα σε επίπεδο τιμοκαταλόγων χονδρικής και επομένως αφήνουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Στη χονδρική η μέση δαπάνη είναι εκ των πραγμάτων αρκετά υψηλότερη.

H Τhe Mart του ομίλου Σκλαβενίτη κατέγραψε το 2023 κύκλο εργασιών 432,15 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 6,14%, σε σχέση με το 2022. Ο τζίρος δωδεκαμήνου 2023 αναλύεται σε 402,13 εκατ. ευρώ πωλήσεων εμπορευμάτων (93%), 29,92 εκατ. ευρώ πωλήσεων υπηρεσιών (6,92%) και €104.674,98 πωλήσεων λοιπών αποθεμάτων. Η εταιρεία αύξησε τα μεικτά της κέρδη κατά 7,7% στα 89,73 εκατ. ευρώ, από τα 83,3 εκατ. ευρώ του 2022, παρά την αύξηση του κόστους πωληθέντων κατά 5,73%, από τα 323,86 εκατ. ευρώ, σε 342,43 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους του 2023 διαμορφώθηκαν σε 11,1 εκατ. ευρώ, από 10,82 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,61%, αν και το συνολικό αποτέλεσμα χρήσεως για το 2023 διαμορφώθηκε οριστικά στα 9,13 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατά την έναρξη του 2023 είχε 13 υποκαταστήματα (Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα) ενώ εντός της χρονιάς ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ. Το Κέντρο Διανομής της Τρίπολης λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2023 και σκοπός του είναι να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία.

Κοντά στα 100 εκατομμύρια ο τζίρος της ΕΝΑ

Σε ό,τι αφορά την ΕΝΑ, υπολογίζεται ότι ο τζίρος της είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελώντας για την ΑΒ Βασιλόπουλος μία δραστηριότητα που δεν αποτελεί μέρος του core business της. Γι’ αυτό άλλωστε έχει μπει αρκετές φορές σε σκέψεις και συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, με την προοπτική να την πουλήσει σε κάποιον από τους ανταγωνιστές της, επικεντρώνοντας αποκλειστικά το ενδιαφέρον στη λιανική. Η ΕΝΑ έχει ικανοποιητική διασπορά καταστημάτων σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Βόλο, Καρδίτσα, Ρόδο, Ιωάννινα, Σέρρες, Χαλκίδα, Πάτρα, Άργος, Καλαμάτα και Χίο.

Το γεγονός είναι ότι η αγορά του Cash & Carry στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερότητα ως προς την ανάπτυξη. Μάλιστα, ακόμα και η Metro αναπτύσσεται μεν με νέα σημεία, έχοντας κάνει έξοδο και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αλλά με πολύ επιλεκτικά βήματα, έχοντας βάλει στόχο να δημιουργήσει οργανικά ένα ακόμη κατάστημα το προσεχές διάστημα.

Η ανασύνταξη δυνάμεων της ΑΒ Βασιλόπουλος

Η αναδιάταξη του τοπίου που μπορεί να φέρει η εξαγορά της ΕΝΑ από τον έναν εκ των δύο διεκδικητών της δεν φαίνεται να ανατρέπει δραστικά τα δεδομένα, παρά μόνο σε επίπεδο τζίρου αλλά και συνολικά οικονομικών μεγεθών. Η συγκέντρωση του κλάδου αυτού είναι εφικτή και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να γίνει πράξη μέσα από ία τέτοια εξέλιξη, την εξαγορά δηλαδή της ΕΝΑ Food Cash & Carry. Κάτι που αναμένεται να δούμε πότε και εάν τελικά θα συμβεί.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος θα αντλήσει τις προσδοκώμενες υπεραξίες, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάταξης δυνάμενων που ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια υπό τη διοίκηση του Νίκου Λαβίδα και υπό την γενικότερη πίεση για αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας από τη μητρική της εταιρεία Ahold Delhaize.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.