07 Σεπ 2024
READING

Μιχάλης Αραμπατζής: Ο επιχειρηματίας που «βάζει μικρούς στόχους για να μπορεί να τους πιάνει»

4 MIN READ

Μιχάλης Αραμπατζής: Ο επιχειρηματίας που «βάζει μικρούς στόχους για να μπορεί να τους πιάνει»

Μιχάλης Αραμπατζής: Ο επιχειρηματίας που «βάζει μικρούς στόχους για να μπορεί να τους πιάνει»

Λίγο μετά τη μεταπολίτευση ο Μιχάλης Αραμπατζής δημιούργησε σε ηλικία 17 ετών μαζί με τον πατέρα του, ένα μικρό κατάστημα αρτοσκευαμάτων στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1975 αποτέλεσε πρόδρομο για τη μετάπειτα κραταιά βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αναπτύχθηκε από χρόνο σε χρόνο, φτάνοντας να πουληθεί κατά πλειοψηφία στον όμιλο Vivartia το 2021, ο οποίος απέκτησε το 75% στην εταιρεία Ελληνική Ζύμη.

To μικρό κατάστημα που εξελίχθηκε σε βιομηχανία

Βλέποντας κανείς ένα προς ένα τα βήματα του επιχειρηματία, το μικρό κατάστημα των Μαλγάρων, έφερε λίγο αργότερα τη δημιουργία ενός αρτιότερα οργανωμένου εργαστηρίου, το οποίο παρασκεύαζε μπουγάτσα και τυρόπιτα. Η εταιρεία, η οποία αποτέλεσε τον πρόγονο για το σημερινό επιχειρηματικό δημιούργημα του Μιχάλη Αραμπατζή, ήταν η Μακεδονική Σφολιάτα, η οποία ιδρύθηκε το 1978. Μια εταιρεία, η οποία συνέχισε να υφίσταται έως και το Μάιο του 2001, όταν ο Αραμπατζής ξεκίνησε μία νέα επιχειρηματική απόπειρα, με την Ελληνική Ζύμη.

Οι εταιρείες που δημιουργούσε ο Αραμπατζής προκαλούσαν το ενδιαφέρον της αγοράς. Μάλιστα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με τον οποίο σήμερα ο Αραμπατζής συνδέεται με φιλία και συνεργάζεται μαζί του σε διάφορα επιχειρηματικά βήματα, προσέγγισε τον Αραμπατζή το ’93, στην προσπάθειά του να εξαγοράσει την εταιρεία του.

Το ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές

Η εξέλιξη της Μακεδονικής Σφολιάτας ήταν αρκετά γρήγορη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκτός από το ενδιαφέρον του Θεοδωρόπουλου, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Vivartia, να ακολουθήσει το ενδιαφέρον και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το 1997, όταν προσέγγισε ως επικεφαλής Vivartia, τον Αραμπατζή. Τελικά η Μακεδονική Ζύμη περιήλθε στην κατοχή της Γενικής Τροφίμων – Μπάρμπα Στάθης Α.Ε, θυγατρικής της Vivartia. Από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, ο Αραμπατζής εξασφάλισε ποσοστό 23% στην Άλεσις, το οποίο το 2001 πούλησε στη Δέλτα.

Όταν γεννήθηκε η Ελληνική Ζύμη

Πολλοί πίστεψαν ότι μετά την πώληση της Μακεδονικής Σφολιάτας το Μιχάλης Αραμπατζής θα αποσυρόταν από το επιχειρηματικό προσκήνιο. Παρόλ’ αυτά διέψευσε τους πάντες καθώς δημιούργησε το πρώτο από τα εργοστάσια της Ελληνικής Ζύμης, την οποία ίδρυσε την ίδια χρονιά με την πώληση της Μακεδονικής. Το εργοστάσιο δημιουργήθηκε στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, ενώ ο ίδιος κατάφερε να εδραιωθεί σύντομα στην αγορά με τα προϊόντα της ελληνικής ζύμης, κερδιζοντας μερίδιο κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα. Συχνά, όταν τον ρωτούσαν σχετικά με την επιτυχημένη του διαδρομή, την απέδιδε λακωνικά σε απλές κινήσεις που έκανε η εταιρεία του: «καλύψαμε τα κενά που υπήρχαν στην αγορά και κυρίως στην αγορά του catering».

