07 Σεπ 2024
READING

Το Πλαίσιο, τα φυσικά καταστήματα και οι λευκές συσκευές

5 MIN READ

Το Πλαίσιο, τα φυσικά καταστήματα και οι λευκές συσκευές

Το Πλαίσιο, τα φυσικά καταστήματα και οι λευκές συσκευές

Το 2019, η διοίκηση του Πλαισίου προχώρησε στη μεγάλη απόφαση να εισέλθει στον κερδοφόρο αλλά και με βαρύ ανταγωνισμό κλάδο των λευκών συσκευών, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό και τη μειονεκτική θέση που κατείχε μέχρι τότε σε σχέση με τις άλλες μεγάλες αλυσίδες, όσον αφορά τις συσκευές αυτές που είναι απαραίτητες για κάθε νοικοκυριό και συνεπώς γεμίζουν τα ταμεία των καταστημάτων που τις προσφέρουν. Για χρόνια, παίκτες όπως ο κυρίαρχος του είδους, Κωτσόβολος, συνδύαζαν και τις δύο κατηγορίες προϊόντων, τόσο σε προϊόντα τεχνολογίας, όσο και λευκές συσκευές, ενώ αργότερα στη μάχη μπήκαν και άλλοι παίκτες (πχ. Public), με το Πλαίσιο να μένει σημαντικά βήματα πίσω, για διάφορους λόγους, κοιτώντας τους από απόσταση.

Το ύψος της νέας επενδυτικής κίνησης που είχε να κάνει με την είσοδο στις λευκές συσκευές είχε ανέλθει περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάστηκαν πέντε με έξι χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της εταιρίας στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, όπως είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της «Πλαίσιο» Κώστας Γεράρδος.

Το χαμηλό ποσοστό μεριδίου της αγοράς

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία, πέντε έτη, αφότου μπήκε στον κόσμο των λευκών συσκευών, αυτές, και κυρίως ψυγεία, κουζίνες και πλυντήρια, συμβάλλουν πάνω από 16% στο σύνολο του τζίρου της. Και εδώ πρέπει να σταθούμε, αφού ακόμη και αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με την παρακολούθηση της πορείας του εγχειρήματος, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι αυτό το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται – ακόμη τουλάχιστον – χαμηλό, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τη δύναμη των «τιτάνων», δηλαδή του Κωτσόβολου και, λιγότερο αλλά εξίσου αξιοσημείωτα των Public, τα οποία μάλιστα κρατούν στα χέρια τους το δυνατό χαρτί των Public + Home, καταστήματα με είδη που επικεντρώνονται στο σπίτι, μετά την απορρόφηση των καταστημάτων MediaMarkt.

Από την άλλη, ο Κωτσόβολος διατηρεί ούτως ή άλλως την πρωτοκαθεδρία, ενώ στη δύναμή του ήρθε να προστεθεί η εξαγορά από την ΔΕΗ, που ακόμη δεν έχει δείξει «τα δόντια της» στους ανταγωνιστές. Η δυνατότητα που δίνει η ΔΕΗ στον Κωτσόβολο να παρέχει υπηρεσίες ενέργειας και επικοινωνίας, λύσεις έξυπνου σπιτιού και μεγάλη γκάμα προϊόντων σε συνδυασμό με το σχεδόν τετραπλάσιο δίκτυο καταστημάτων θα καθορίσει το παιχνίδι στο μέλλον για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.

Ο χρόνος θα δείξει, όμως η αλήθεια είναι πως το Πλαίσιο μπήκε σε έναν στίβο μάχης ανάμεσα σε τιτάνες και, μέχρι στιγμής, δεν έχει δει όλες τους τις δυνάμεις, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Το Πλαίσιο καταγράφει και αξιοσημείωτα λιγότερα φυσικά καταστήματα και συνεπώς λιγότερες ευκαιρίες να πείσει το αγοραστικό κοινό να το επιλέξει για τις λευκές του συσκευές.

Λιγότερα καταστήματα, μικρότερη προσέγγιση κοινού

Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το Πλαίσιο διαθέτει τα λιγότερα φυσικά καταστήματα και συνεπώς λιγότερες ευκαιρίες να πείσει το αγοραστικό κοινό να το επιλέξει για τις λευκές του συσκευές.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, αυτή τη στιγμή απαριθμεί 24 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και ένα υποκατάστημα στη Βουλγαρία.

