18 Οκτ 2024
READING

Η μάχη του εμφιαλωμένου νερού

4 MIN READ

Η μάχη του εμφιαλωμένου νερού

Η μάχη του εμφιαλωμένου νερού

Η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση των τριών κύριων τύπων εμφιαλωμένου νερού (επεξεργασμένου, μεταλλικού και φυσικού) υπολογίζεται σε 350 δισεκατομμύρια λίτρα. Μάλιστα, μέχρι το 2030, οι πωλήσεις υπολογίζεται να αποφέρουν τζίρο ύψους 500 δισ. δολαρίων, μέσα σε μόλις πέντε δεκαετίες το εμφιαλωμένο νερό έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 73% από το 2010 ως το 2020.

Στο πλαίσιο σε αυτό, στα ελληνικά δεδομένα η αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια δημιουργεί συνεχώς νέες εξελίξεις στην αγορά που φαίνεται να μη στερεύουν. Ομολογουμένως, η κλιματική κρίση που δείχνει όλο και περισσότερο τις συνέπειές της στην καθημερινότητά μας, δημιουργεί ραγδαία αύξηση της κινητικότητας ανάμεσα στους παίκτες του νερού. Οι ασυνήθιστα για την εποχή, υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν τον χειμώνα που πέρασε, αλλά και ο παρατεταμένος καύσωνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν αυξήσει κατά κόρον την κατανάλωση σε εμφιαλωμένο νερό, είτε αυτό αφορά τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, είτε σε χώρους εστίασης. Όσο περνούν οι μέρες του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τόσο ανεβαίνει και η ζήτηση, με την απειλή της έλλειψης να καραδοκεί όλο και περισσότερο.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ένα ασταθές τοπίο και συνεχείς αλλαγές στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού, με ανακατατάξεις στα μερίδια, που αλλάζουν συνεχώς, ακόμη και ανά μήνα.

Οι παίκτες

Στην Ελλάδα οι εταιρίες που καλύπτουν τη ζήτηση του εμφιαλωμένου νερού είναι λίγες και δυνατές, γύρω στις 7-8 συγκεκριμένα, εταιρίες, που είναι βαθιά συνδεδεμένες, συνήθως με την τοπικότητα και την παράδοση της Ελλάδας,  με πρωταγωνίστρια την Ήπειρο.

Ανάμεσα στους βασικούς παίκτες βρίσκεται η Χήτος ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται εμπορικά με την ονομασία Ζαγόρι και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων με τον Βίκο. Από κοντά οι πολυεθνικές Coca-Cola3E, με το νερό Αύρα, και η Nestle με το Κορπή. Το τελευταίο να τονίσουμε ότι συγκαταλέγεται ίσως στους χαμένους της αγοράς, αφού διατηρεί πια σχεδόν μηδενική παρουσία στα σούπερ μάρκετ, αν και το ποσοστό του μεριδίου του στην αγορά σταδιακά ανεβαίνει και πάλι.

Στην αγορά επίσης βλέπουμε ονόματα όπως οι Πηγές Κωστηλάτας, το νερό Διός και το νερό με το σήμα «Σέλι» που παράγονται από την εταιρία Σ. Μεντεκίδης ΑΕ την οποία εξαγόρασαν κατά πλειοψηφία οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Νικόλαος Καραμούζης και Απόστολος Ταμβακάκης. Ακόμη, τον χάρτη συμπληρώνουν το νερό Ζαρός από την Κρήτη, το  Σαμαριά, όπως και το νερό Ρουβάς. Αν και επλήγη από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία, το νερό Θεόνη (AHB Group) εξακολουθεί να αντέχει και να βρίσκεται στη μάχη, ενώ νέες επενδύσεις αναμένονται κι από την εταιρία Ιόλη Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, βασικού μετόχου της Premia Properties, η οποία εξαγόρασε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τις εγκαταστάσεις, την επιχείρηση και το brand του φυσικού μεταλλικού νερού Ιόλη. Κινήσεις για την επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας πραγματοποιεί και η Δίρφυς, με τη Λουξ να κατέχει το 42,34% των μετοχών.

Να αναφέρουμε επίσης ότι η εταιρία Νερά Πηγών Γράμμου του Παναγιώτη Τσάκου και του γιού του Νίκου ξεκινά την δραστηριοποίησή της σε σούπερ μάρκετ και Ho.Re.Ca., με το φυσικό μεταλλικό νερό Arrena.

Όσο περνούν οι μέρες του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τόσο ανεβαίνει και η ζήτηση, με την απειλή της έλλειψης να καραδοκεί όλο και περισσότερο

Ποιοι κυριαρχούν

Για τους πρώτους μήνες του 2024, κυρίαρχος παίκτης αναδεικνύεται ο Βίκος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων με ποσοστό 20,9%. Με μικρή διαφορά, έτερος ηγέτης αναδεικνύεται μέχρι στιγμής το νερό με το σήμα Ζαγόρι της Χήτος ΑΒΕΕ, με ποσοστό 19,1%, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τρίτο στην κατάταξη, έρχεται το νερό ιδιωτικής ετικέτας, με μερίδιο 16,6% – ως πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές -, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες έρχονται στη σειρά με αρκετή διαφορά, με επόμενο στη λίστα να είναι το νερό Θεόνη με ποσοστό 6,4%.

Γενικώς, πρέπει να αναφέρουμε ότι, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες προϊόντων, το  εμφιαλωμένο νερό είναι μια κατηγορία που, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες προϊόντων, χαρακτηρίζεται από την ηγεσία ελληνικών εταιριών και όχι πολυεθνικών, ίσως γιατί το προϊόν είναι συνδεδεμένο στο νου του καταναλωτή εδώ και χρόνια με την τοπικότητα και την ελληνική παράδοση. Το γεγονός αυτό δίνει από μόνο του ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ώστε ο καταναλωτής, έστω και για συναισθηματικούς λόγους, να το προτιμήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.