Σημαντικό σημείο της πορείας του ήταν η συμμετοχή του στην Chipita  ως μέτοχος μειοψηφίας, καταφέρνοντας να κεφαλαιοποιήσει το κέρδος από τη συμφωνία πώλησής της με σημαντικό όφελος για τον ίδιο.

«Έβαζα μικρούς στόχους για να μπορώ να τους πιάνω»

Κύριο σημείο της πορείας του αποτέλεσε στα βήματά του στο χώρο της ζύμης η πολυετής συνεργασία με τη Lidl Ελλάς. Για λογαριασμό της οποίας παράγει για περισσότερες από δύο δεκαετίες πολλά από τα προϊόντα βαθιάς κατάψυξης. Άλλωστε και ο Μιχάλης Αραμπατζής έχει πει πολύ χαρακτηριστικά σε διαφορετικές αφορμές, ότι η επιχείρησή του μεγάλωνε καθώς μεγάλωνε και η Lidl στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή συμμετέχοντας σε εταιρικό αφιέρωμα της Lidl Ελλάς, είχε δηλώσει σε σχετική έκδοση: «Ξεκινώντας με τον πατέρα μου το ’74-’75 δεν είχα προδιαγράψει ότι θα έφτανα εδώ που είμαι σήμερα. Έβαζα μικρούς στόχους για να μπορώ να τους πιάνω και να είμαι ευτυχισμένος. Βλέπω σήμερα τη νέα γενιά που έρχεται, τα παιδιά μου, και είμαι πολύ χαρούμενος, μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω κοντά τους».

Η Ελληνική Ζύμη – Μ. Αραμπατζής, θυγατρική σήμερα του Μπάρμπα Στάθη που ανήκει στον όμιλο Vivartia – η Μπάρμπα Στάθης και ο Μιχάλης Αραμπατζής κατέχουν αντίστοιχα το 75% και 25% της Ελληνική Ζύμης και της Άλεσις (Χρυσή Ζύμη)- εμφάνισε το 2022 τζίρο άνω των 120,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 34,2% έναντι του 2021 και η λειτουργική́ κερδοφορία της ανήλθε στα 14,7 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ το 2021 (+32,43%).Τα μεικτά κέρδη της αυξήθηκαν 30% στα 22,5 εκατ. ευρώ ωστόσο το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 18,7% έναντι 19,3% το 2021. Σημαντική αύξηση 28,9% κατεγράφη και σε επίπεδο κερδών προ φόρων τα οποία ανήλθαν στα 9,8 εκατ. ευρώ και στα καθαρά αποτελέσματα που άγγιξαν τα 8 εκατ. ευρώ (+33,33%) ενώ κατά 57,4% αυξήθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα ανερχόμενα στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας

Η δραστηριότητα του δεν περιορίζεται μόνο στη ζύμη, καθώς συμμετέχει μετοχικά μαζί με τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο στην εταιρεία παραγωγής ντομάτας με υδροπονική καλλιέργεια, Wonderplant, με έδρα την Πετρούσα της Δράμας. Ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας το 2023 ανήλθε σε 50,6 εκατ. ευρώ ευρώ έναντι 45,5 εκατ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,13%. Αντίστοιχα η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων 6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44,12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η δραστηριοποίηση στα logistics

Το 2023 ο Μιχάλης Αραμπατζής έκανε μία ακόμα επιχειρηματική κίνηση, αποδεικνύοντας ότι παραμένει δραστήριος και ανήσυχος σε όλη τη διαδρομή του. Ίδρυσε την εταιρεία Αραμπατζής Υπηρεσίες Logistics ΑΕ με αντικείμενο τις υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης, υπηρεσίες αποθήκευσης υπό ψύξη, υπηρεσίες συγκέντρωσης και διανομής εμπορευμάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.