Από την άλλη, ο Κωτσόβολος ορθώνεται τεράστιος μπροστά του, μετρώντας συνολικά 95 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα δύο στην Κύπρο. Και τα Public μετρούν 55 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, αριθμοί που δείχνουν τη μειονεκτική θέση του Πλαισίου, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα καταστήματα που δεν βοηθούν την κατάσταση

Όντας εξ ιδρύσεως ένα κατάστημα που επικεντρωνόταν στα είδη τεχνολογίας και τα είδη γραφείου, το Πλαίσιο δεν διέθετε και ακόμη δεν διαθέτει σε μεγάλο βαθμό, τα καταστήματα και τις εγκαταστάσεις που να μπορούν να υποστηρίζουν την παρουσία ηλεκτρικών συσκευών. Γι΄αυτό εδώ και καιρό έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα πλάνο αναμόρφωσης καταστημάτων και συγκεκριμένα ενσωμάτωση τμημάτων οικιακών συσκευών.

Η αρχή έγινε με την αναμόρφωση τριών καταστημάτων (Κηφισιά, Μαγούλα και Θεσσαλονίκη-Βενιζέλου), ενώ συνεχίστηκε με αυτά του Συντάγματος, της Καλλιθέας και της Ευκαρπίας. Το κατάστημα του Συντάγματος αποκτά ένα ολοκαίνουργιο τμήμα οικιακών συσκευών στον δεύτερο και τρίτο όροφο, εξυπηρετώντας πλέον περισσότερες ανάγκες των επισκεπτών του. Αντίστοιχα, στο κατάστημα της Καλλιθέας μπορεί να βρει κανείς πλέον μικρές οικιακές συσκευές και προϊόντα κλιματισμού, ενώ το κατάστημα της Ευκαρπίας διαθέτει μεγάλη έκθεση οικιακών συσκευών έκτασης 450τ.μ.. Όπως φαίνεται όμως έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Συνολικά 12 καταστήματα, τα μισά του δικτύου,  διαθέτουν αυτή στην στιγμή λευκές συσκευές και αυτό είναι μια σοβαρή πρόκληση για την εταιρεία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κοινού που θέλουν ένα κατάστημα κοντά τους και μεγάλη ποικιλία συσκευών.

Διαφορά και στον τζίρο

Αξίζει να δούμε και τα οικονομικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα τους τζίρους που καταγράφουν οι τρεις παίκτες, για να αντιληφθούμε την κατάσταση. Ο τζίρος για τον όμιλο Πλαίσιο το 2023, διαμορφώθηκε σε 468,8 εκατ. ευρώ από 434,7 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας αύξηση 7,8%. Βέβαια, οι πωλήσεις των δύο ετών επηρεάστηκαν θετικά από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», κάτι που δεν αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Επίσης, αξίζει να δούμε τους αριθμούς αυτούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Το Public Group από την άλλη, το  2023 κατάφερε και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις που είχε θέσει ως στόχο για το 2023, με αύξηση 7% συγκριτικά με το 2022. Και βέβαια έχουμε την κυριαρχία του Κωτσόβολου, ο οποίος για το οικονομικό έτος 2022-2023 έχει ανακοινώσει ότι ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 733 εκατ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι περίπου το 8% των εσόδων της αλυσίδας, (ή αλλιώς 58 εκατ. ευρώ) προέρχονται από παροχή υπηρεσιών.

Brand βαθιά συνδεδεμένο με την τεχνολογία

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η εταιρία Πλαίσιο ήταν πάντα στο μυαλό του καταναλωτή συνώνυμη με την τεχνολογία. Με προϊόντα όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά, τα tablets και όλα τα προϊόντα υποστήριξης αυτών. Έτσι, η μεγάλη μερίδα καταναλωτών που πηγαίνει αυτόματα σε καταστήματα όπως ο Κωτσόβολος όταν αναζητά λευκές συσκευές δύσκολα θα συνηθίσει στην ιδέα να επισκεφθεί το Πλαίσιο και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος και σοβαρές επενδύσεις σε δίκτυο καταστημάτων και προίντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.