17 Οκτ 2024
READING

Αλλαγή φρουράς στις ασφαλιστικές εταιρείες – Τα πρόσωπα και η νέα στρατηγική

5 MIN READ

Αλλαγή φρουράς στις ασφαλιστικές εταιρείες – Τα πρόσωπα και η νέα στρατηγική

Αλλαγή φρουράς στις ασφαλιστικές εταιρείες – Τα πρόσωπα και η νέα στρατηγική

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται για ακόμα ένα καλοκαίρι η ασφαλιστική αγορά, αφού μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες προχώρησαν σε ανασχηματισμούς στη διοίκηση, με τοποθέτηση νέων CEOs αλλά και στελεχών σε υψηλόβαθμες θέσεις, γεγονός που προεξοφλεί και μεγάλες αλλαγές στη μελλοντική τους στρατηγική.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε και επίσημα Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής ο Δημήτρης Μαζαράκης, αφού προηγήθηκε η απόλυση του Γαλλοκαναδού Robert Gauci με απόφαση του CVC fund, το οποίο φέρεται να μην ήταν ευχαριστημένο από τον τρόπο που διοικούσε την εταιρεία.

Παράλληλα, αλλαγές σημειώθηκαν και στο τιμόνι της ERGO Ασφαλιστικής, αφού θέση CEO από 1η Ιουνίου ανέλαβε ο Ερρίκος Μοάτσος μετά την αποχώρηση του Νίκου Αντιμησάρη.

Εθνική Ασφαλιστική: Τα κλειδιά σε Έλληνα CEO

Η αποχώρηση του Robert Gauci ταρακούνησε την ασφαλιστική αγορά, ωστόσο όπως προέκυψε από το παρασκήνιο πίσω από τους λόγους απόλυσής του, δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε εν ψυχρώ, αλλά υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πίσω από αυτή.

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ασφαλιστική αγορά συλλήβδην είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες πωλούνται σε ξένες πολυεθνικές ή funds, τα οποία με τη σειρά τους τοποθετούν ξένους CEOs στοχεύοντας σε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.

Σε αντίστοιχο αποτέλεσμα αποσκοπούσε και η πρόσληψη του Robert Gauci πριν από ενάμιση χρόνο από το CVC, ενός ανθρώπου «ψημένου» όπως λέγεται συχνά στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, με πλούσιο βιογραφικό και πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ωστόσο η Ελλάδα είναι όπως λένε πολλοί στην αγορά είναι «αλλουνού παπά Ευαγγέλιο», κάτι που μάλλον κατάλαβαν με τον δύσκολο τρόπο τόσο το CVC όσο και ο ίδιος ο Gauci.

Η ελληνική αγορά χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και παράλληλα ανθρώπους να ξέρουν πώς να ελιχθούν και να φέρουν αποτέλεσμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό ήταν και το μεγάλο – όπως λέγεται- μειονέκτημα του Robert Gauci και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του. Με το CVC να πηγαίνει πλέον στα…σίγουρα, προσλαμβάνοντας έναν Έλληνα manager, επίσης ψημένος στα ασφαλιστικά καθώς επί χρόνια βρισκόταν με επιτυχία στο Ντουμπάι, που όμως γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.

Η κίνηση του fund δείχνει αλλαγή στρατηγικής, η οποία επικεντρώνεται τόσο στην σωστή διαχείριση των πραγμάτων, κυρίως όσον αφορά τα συμβόλαια υγείας και τη σωστή συνεννόηση με τα ιδιωτικά κυρίως νοσοκομεία, σημείο που φαίνεται ότι ο κ. Gauci κάπου το έχασε.

Παράλληλα η Εθνική Ασφαλιστική έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές υψηλόβαθμων στελεχών του τελευταίους μήνες, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την αλλαγή πλεύσης της εταιρείας το επόμενο διάστημα και την «επάνοδο» του ελληνικού στοιχείου. Αρχικά έφυγε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Klesyk, που είχε ένα ρόλο στρατηγικού συμβούλου και τη θέση του πήρε ο Νάσος Ζαρκαλής.

Επίσης, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η απομάκρυνση Gauci, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα διοικητική ομάδα σε θέσεις-κλειδιά στην εταιρεία. Έτσι στη θέση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων τοποθετήθηκε ο Γιώργος Ζερβουδάκης και τη θέση του Διευθυντή Δικτύων Πωλήσεων Retail ανέλαβε ο Άγγελος Μπάρδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε και επίσημα Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής ο Δημήτρης Μαζαράκης, αφού προηγήθηκε η απόλυση του Γαλλοκαναδού Robert Gauci με απόφαση του CVC fund

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ- Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής

Η αποχώρηση Αντιμησάρη και νέα εποχή στην ERGO

Διαφορετική από αυτή του Gauci αποτελεί η αποχώρηση του Νίκου Αντιμησάρη από την ERGOΑσφαλιστική, καθώς όπως λέγεται στην αγορά ήταν καθαρά απόφαση του μέχρι πρότινος CEOτης ERGOνα αποχώρηση, με την ERGOνα βάζει στην θέση του τον επίσης Έλληνα manager Ερρίκο Μοάτσο.

Ο Νίκος Αντιμησάρης ήταν υπεύθυνος για τη θετική πορεία των δραστηριοτήτων της ERGO στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα το 2023, όταν η Ελλάδα και η ασφαλιστική αγορά υπέφερε από μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, οδήγησε την εταιρεία με ασφάλεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ανέφερε ο Oliver Willmes, COO της ERGO International AG.

Στόχος πλέον του κ. Μοάτσου είναι η εταιρεία να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στη δημιουργία αξίας, στον συνεχή μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της καινοτομίας, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της παρουσίας της στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών της.

Συνεχίζει σε ελληνικό μονοπάτι η Ευρώπη με σύμμαχο τον Κόκκαλη

Η περίπτωση της Ευρώπη Ασφαλιστικής είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Ένα dealτο οποίο θα εξελίξει την ασφαλιστική και θα την βάλει στο Χρηματιστήριο υπό την ομπρέλα του Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και μια προσπάθεια του Νίκου Μαρκόπουλου να την διατηρήσει ελληνική, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα αφελληνισμού της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς.

Η Ευρώπη, της οποίας μοναδικός μέτοχος ήδη από το 1993 είναι ο Νίκος Μακρόπουλος, έχει καταφέρει να παραμείνει μία από τις λίγες καθαρά ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, που το σύστημα διακυβέρνησης δεν έχει αλλοιωθεί στο χρόνο και έχει σημαντικά μερίδια αγοράς.

Στόχος του Σωκράτη Κόκκαλη είναι να δημιουργήσει μια ισχυρή Holding, η οποία μαζί με τα ακίνητα να έχει και asset τις ασφάλειες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα μερίδια αγοράς. Βέβαια η επένδυση στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της υψηλού ασφαλιστικού κενού, μπορεί να δημιουργήσει για την Intracom μεγάλες υπεραξίες.

Η Ευρώπη Holding θα έχει στην κατοχή της ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom, κάποια από τα οποία θα εισφερθούν στο κεφάλαιο, ώστε αυτό να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.