21 Νοέ 2024
READING

Πώς Intrakat και ΓΕΚ Τέρνα βαδίζουν δρόμους παράλληλους

4 MIN READ

Πώς Intrakat και ΓΕΚ Τέρνα βαδίζουν δρόμους παράλληλους

Πώς Intrakat και ΓΕΚ Τέρνα βαδίζουν δρόμους παράλληλους

Στη δημιουργία του μοντέλου ενός ομίλου που… «προσομοιάζει» στη ΓΕΚ Τέρνα, προσανατολίζεται η Intrakat, έχοντας βάλει στόχο την απόβαση στη βαλκανική αγορά και συγκεκριμένα σε αυτή των Βαλκανίων, όπου οι κατασκευαστικές της δυτικής Ευρώπης έχουν περιορισμένη παρουσία.

Το σήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη Ρουμανία, τη μόνη χώρα όπου η Intrakat θα διεκδικήσει να εδραιώσει τη θέση της εκτός της Ελλάδας, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, πρόσφατα. Αν και η Intrakat δραστηριοποιείται στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας από το 2000, τώρα φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα, κάτι στο οποίο συνέβαλε η εξαγορά του Άκτωρα. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ρουμανία δύναται να εμφανίσει ταχύτερη επιχειρηματική ανάπτυξη σε σχέση με την ελληνική  αγορά, καθώς και ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Intrakat είναι η αγορά τεσσάρων μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ), καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές, με τα μηχανήματα να θεωρούνται απαραίτητα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων projects υποδομής. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως ανταγωνιστές της Intrakat στη Ρουμανία είναι κυρίως κινεζικοί όμιλοι και έως δύο ιταλικές εταιρείες, η χώρα των Βαλκανίων αναμένεται να γίνει το next big thing της Intrakat, έχοντας κερδίσει και την εμπιστοσύνη της τοπικής κυβέρνησης. Μάλιστα, η εταιρεία αναμένει πληρωμές 100 εκατ. ευρώ από το ρουμανικό δημόσιο, με την εκκίνηση των μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων.

Από την πλευρά της, η ΓΕΚ Τέρνα είναι ένας ακόμη όμιλος που ανοίγει το δρόμο της Ρουμανίας, δεδομένου ότι υπάρχουν μελέτες για την εκτέλεση έργων παραχωρήσεων μεγάλων υποδομών αξίας έως 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχει πει ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΓΕΚ Τέρνα θα δώσει το παρών, αφού έχει ήδη επικρατήσει σε κάποιους από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς παραχωρήσεων στην Ελλάδα. Με δύναμη πυρός των 3 δισ. (χάρη και στα κεφάλαια που προήλθαν από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής στην αραβική Masdar), η ΓΕΚ Τέρνα θα διεκδικήσει έργα στα Βαλκάνια, όπου, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι υπάρχει και ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη Δυτική Ευρώπη.

Ένα ακόμη κοινό στοιχείο των δύο ομίλων είναι η μερική «απεξάρτηση» από τον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος παρέχει ικανοποιητικά ποσοστά περιθωρίου κέρδους, αλλά δεν αρκεί για να διασφαλίσει υψηλή κερδοφορία σε ορίζοντα πέραν της πενταετίας

Ορατό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας των ελληνικών ομίλων, σύμφωνα και με την εκτίμηση του Αλέξανδρου Εξάρχου. Επιπλέον, σημαντικό για τη βιωσιμότητα της παρουσίας των κατασκευαστικών στη χώρα είναι επίσης το γεγονός θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, χάρη και στο ρόλο που θα κληθεί να παίξει για τη Δύση μετά τη λήξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, χάρη στην εγγύτητα με την Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και η παραχώρηση του λιμένα Κωστάντζας, έργα για τα οποία το ενδιαφέρον της Intrakat είναι ζωντανό.

Οι αριθμοί δικαιολογούν τις βλέψεις των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας στη βαλκανική αγορά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών (FIEC), το 2023 υπογράφηκαν στη Ρουμανία συμβάσεις προϋπολογισμού 11,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομής, από 7,4 δισ. το 2022. Έως το 2030 αναμένεται να προκηρυχθούν στην Ρουμανία δημόσια και ιδιωτικά έργα συνολικού ύψους 180 δισ. ευρώ.

Σύμπνοια στη στρατηγική για τις παραχωρήσεις

Ωστόσο, ένα ακόμη κοινό στοιχείο των δύο ομίλων είναι η μερική «απεξάρτηση» από τον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος παρέχει ικανοποιητικά ποσοστά περιθωρίου κέρδους, αλλά δεν αρκεί για να διασφαλίσει υψηλή κερδοφορία σε ορίζοντα πέραν της πενταετίας. Παραδείγματος χάρη, η Intrakat επιδιώκει να δημιουργήσει ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων εντός των επόμενων πέντε ετών, όπου ο κατασκευαστικός τομέας θα αποδίδει το 40%, ο ενεργειακός τομέας (ΑΠΕ) το 30% και τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων το 30%, αντίστοιχα, στρατηγική που φανερώνει πως ποντάρει πολλά στα έργα σταθερών ταμειακών ροών και επαναλαμβανόμενων εσόδων. Το παράδειγμα έχει δώσει ήδη η ΓΕΚ Τέρνα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό μερικές από τις πιο εμβληματικές αλλά και κερδοφόρες παραχωρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο ΒΟΑΚ, η Αττική Οδός και η Εγνατία.

Η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα και Egis Project έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής ήδη από τον Αύγουστο του 2021 και επίκειται να παραλάβει το 2025, μαζί με την Αττική Οδό. Κάτι που δε προκαλέσει έκπληξη στην αγορά θα είναι η συμμετοχή και άλλων εταιρειών στο έργο παραχώρησης του ΒΟΑΚ (στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο), με τον Αλέξανδρο Εξάρχου να επαναλαμβάνει πως το ενδιαφέρον για απόκτηση μεριδίου είναι πάντα ενεργό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.