07 Σεπ 2024
READING

Smartphones: είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το νέο “ιερό δισκοπότηρο”;

6 MIN READ

Smartphones: είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το νέο “ιερό δισκοπότηρο”;

Smartphones: είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το νέο “ιερό δισκοπότηρο”;

Η αγορά των smartphones είναι μία από τις πιο δυναμικές και γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές τεχνολογίας παγκοσμίως. Από την πρώτη εμφάνιση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, η ζήτηση και η καινοτομία έχουν εκτοξευθεί, δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεχούς εξέλιξης και ανταγωνισμού.

Εξαίρεση όμως στην πορεία αυτή αποτέλεσε η τριετία 2021-23, η οποία σημαδεύτηκε από απώλεια πωλήσεων για μία σειρά από λόγους, με βασικότερη την πανδημία.

Οι «πληγές» της παγκόσμιας αγοράς smartphone

Αναλυτικότερα, η επέλαση του κορονοϊού, μαζί με τις συνέπειες που έφερε μαζί της, αλλά και άλλες αρνητικές συνθήκες που λειτούργησαν σωρευτικά, είχαν ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» τις προσπάθειες των κατασκευαστών για συνεχή ανάπτυξη, καθώς οι πωλήσεις είχαν παρουσιάσει σημαντική υποχώρηση τα τελευταία χρόνια.

Οι κύριοι λόγοι για αυτήν την υποχώρηση περιλάμβαναν:

Οικονομική Αβεβαιότητα: Η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, ενισχυμένη από γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19, μείωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη και τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να γίνουν πιο προσεκτικοί με τις δαπάνες τους και δίσταζαν να επενδύσουν σε νέες συσκευές.

Προβλήματα στην Αλυσίδα Εφοδιασμού: Η πανδημία είχε προκαλέσει διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, επηρεάζοντας την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των smartphones. Οι ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα όπως οι ημιαγωγοί είχαν περιορίσει την παραγωγική ικανότητα των κατασκευαστών με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερα τηλέφωνα και ως εκ τούτου να πουλάνε και λιγότερα.

Κορεσμός της Αγοράς: Στη συντριπτική πλειοψηφία των αγορών παγκοσμίως, η πλειονότητα των καταναλωτών ήδη κατέχει ένα smartphone. Η ανανέωση των συσκευών γίνεται πιο αργά, καθώς τα σύγχρονα smartphones είναι επαρκή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας λιγότερο επιτακτική την ανάγκη για αντικατάσταση.

Έλλειψη Σημαντικών Καινοτομιών: Πριν από την «έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης, και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, πολλοί καταναλωτές θεώρησαβ ότι οι διαφορές μεταξύ των νέων και των παλαιότερων μοντέλων δεν είναι αρκετά σημαντικές για να δικαιολογήσουν την αγορά νέας συσκευής. Η αγορά άλλωστε είχε, ομολογουμένως, φτάσει σε ένα σημείο όπου οι βελτιώσεις είναι πιο εξελικτικές παρά επαναστατικές.

Αύξηση της Διάρκειας Ζωής των Συσκευών: Οι κατασκευαστές πλέον παρέχουν περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού και υποστήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιτρέπει στους καταναλωτές να κρατούν τις συσκευές τους για περισσότερο χρόνο. Αυτή η τάση μειώνει την ανάγκη για συχνές αναβαθμίσεις.

Ανταγωνισμός από την Αγορά των Μεταχειρισμένων: Δε θα πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι η αγορά των μεταχειρισμένων smartphones έχει αναπτυχθεί σημαντικά, προσφέροντας προσιτές εναλλακτικές λύσεις για τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ μίας σειράς διαθέσιμων επιλογών, όπως εξειδικευμένα καταστήματα που πουλάνε μεταχειρισμένες συσκευές, μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων που κι αυτά έχουν μπει στη δευτερογενή αγορά, ιστοσελίδες για αγγελίες ιδιωτών και Marketplace. Αυτός ο ανταγωνισμός επηρεάζει τις πωλήσεις νέων συσκευών, όπως είναι λογικό.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι πωλήσεις των smartphones είχαν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω μιας σειράς παραγόντων, από τον κορεσμό της αγοράς και την οικονομική αβεβαιότητα, μέχρι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και την έλλειψη σημαντικών καινοτομιών.

