15 Ιαν 2025
READING

To «θολό» τοπίο γύρω από τη Unilever στην Ελλάδα

5 MIN READ

To «θολό» τοπίο γύρω από τη Unilever στην Ελλάδα

To «θολό» τοπίο γύρω από τη Unilever στην Ελλάδα

Μία στάση που για οποιαδήποτε άλλη πολυεθνική εταιρεία στη χώρα μας θα θεωρούνταν μάλλον πρωτόγνωρη, στην περίπτωση της Unilever φαίνεται ότι είναι απολύτως φυσιολογική. Η γνωστή πολυεθνική εταιρεία που εμπορεύεται στην ελληνική αγορά μία σειρά διάσημων καταναλωτικών αγαθών όπως είναι το Skip, το Dove, η  Aim, η Algida, το Cajoline, τα Ben & Jerrys, το Ultrex και όχι μόνο έχει επιλέξει αφενός να μην δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα ως οφείλει παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία και εκ του νόμου θα έπρεπε ήδη να έχει «ανεβάσει» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τη σχετική ανάρτηση των οικονομικών καταστάσεων του 2022. Απόφαση που την έχει θέσει υπό αναστολή καταχώρησης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις περιπτώσεις των εταιρειών εκείνων που δεν δημοσιεύουν ισολογισμό εγκαίρως και κατά τα προβλεπόμενα.

Η αντιφατική της στάση μετά το πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό γεγονός που κάνει αξιομνημόνευτη κατά την αρνητική έννοια, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα. Διότι η εταιρεία έχει επιλέξει παρά το γεγονός ότι συνδέεται με διάφορα κατά καιρούς γεγονότα, τα οποία πλήττουν τη φήμη της, να τοποθετείται για κάποια από αυτά. Διότι η εταιρεία είναι γεγονός ότι έλαβε θέση τον περασμένο Νοέμβριο, του 2023, όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης για παράβαση του νόμου που αφορά στην υπέρβαση του θεσπισμένου περιθωρίου κέρδους, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Τότε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του αυξημένου κόστους». Μεταξύ αρκετών ακόμη που ανέφερε, η Unilever είχε επισημάνει τότε ότι θα συμμετείχε στο μέτρο περί «Μόνιμης Μείωσης Τιμής», το οποίο είχε θεσμοθετήσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Από τη μία πλευρά επομένως η εταιρεία τιμωρήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης με πρόστιμο 1 εκατομμύριο ευρώ για αισχροκέρδια και από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι θα την καταπολεμήσει, συμμετέχοντας στο μέτρο μείωσης των τιμών, το οποίο είχε φέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται στα παραπάνω είναι το εξής. Κατά πόσο είναι απαραίτητο μία εταιρεία του βεληνεκούς της Unilever να διατηρεί τα περιθώρια κέρδους της σε λογικά επίπεδα μόνο και μόνο επειδή αυτό αποτελεί νομοθετική επιταγή ή θα ήταν προτιμότερο να μην υπήρχε η συγκεκριμένη υποχρέωση και να συμμορφωνόταν η ίδια στη βασικότερη υποχρέωσή της που είναι ο σεβασμός των καταναλωτών που στηρίζουν τα προϊόντα και την κερδοφορία της.

Οι απολύσεις που έρχονται και στην Ελλάδα

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην περίπτωση της Unilever είναι αυτό που σχετίζεται με τις απολύσεις που ανακοίνωσε ο όμιλος Unilever ότι θα πραγματοποιήσει παγκοσμίως, απομακρύνοντας περίπου 7.500 άτομα από τις χώρες δραστηριότητάς της και περίπου 3.000 άτομα στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, όπου η εταιρεία απασχολεί – προς το παρόν – περισσότερα από 450 άτομα προσωπικό. Αριθμό που η επιχείρηση επικαλούνταν όταν προσπαθούσε να τοποθετηθεί στην ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο του 2023 μετά την επιβολή του προστίμου του 1 εκατομμυρίου. Όπου έλεγε ότι απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζόμενους και συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 προμηθευτές. Φαίνεται όμως ότι η επίκληση στο συναίσθημα, εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις επιβολής ενός ομολογουμένως υψηλού προστίμου όπως συνέβη τότε. Γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εταιρεία προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία της με εργαζόμενους της και στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι, κάτι που συνέβη και παλαιότερα μετά την πώληση του κλάδου μαργαρινών και ελαίων. Η επιχείρηση δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα, έτσι ώστε να αποσαφηνίσει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει και εν τέλει με πόσους ανθρώπους σκοπεύει να διακόψει της συνεργασία της. Με βάση τον σχεδιασμό η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει αισθητά το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 130 άτομα, κάτι που σημαίνει ποσοστό που αγγίζει και πιθανώς να υπερβεί το 30% του σημερινού έμψυχου δυναμικού της.

Στην Ελλάδα το πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου δεν είναι το μοναδικό που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελαΐς Unilever, καθώς το 2018 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αποφασίσει την βεβαίωση προστίμου 27,56 εκατομμυρίων ευρώ αναφορικά με τις συμφωνίες συνεργασίας της εταιρείας με το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο για τα προϊόντα μαργαρίνης.

Το διεθνές περιβάλλον για τη Unilever

Η βρετανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever εκανε γνωστό μειώνει το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας της σε όλη την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Οι περιφερειακές απώλειες θέσεων εργασίας, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2025, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Η Unilever απασχολεί επί του παρόντος 128.000 άτομα διεθνώς και έχει γνωστοποιήσει ότι έως και 3.200 υπάλληλοι γραφείου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να απολυθούν από τους συνολικά 11.000 υπαλλήλους γραφείου που απασχολεί σήμερα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, Hein Schumacher, που διορίστηκε πέρυσι, αντιμετωπίζει πιέσεις από τους μετόχους να ανακτήσει μερίδιο αγοράς μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Τα στοιχεία των πωλήσεων βελτιώθηκαν πρόσφατα, αν και ο Schumacher δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο μετασχηματισμός της εταιρείας βρισκόταν ακόμα «σε πρώιμο στάδιο».

Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από το τμήμα παγωτού που εδρεύει στην Ολλανδία για να εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της. To χαρτοφυλάκιο παγωτού περιλαμβάνει επωνυμίες όπως Ben and Jerry’s, Magnum και Cornetto. Οι αλλαγές στη μείωση του κόστους, μαζί με τον διορισμό του Schumacher, οφείλονται εν μέρει στην πίεση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Nelson Peltz, ο οποίος αγόρασε μερίδιο στην εταιρεία το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.