07 Σεπ 2024
READING

Food Waste: 191 κιλά τροφίμων πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο ο μέσος Έλληνας- Πάνω από 1400€ το κόστος

6 MIN READ

Food Waste: 191 κιλά τροφίμων πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο ο μέσος Έλληνας- Πάνω από 1400€ το κόστος

Food Waste: 191 κιλά τροφίμων πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο ο μέσος Έλληνας- Πάνω από 1400€ το κόστος

Σύμφωνα με στοιχεία του WWF Ελλάδος, κάθε Έλληνας, πετάει στα σκουπίδια ετησίως περίπου 191 κιλά λαχανικών, φρούτων, αρτοποιημάτων, γαλακτοκομικών, ζυμαρικών και ρυζιού, πατάτες, κρέας και ψάρια, μέχρι και αυγά. Μάλιστα το WWF Ελλάδος υπολογίζοντας το κόστος αυτών των τροφίμων, καταλήγει ότι σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει απώλεια περίπου 1200€ – 1500€ το χρόνο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε πιο σπάταλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τρόφιμα, μαζί με την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Δανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων Statista. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη του WWF Ελλάδος υποστηρίζουν πως «οι Έλληνες πετάμε κατά μέσο όρο 3 φορές περισσότερο φαγητό από τους Σκανδιναβούς».

Η σπατάλη τροφίμων – ή όπως είναι διεθνώς γνωστό, το «FoodWaste» – αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα, το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξασφάλιση τροφής για όλους τους πολίτες. Εμφανίζεται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή και τη μεταφορά, μέχρι την κατανάλωση στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια.

H αντιμετώπιση της κατάστασης, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς, διανομείς, εμπόρους και  καταναλωτές. Απαιτείται εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων και τους τρόπους μείωσής της, είναι ζωτικής σημασίας. Εκπαιδευτικές εκστρατείες μπορούν να βοηθήσουν τους Έλληνες να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων.

Υψηλόβαθμα στελέχη του WWF Ελλάδος υποστηρίζουν πως «οι Έλληνες πετάμε κατά μέσο όρο 3 φορές περισσότερο φαγητό από τους Σκανδιναβούς»

Η μεγάλη προσπάθεια των επαγγελματιών για την ενημέρωση και την εκπαίδευση της νέας γενιάς

Η νέα γενιά, αποτελεί το «κλειδί» που θα ενεργοποιήσει δυναμικές αλλαγές στην κοινωνία. Όχι μόνο γιατί οι νέοι άνθρωποι θα καθορίσουν τις εξελίξεις με τη νοοτροπία που θα αποκτήσουν απέναντι στο foodwaste αλλά και επειδή έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν με πολλούς τρόπους και τις συμπεριφορές των γενεών που έχουν προηγηθεί.

Γι’ αυτό και είναι μεγάλη η σημασία της προσπάθειας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 από τους επαγγελματίες στην εμπορία και διακίνηση τροφίμων όλων των ειδών, μέσω του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας(ΟΚΑΑ ΑΕ), οι οποίοι ενημερώνουν τακτικά και σε βάθος, μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε “Healthy Habits” που σημαίνει «υγιεινές συνήθειες».

Το πρόγραμμα Healthy Habits,που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξελίσσεται στην καρδιά της κεντρικής αγοράς, στην Αγορά του Καταναλωτή, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, όπου οι μαθητές μαθαίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την αναγκαιότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων και την υγιεινή διατροφή.

Υπό την  αιγίδα του ΟΚΑΑ και σε συνεργασία με την εταιρία OPENFARM, λειτουργούν βιωματικά και θεματικά εργαστήρια, όπου οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν και να δουν στην πράξη την λειτουργία του μεγαλύτερου κέντρου διανομής φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα ( food hub) και να ενημερωθούν σχετικά με την βιώσιμη και υπεύθυνη κατανάλωση.

Healthy Habits: 35 Σχολεία – 1500 Μαθητές

Μέσα σε μόλις μερικούς μήνες, ήδη 1500 μαθητές από 35 σχολεία επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ και διαπίστωσαν δια ζώσης τον τρόπο λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, αλλά και την ανάγκη να διαφυλαχθεί η προσπάθεια ώστε τα τρόφιμα να μην καταλήγουν σε χωματερές.

Σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο για μαθητές όλων των ηλικιών, από προνήπιο & νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο έως Λύκειο, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία που αναδεικνύουν τις θετικές διατροφικές συνήθειες, την μεσογειακή διατροφή και  τη σύνδεση της βιώσιμης διατροφής με το περιβάλλον.

Ανάλογα με την ηλικία τους οι μαθητές, συμμετέχουν σε διαδραστικές επισκέψεις στην Κεντρική Λαχαναγορά, με αφηγήσεις παραμυθιών,  σεμινάρια,  εργαστήρια κηπουρικής, δημιουργικές δραστηριότητες & χειροτεχνίες,  εργαστήρια γευσιγνωσίας & μαγειρικής με στόχο την προώθηση και κατανόηση της υγιεινής διατροφής, της ομαδικής εργασίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Γνωρίζουν έννοιες όπως η Μεσογειακή διατροφή, το βιώσιμο αγρο- διατροφικό μοντέλο,  η εποχικότητα, τα τροφομίλια, το αποτύπωμα άνθρακα και η ενσυνείδητη κατανάλωση, οι πιστοποιήσεις κι οι κανόνες ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και τρόπους να εφαρμόσουν όσα έμαθαν στην καθημερινότητα τους.

Στο “Healthy Habits” by OKAA οι μαθητές μαγειρεύουν και & δοκιμάζουν υγιεινά ποιοτικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς της Ελλάδας

Οι νεαροί μαθητές συμμετέχουν, στην δημιουργία του «Λαχανόκηπου της Λαχαναγοράς», όπου σε ειδικό χώρο φροντίζουν τα λαχανικά που οι ίδιοι έχουν σπείρει ή φυτέψει, ενώ παίρνουν μέρος σε δοκιμές γευσιγνωσίας (φρούτα, λαχανικά, μέλι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, δημητριακά, ανάλογα με την εποχή). Συμμετέχουν επίσης σε εργαστήρια μαγειρικής και τους μοιράζεται σχετικό  ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό.

Όλα τα προϊόντα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς, που παράγουν σε μικρή κλίμακα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Οι μαθητές ανακαλύπτουν την ιστορία τους και ενημερώνονται για την προέλευση των προϊόντων και τις ιδιότητες τους.

Συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια για τη Μεσογειακή διατροφή,τη Βιώσιμη & Υπεύθυνη Κατανάλωση, διαπιστώνοντας και οι ίδιοι την διάσταση της σπατάλης τροφίμων και πόρων, όταν χιλιάδες τόνοι φρούτων, λαχανικών, κρέατος και ψαριών καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια. Οι μαθητές κατανοούν τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα, πως επιτυγχάνεται η μείωση της σπατάλης τροφίμων και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ανακύκλωσης.

Στα θεματικά εργαστήρια του προγράμματος, ενημερώνονται για την σπουδαιότητα της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία και τα οφέλη για το περιβάλλον. Για την πυραμίδα της Μεσογειακής / Ελληνικής Διατροφής και ειδικότερα για την σημασία των φρούτων και λαχανικών, του ελαιόλαδου, του μελιού, των βοτάνων (φρέσκα ή αποξηραμένα) των δημητριακών, των οσπρίων και των ξηρών καρπών στην υγιεινή διατροφή. Μαθαίνουν για τον τρόπο καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών, την εποχικότητα και τον τοπικό χαρακτήρα των αγροτικών προϊόντων, καθώς και για την αλυσίδα διακίνησής τους.

 

Εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο του προγράμματος Healthy Habits οι μαθητές μαθαίνουν για τα προϊόντα που μπορεί κάποιος να βρει στα καταστήματα και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, πραγματοποιούνται συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα και τα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην διαδικασία μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι, στο ράφι.

Βλέπουν στην πράξη τη λειτουργία του μεγαλύτερου κέντρου διανομής φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα. Ξεναγούνται στην Αγορά του Καταναλωτή του Ο.Κ.Α.Α. και μαθαίνουν για τη διαφορά της χονδρικής – λιανικής πώλησης, την εξέλιξη και τον ρόλο  του Ο.Κ.Α.Α. και ανακαλύπτουν τα καταστήματα της Αγοράς του Καταναλωτή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.