Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει το περιβάλλον, εξαντλώντας τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 12.3 του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030 και τη μείωση της απώλειας τροφίμων τόσο στην παραγωγή όσο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 58 εκ. τόνοι αποβλήτων τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της, με το σχετικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα €132 δις ετησίως. Η σπατάλη τροφίμων έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αφού σε αυτή οφείλεται περίπου το 16% των εκπομπών αερίου που εκπέμπονται από το σύστημα τροφίμων της ΕΕ, επιβαρύνοντας άσκοπα τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους.
Η καταπολέμηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων αποφέρει τριπλό κέρδος: εξοικονομεί χρήματα, μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και εξοικονομεί φαγητό
Η καταπολέμηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων αποφέρει τριπλό κέρδος: βοηθά αγρότες, εταιρίες και καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα, μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής και κατανάλωσης φαγητού και εξοικονομεί φαγητό τη στιγμή που περίπου 37 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων», τα Goody’s Burger House συνεργάζονται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία ενός συστήματος ποσοτικοποίησης και παρακολούθησης των αποβλήτων τροφίμων, με στόχο την ορθή τους διαχείριση. Η μελέτη καταγράφει τους όγκους των αποβλήτων τροφίμων σε ένα δείγμα καταστημάτων της αλυσίδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να εντοπίσει “hot spots” στη διαδικασία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε ένα κατάστημα Goody’s Burger House παράγονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 40 γρ. αποβλήτων ανά απόδειξη, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία για παρόμοιες υπηρεσίες εστίασης*.
Στα Goody’s Burger House το φαγητό προετοιμάζεται κατά παραγγελία και όχι από πριν. Πέραν της διασφάλισης των αυστηρών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, η πρακτική αυτή συνεισφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Επιπλέον, τα καταστήματα της αλυσίδας ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες για την ορθή διαχείριση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, ενώ εκπαιδεύουν καθημερινά το προσωπικό τους σε θέματα χρήσης των α’ υλών και σωστής χρήσης του εξοπλισμού.
Τέλος, σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, τα Goody’s BurgerHouse επιδιώκουν τη διαρκή βελτίωση των συσκευασιών, την μεριδοποίηση και την τυποποίηση των α’ υλών που χρησιμοποιούν. Για τον λόγο αυτό αναδεικνύονται σε μια καλή πρακτική στον τομέα της αποφυγής της σπατάλης τροφίμων στην εστίαση.
*Ενδεικτικά, μια αντίστοιχη μελέτη του 2013 εκτιμά τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια quick service στην Ευρώπη στα 70-80 γρ. ανά απόδειξη -Βλ. σχετικά: Drewitt T. (2013). Food waste prevention in quick service restaurants. Lund University Master of Science in Environmental Management and Policy.
Στο άρθρο έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από το Sala, S., De Laurentiis, V., & Sanyé-Mengual, E. (2023). EU Food consumption and waste: environmental impacts from a supply chain perspective.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.