07 Σεπ 2024
READING

Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι αλλαγές και η στροφή στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη

5 MIN READ

Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι αλλαγές και η στροφή στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη

Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι αλλαγές και η στροφή στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και ένας κλάδος ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει πολύ την ελληνική κοινωνία μέσα από ασφαλιστικά προγράμματα για όλο το φάσμα των καλύψεων.

Ωστόσο παρέμενε ένας κλάδος κλειστός, χωρίς μεγάλη ευελιξία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν, βαδίζοντας και οι ασφαλιστικές εταιρείες στην νέα εποχή, σε αυτή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι διοικήσεις έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν την αξία της τεχνολογίας, καθώς αντιλαμβάνονται γρηγορότερα και πιο στοχευμένα τις ανάγκες των πελατών, με αποτέλεσμα να βγάζουν καλύτερα, πιο ευέλικτα προγράμματα που ανταποκρίνονται ολιστικά στις ανάγκες των πολιτών.

Πριν από περίπου ένα μήνα από την Ύδρα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, κατέταξε τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου για τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι πλέον η τεχνολογία είναι το μέσον για καλύτερα προϊόντα, ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και βέβαια αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος περιλαμβάνουν την ανάγκη για προσαρμογή σε μια αγορά που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, τη διαχείριση του πολύπλοκου χαρτοφυλακίου προϊόντων και φυσικά την ανάπτυξη εμπιστοσύνης αφού στοχεύουν σε αύξηση των ανθρώπων που ασφαλίζονται είτε για κατοικία είτε για υγεία ή αυτοκίνητο κλπ. τα επόμενα χρόνια.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τα δεδομένα, όπως δημογραφικά στοιχεία και προτιμήσεις πελατών και να προβλέψουν τους κινδύνους για κάθε πελάτη τους

Αξιολόγηση κινδύνων και εξυπηρέτηση

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Μία από τις πρωταρχικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλιστική αγορά είναι η αξιολόγηση κινδύνων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τα δεδομένα, όπως δημογραφικά στοιχεία και προτιμήσεις πελατών και να προβλέψουν τους κινδύνους για κάθε πελάτη τους. Αυτό μπορεί, είναι μια δύσκολη αλλά καθόλα αναγκαία διαδικασία καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβείς αξιολογήσεις και προσαρμοσμένες ασφαλιστικές προτάσεις.

Παράλληλα οι ασφαλιστικές δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στη χρήση καναλιών άμεσης επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της ασφαλιστικής και εφαρμογών βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει άμεση υποστήριξη στους πελάτες, απαντώντας σε ερωτήσεις και παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα ασφάλισης, αλλά και την παραμετροποίηση του εξατομικευμένου προϊόντος ασφάλισης που έχουν επιλέξει.

Και φυσικά επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, πλέον οι ασφαλιστικές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνουν και αυτοματοποιούν διάφορες διαδικασίες, όπως η επεξεργασία αιτήσεων ασφάλισης ή η έκδοση συμβολαίων και ασφαλίστρων. Μέσω της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη και πιο ακριβή αποτίμηση των ζημιών. Αυτό μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται μία ασφαλιστική εταιρεία για την επίλυση αξιώσεων και να βελτιώσει την ικανοποίηση των πελατών.

Οι αλλαγές που φέρνουν οι νέες διοικήσεις

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που έχουν γίνει στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ραγδαίες.

Πολλές εξαγορές από ξένες πολυεθνικές ενώ και μεγάλα funds έχουν εξαγοράσει ποσοστά μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, όπως το CVC την Εθνική. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν τοποθετηθεί στο τιμόνι των ασφαλιστικών άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης των βασικών μετόχων/μητρικών εταιρειών, που όπως λένε οι ίδιοι, εκτός από το εκτόπισμα ως προσωπικότητες που πρέπει να έχουν στην ελληνική αγορά, πρέπει να προωθούν την τεχνολογία και να έχουν γνώση των εξελίξεων.

Παράδειγμα ενός ανθρώπου ο οποίος είναι βέβαια αρκετά χρόνια στη θέση του CEOσε μεγάλη ασφαλιστική, ωστόσο είναι από τους ανθρώπους που συνεχώς μιλούν για μεγάλη αλλαγή και στροφή της ασφαλιστικής αγοράς στην ψηφιακή εποχή, είναι ο Γιάννης Καντώρος της Interamerican.

«Η Interamerican σε 2-3 χρόνια θα είναι μία διαφορετική εταιρεία και θα συνεχίσει να επενδύει στους ανθρώπους της» είχε πει πέρυσι το καλοκαίρι στα Interamerican Sales Awards, τονίζοντας ότι η τεχνολογία θα είναι ο παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μεταβολές που θα συντελεστούν τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα πολύ διαφορετικό τοπίο στις ασφαλίσεις» είχε πει. Και όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται επιβεβαιώνεται.

Πλέον όλες οι εταιρείες βγάζουν εξελιγμένα προγράμματα τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ασφαλιστικές εταιρείες που βασίζονται αμιγώς στην τεχνολογία, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Είναι πλέον εμφανές ότι το τοπίο αλλάζει. Μάλιστα η Interamericanέχει βραβευτεί στα Digital Finance Awards 2024 στις κατηγορίες Best Paperless Digital Initiative, Best Digital Transformation Initiative, Best Use of Technology for Claims και Best Cyber-threat Protection and Cyber-Security Project για τις ψηφιακές καινοτομίες που εισήγαγε στις διαδικασίες αποζημιώσεων υγείας, μετασχηματίζοντας την εμπειρία πελατών και συνεργατών και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον χρόνο αποζημίωσης, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για τις αποζημιώσεις ιατρικών επισκέψεων.

Πρόσφατα CEO στην Εθνική Ασφαλιστική ανέλαβε ένας γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς, με μεγάλη εμπειρία και στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Μαζαράκης. Ο οποίος στην πρώτη του δήλωση από τα νέα του καθήκοντα είχε τονίσει ότι «η επιτυχία μας θα στηριχθεί στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του ταλέντου των ανθρώπων μας, στη δημιουργία της θετικής εταιρικής κουλτούρας και νοοτροπίας, αλλά και στην επένδυση σε τεχνολογία αιχμής.

Ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε να αναδύονται στην αγορά ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δεν λειτουργούν ούτε στο ελάχιστο με βάση τα πατροπαράδοτα μοντέλα. Κλασσικό παράδειγμα η Hellas Direct, των Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιου Μάρκου, η οποία με βασικό όπλο τις τεχνολογίες αιχμής, αυξάνει συνεχώς τους τζίρους και την πελατειακή της βάση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.