Η ανάκαμψη μέσω -και- της Τεχνητής Νοημοσύνης

Φυσικά οι κατασκευαστές δε το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να επενδύουν στην καινοτομία, σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσουν την αγορά και να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Όπως φαίνεται, η «απάντηση» δόθηκε μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία ήδη σημαντικοί κατασκευαστές όπως η Samsung και η Apple ενσωματώνουν στις συσκευές τους. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως ότι για πολλούς χρήστες ολοκληρώθηκε η διάρκεια ζωής της συσκευής που κρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να κινηθούν ανοδικά για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο οι παγκόσμιες αποστολές smartphone σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation ( IDC ) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν αύξηση 6,5% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο 285,4 εκατομμύρια μονάδων το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες εταιρείες όπως η Apple και η Samsung ανακοινώνουν κέρδη και επωφελούνται τα μέγιστα από τη συνεχιζόμενη τάση για premium συσκευές.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στην αγορά των smartphone ο οποίος οφείλεται στις υψηλότερες μέσες τιμές πώλησης (ASP) και τον θόρυβο που δημιουργείται από τα smartphones Gen AI, τα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν ταχύτερα από οποιαδήποτε καινοτομία για κινητά που έχουμε δει και να φτάσουν σε μερίδιο 19% της αγοράς με 234 εκατομμύρια αποστολές φέτος».

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αγοράς δείχνουν ότι η Samsung κατέλαβε την κορυφαία θέση το 2ο τρίμηνο του 24 με μερίδιο 18,9% στις αποστολές, χάρη στη στρατηγική εστίαση στις «ναυαρχίδες» της και μια ισχυρή στρατηγική AI. Από την πλευρά της, η Apple ολοκλήρωσε το τρίμηνο στη δεύτερη θέση με μερίδιο 15,8% με βελτιωμένη απόδοση στην Κίνα και σε άλλες βασικές περιοχές. Η Xiaomi κατέλαβε την τρίτη θέση το δεύτερο τρίμηνο του 24ου έτους με μερίδιο 14,8%, ενώ η vivo και η OPPO ισοβαθμούν στην τέταρτη θέση με μερίδιο 9,1% και 9,0% αντίστοιχα. Η Xiaomi και η vivo παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη με ισχυρές επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα, ενώ η ανάπτυξη 1,8% της OPPO οφείλεται σε μια επιτυχημένη συνεχιζόμενη επέκταση εκτός Κίνας. Καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται, αναμένεται ένα πολύ ενδιαφέρον δεύτερο εξάμηνο με μία σκληρή μάχη μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών. του έτους με μια σφιχτή κούρσα μεταξύ των κορυφαίων OEM.

Μπορεί η αγορά να νιώθει ασφαλής;

Σε κάθε περίπτωση η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο δε μπορεί να νιώθει ασφαλής, καθώς υπάρχουν μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Χαμηλή ανάπτυξη: Σε πολλές αγορές, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η διείσδυση των smartphones έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστώντας δύσκολη την περαιτέρω ανάπτυξη. Έτσι, οι κατασκευαστές αναγκάζονται και αναζητούν νέες αγορές στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντισταθμίσουν αυτόν τον κορεσμό.

Περιβαλλοντικές Ανησυχίες: Η παραγωγή και η απόρριψη των smartphones δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν πίεση για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των διαδικασιών παραγωγής.

Ασφάλεια και Απόρρητο: Η αυξανόμενη σημασία των δεδομένων και η συνδεσιμότητα μέσω των smartphones φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας. Οι εταιρείες καλούνται να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Είναι τελικά όλα τόσο αρνητικά;

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν λάθος να σκιαγραφήσουμε την κατάσταση στην αγορά των smartphone αρνητικά, καθώς υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας, ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί.

Ανάπτυξη στις Αναπτυσσόμενες Αγορές: Παρά τον κορεσμό στις ανεπτυγμένες χώρες, οι αναπτυσσόμενες αγορές προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Οι αυξημένες οικονομικές δυνατότητες και η βελτίωση των υποδομών τηλεπικοινωνιών δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την υιοθέτηση των smartphones.

Καινοτόμες Εφαρμογές: Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και την εικονική πραγματικότητα (VR) προσφέρουν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις συσκευές τους.

Συνδρομητικές Υπηρεσίες: Πολλές εταιρείες στρέφονται σε μοντέλα συνδρομητικών υπηρεσιών για να αυξήσουν τα έσοδα και την αφοσίωση των πελατών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνδρομές για λογισμικό, υπηρεσίες αποθήκευσης, και αποκλειστικό περιεχόμενο.

Η καινοτομία είναι το κλειδί της επιτυχίας για τους κατασκευαστές τηλεφώνων

Best Smartphones 2024: The best phones tested

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η παγκόσμια αγορά των smartphones είναι ένας τομέας που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογικές τάσεις και απαιτήσεις των καταναλωτών.

Παρά τις προκλήσεις, οι ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία παραμένουν αμείωτες. Οι κατασκευαστές που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν και να καινοτομήσουν, θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.