07 Σεπ 2024
READING

Η Chanel γίνεται statement της μόδας στην Ελλάδα με κέρδη 10 εκατομμύρια ευρώ

4 MIN READ

Η Chanel γίνεται statement της μόδας στην Ελλάδα με κέρδη 10 εκατομμύρια ευρώ

Η Chanel γίνεται statement της μόδας στην Ελλάδα με κέρδη 10 εκατομμύρια ευρώ

Αν ανατρέξει κανείς στα αρκετά κατά καιρούς από τα λεγόμενα της Coco Chanel, θα διαπιστώσει με ευκολία ίσως πως ένα από αυτά ήταν το εξής: «Γεννήθηκες για να είσαι αυθεντικός, μην γίνεις αντίγραφο!». Και ίσως πίσω από αυτή τη φράση να κρύβεται ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του οίκου Chanel.

Δημιούργησε χαρακτήρα, τον διατήρησε και παραμένει κλασική μέσα στο χρόνο παρά τις διαρκείς μεταβολές στο χώρο της μόδας. Στην Ελλάδα φαίνεται πως αυτό αναγνωρίζεται αρκετά. Κάτι που φαίνεται και στις πωλήσεις που πραγματοποιεί ο οίκος Chanel στην Ελλάδα μέσω του εμπορικού της συνεργάτη επί πολλές, δεκαετίες, της εταιρείας Linea Piu.

Δεν είναι τυχαίο πως σε μία περίοδο που συζητάμε αρκετά για το θέμα της ακρίβειας στην Ελλάδα (αλλά και διεθνώς) η Linea Piu που διακινεί τα προϊόντα της Chanel, με boutique στην οδό Βουκουρεστίου αλλά και στο Κολωνάκι, είχε τζίρο 27,87 εκατομμύρια ευρώ το 2023, με αύξηση 136,8% σε σχέση με το 2022 όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν 11,76 εκατομμύρια ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι ότι το περιθώριο κέρδους προ φόρων στη διάρκεια του 2023 ξεπέρασε το 30%, καθώς ανήλθε στα 10,65 εκατομμύρια ευρώ, από 3,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022. Για την ακρίβεια το καθαρό περιθώριο κέρδους έφτασε στο 37,18% από 29,19% που ήταν τη χρονιά που προηγήθηκε.

Η μετακόμιση από τη Σέκερη στη Βουκουρεστίου

H εταιρεία έκανε συγκεκριμένες κινήσεις που τη βοήθησαν να αυξήσει σημαντικά τα μεγέθη της αλλά και την προβολή της προς τους καταναλωτές. Προέβη, στην κατασκευή δύο νέων καταστημάτων, στην Αθήνα επί της οδού Βουκουρεστίου 13 και στο νησί της Μυκόνου, νέων καναλιών προβολής και διανομής των εμπορευμάτων της, και κάπως έτσι κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών της σε ποσοστό 136,83% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η μετακόμιση στο καινούργιο κατάστημα της Βουκουρεστίου από την οδό Σέκερη που ήταν προηγουμένως η boutique των Αθηνών, έδωσε στη Chanel τη δυνατότητα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα μεγέθη της. Εξάλλου η Βουκουρεστίου αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εμπορικά «περάσματα» του κέντρου της Αθήνας με τουρισμό και επισκέπτες υψηλού εισοδήματος αλλά και συγκέντρωση μερικών από τις πιο διάσημες παγκοσμίου φήμης μάρκες από το χώρο της μόδας, μεταξύ των οποίων οι Dior, Louis Vuitton, Hermes, Zegna.

Η μετακόμιση του Κολωνακίου άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα της Chanel σε ένα ευρύτερο κοινό. Γιατί από εκεί που για πολλά χρόνια απευθυνόταν κυρίως στο ελληνικό αγοραστικό κοινό, με έδρα ένα κατάστημα σε έναν από τους όχι και πιο κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου, ανοίχτηκε σε ένα πολύ πιο ευρύ κοινό, με πολίτες από όλο τον κόσμο, επί της οδού Βουκουρεστίου. Αλλά και η Μύκονος δεν μπορεί παρά να έχει τη δική της καθοριστική συμβολή στα πεπραγμένα της εταιρείας, η οποία αποτελεί statement και σύμβολο κομψότητας και κύρους για τον γυναικείο πληθυσμό που κρατά μία τσάντα, φορά παπούτσια ή ρούχα του διάσημου οίκου.

Ταυτόχρονα, μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας με την Αγγελική Τσίγκα, η Chanel αποφάσιζε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο κατάστημα στην ελληνική πρωτεύουσα, βλέποντας την προοπτική που έχει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ο διεθνής οίκος όμως ήρθε να επιβραβεύσει και την επί τρεις δεκαετίες συνεργάτη της, Αγγελική Τσίγκα, για την πολυετή συνεργασία, αλλά και για το γεγονός ότι κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία της μάρκας στην ελληνική αγορά με σταθερή πορεία όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. Να θυμίσουμε ότι στην εταιρεία συμμετέχει και ο σύζυγός της, Ηλίας Τσίγκας, επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ισχυρός άνδρας στο Mega, πριν αυτό περιέλθει στην ιδιοκτησία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η δυναμική πορεία της Chanel και τα είδη πολυτελείας στην Ελλάδα

Βέβαια η πορεία της Chanel στην Ελλάδα έρχεται να διατρανώσει το γεγονός ότι τα προϊόντα πολυτελείας συνεχίζουν και μπορούν να έχουν τη δική τους δυναμική. Ο λόγος είναι ότι αυτοί που τα αγοράζουν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα για τέτοιου είδους αγορές, θα το πράξουν, καθότι τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται σε κοινό με υψηλό οικονομικό υπόβαθρο. Επομένως η αγορά ειδών πολυτελείας διαγράφει μία εντελώς διαφορετική διαδρομή σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες προϊόντων, τα οποία απευθύνονται σε καταναλωτικό κοινό χαμηλότερου εισοδήματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.