16 Ιαν 2025
READING

Τα τρία «βαριά χαρτιά» για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

5 MIN READ

Τα τρία «βαριά χαρτιά» για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Τα τρία «βαριά χαρτιά» για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Την ώρα που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας είναι η δυσκολία κάλυψης της ανάγκης για στέγαση, τρεις νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, προκειμένου να δοθεί μία λύση, έστω και σε μία μερίδα πολιτών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου» και το ανανεωμένο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Κοινωνική αντιπαροχή

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει γνωρίσει αρκετές καθυστερήσεις, οι οποίες φτάνουν τους 18 μήνες από τις αρχικές ανακοινώσεις. Τελικά, ακόμα και ύστερα από εμπόδια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αξιοποίηση έως 1.600 αδιάθετων δημόσιων ακινήτων, στα οποία συναντάμε κατά κύριο λόγο οικοπεδικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια. Αυτά, αφού αξιολογηθούν ως προς την καταλληλότητα και εμπορικότητά τους θα ενταχθούν σε διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός του 2024 αναμένεται να «τρέξει» ο πρώτος από τους σχετικούς διαγωνισμούς, ο οποίος μάλιστα θα έχει στο επίκεντρο ακίνητα σε ιδιαίτερα εμπορικές περιοχές, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή εταιρειών και επενδυτών. Ειδικότερα, αναμένεται να συμπεριληφθούν ορισμένα από τα 11 οικόπεδα τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί από τη ΔΥΠΑ, από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και βρίσκονται σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι και η Κηφισιά, ή σε περιοχές όπως η Παιανία στα ανατολικά.

Στη συνέχεια αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα σε περιοχές όπως Λάρισα, Πάτρα, Χαλκιδική, Σέρρες, Αγρίνιο και Ξάνθη. Δηλαδή περιοχές που είναι μεγάλο και το ενδιαφέρον των φοιτητών. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα διαθέτουν ήδη οικοδομικές άδειες, με τις διαδικασίες της κατασκευής των νέων ακινήτων να μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα και να είναι έτοιμα προς παράδοση ακόμα και στις αρχές του 2026. Τέλος, και το πρώην Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, θεωρείται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, με τη συνεργασία και του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες 2.500 νοικοκυριών και 5.000 ωφελούμενων, ηλικίας έως 39 ετών, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν το κόστος σχεδιασμού και ανέγερσης των νέων συγκροτημάτων κατοικιών και ως αντάλλαγμα θα λαμβάνουν ένα μέρος των ακινήτων, που θα μπορούν να τα εκμεταλλεύονται είτε για πώληση, είτε για ενοικίαση στις αγοραίες τιμές. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο αντιπαροχής, με το δημόσιο να αναλαμβάνει τον ρόλο του οικοπεδούχου και τη συνεργασία να είναι στο 50% – 50%. Τα ακίνητα τα οποία θα παραλάβει το δημόσιο θα τα εκμισθώνει, ή θα τα πωλεί σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, προκειμένου να είναι προσιτά για τους δικαιούχους.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το μοντέλο rent to own, με τους δικαιούχους να ξεκινάνε αρχικά με ενοικίαση του ακινήτου και στη συνέχεια να μπορούν να το αγοράσουν.

Ανακαινίζω-Νοικιάζω

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό, με την υποδοχή όμως να μην είναι η αναμενόμενη. Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, το ύψος της επιδότησης θα φτάσει στο 60%, από 40%. Μάλιστα, το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν όσοι ανακαινίσουν τα κενά τους διαμερίσματα με σκοπό την ενοικίασή τους θα ανέβει στα 6.000 ευρώ από 4.000 ευρώ, με αναδρομική ισχύ.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» στοχεύει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και αφορά στην αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα επιδότησης συγκεκριμένων εργασιών και δαπανών, με όριο τις 10.000 ευρώ, με την προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να τις ενοικιάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια. Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθούν, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να εισπράξουν ως προκαταβολή μέχρι και το 50% της συνολικής επιδότησης, δηλαδή έως και 3.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικιών, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικία, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις:

Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

Το ακίνητο έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή

Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Σπίτι μου 2

Τέλος, μετά την επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου» η κυβέρνηση άνοιξε την συζήτηση για την επαναφορά του τονίζοντας μάλιστα ότι τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια θα είναι διευρυμένα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα θα αφορά πλέον ζευγάρια μέχρι 50 ετών, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί λίγο η επιδότηση σε όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, προκειμένου να μπορούν περισσότεροι πολίτες να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις οριστικοποιηθεί το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Στο θέμα αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες και ο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επιβεβαίωσε τη χορήγηση πάνω από 30.000 νέων στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «Σπίτι Μου 2»,

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας βρίσκεται σε εξέλιξη, αρνήθηκε όμως να μιλήσει για τελικά ποσά και χρονοδιαγράμματα. Όπως πάντως έγινε γνωστό, στόχος της χώρας μας είναι να εξασφαλίσει αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους σημαντικά πιο υψηλούς έναντι του προηγούμενου προγράμματος και, αφετέρου, να γίνει δεκτή η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, με τη χορήγηση φθηνών δανείων σε 30.000 ή και περισσότερους συμπολίτες μας, από 29 έως 50 ετών.

Ανάλογες πρωτοβουλίες ανακουφίζουν αλλά δε λύνουν το πρόβλημα

Σε κάθε περίπτωση, το στεγαστικό πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, και ενώ τέτοια προγράμματα ανακουφίζουν σε έναν βαθμό, χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.