07 Σεπ 2024
READING

Το «καράβι» των διακοπών φεύγει και οι Έλληνες δεν αποτελούν επιβάτες του

6 MIN READ

Το «καράβι» των διακοπών φεύγει και οι Έλληνες δεν αποτελούν επιβάτες του

Το «καράβι» των διακοπών φεύγει και οι Έλληνες δεν αποτελούν επιβάτες του

Η ακρίβεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη λίστα με τα top πιο πολυσυζητημένα θέματα ανάμεσα στους διάφορους κοινωνικούς κύκλους και, ακόμη περισσότερο, αποτελεί τον πιο έντονο προβληματισμό και «πονοκέφαλο» για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που βλέπουν καθημερινά το κόστος ζωής τους να αυξάνεται, τη στιγμή που «γράφουν» ώρες εργασίας που δεν αποφέρουν όσα χρειάζονται, σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

Κάπως έτσι, σε μία χώρα η οποία είναι βαθιά συνδεδεμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, με τον ήλιο και τη θάλασσα να είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στο DNA της, οι διακοπές στα κατά τα άλλα πανέμορφα νησιά και τους αμέτρητους καλοκαιρινούς προορισμούς που προσφέρει, μετατρέπονται, από αναπόσπαστο μέρος των ετήσιων «στόχων» του Έλληνα, σε προνόμιο μόνο για τους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα, με τους Έλληνες να αδυνατούν πια να εξασφαλίσουν μετακίνηση και διαμονή, με τις τιμές και στις δύο κατηγορίες να έχουν εκτροχιαστεί. Οι διακοπές λοιπόν, ιδιαίτερα φέτος, είναι για πολλούς απλά μία πολυτέλεια, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε μια εβδομάδα διακοπών, ένα ποσοστό που είναι μάλιστα ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί για το 2023 δείχνουν ότι το ελληνικό ποσοστό είναι το τέταρτο υψηλότερο στην E.E. μετά τους Ρουμάνους (59,5%), τους Βούλγαρους (44,2%) και τους Ούγγρους (43,3%).

Για την οικογένεια ο προϋπολογισμός για διακοπές και μάλιστα εντός συνόρων, μπορεί να προσεγγίσει τις 3.000 για μία εβδομάδα

Ένας ολόκληρος μισθός ταξιδεύει με το πλοίο

Μέσα σε 5 χρόνια τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 38,1%, ποσοστό τεράστιο, τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν εδώ και χρόνια στάσιμοι, ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Eνωση είναι μόλις 10,5 %.

Ομολογουμένως, ειδικά όσον αφορά στις τιμές των ακτοπλοϊκών, η κατάσταση αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και της παντελούς απόστασης από την πραγματικότητα και οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα. Και αυτό σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει ότι μόνο για τη μετάβαση σε κάποιο νησιωτικό προορισμό, μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται να ξοδέψει περίπου έναν ολόκληρο κατώτατο μισθό.

Ενδεικτικά, για μία τετραμελή οικογένεια με ένα ΙΧ, το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς φέτος κοστίζει 534 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 464 ευρώ. Η διαφορά λοιπόν μέσα σε ένα έτος είναι πάνω από 100 ευρώ, ποσό που μπορεί να «γονατίσει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς, η τιμή με συμβατικό πλοίο και τετράκλινη καμπίνα διαμορφώνεται στο τσουχτερό ποσό των 1.019 ευρώ αυξημένη κατά 10,3% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 924 ευρώ.

Για ένα δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς, μία οικογένεια χρειάζεται να πληρώσει φέτος 564 ευρώ , δηλαδή 15,6% περισσότερο από το 2023 που πλήρωνε 488 ευρώ.

Και βέβαια, τα έξοδα αυτά αφορούν απλώς τη μετάβαση. Αν συνυπολογίσει κανείς την επίσης, «αστρονομική» πια διαμονή, τη διατροφή που είναι απαραίτητη και κάποια στοιχειώδη έξοδα για μετακίνηση εντός του προορισμού και για αναψυχή, τότε αυτό σημαίνει ότι για την οικογένεια ο προϋπολογισμός για διακοπές και μάλιστα εντός συνόρων, μπορεί να προσεγγίσει τις 3.000 για μία εβδομάδα.

Η διαμονή αποτελεί επίσης ένα είδος «εφιάλτη». Με βάση τις ενδεικτικές τιμές σε διάφορες πλατφόρμες κρατήσεων, όπως πχ. το Booking.gr, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί για ένα τετράκλινο κατάλυμα βασικών προδιαγραφών σε νησιά των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων μεταξύ 250 και 300 ευρώ την ημέρα, το ελάχιστο, τη στιγμή που την ανιούσα έχουν πάρει, όπως καλά ξέρουμε και τα καθημερινά έξοδα που αφορούν την εστίαση. Παράλληλα, μήνα με τον μήνα, εμφανίζονται νέες πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, που δημιουργούν κλίμα απελπισίας στους πολίτες. Ακόμη και αν η οικογένεια, για παράδειγμα, επιλέξει στις διακοπές της να περιορίσει εντελώς τη διατροφή σε χώρους εστίασης και «ποντάρει» στη μαγειρική, το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμα μήνα, καταγράφηκε επιβράδυνση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, με τις τιμές να σημειώνουν ετήσια άνοδο 2,1% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», αποτελεί μία σίγουρη απειλή για το νοικοκυριό.

Αντιστέκονται, αλλά ξοδεύουν λιγότερα

Τα στοιχεία για τον Ιούνιο, με την πρεμιέρα δηλαδή του φετινού καλοκαιριού, ήταν ήδη δυσοίωνα για τις διακοπές των Ελλήνων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταφορές με αεροπλάνο ακρίβυναν κατά 19,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, τα ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία κατά 12%, ενώ συνολικά το πακέτο διακοπών κατά 12,7%.

Οι Έλληνες βέβαια, φαίνεται πως αντιστέκονται στις δύσκολες συνθήκες, με τις αποδράσεις να έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα, όμως πολύ πιο περιορισμένα και με εμφανή μείωση των εξόδων, σε σχέση με αυτά που ξόδευαν πριν από μερικά χρόνια. Είτε αυτό σημαίνει λιγότερα έξοδα σε φαγητό στον προορισμό των διακοπών, είτε λιγότερες μέρες διακοπών, είτε φθηνότερες επιλογές σε κατάλυμα.

Έτσι, αν και σύμφωνα με έρευνα της Klarna, της υπηρεσίας πληρωμών και αγορών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είχε τίτλο “Travel Report”, μόλις το 6% των Ελλήνων δεν σκοπεύει να ταξιδέψει καθόλου αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που δίνει μία ελπίδα, το ένα 53% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στρέφεται, προκειμένου να καταφέρει να φύγει από το κλεινόν άστυ, σε πιο προσιτά καταλύματα, ενώ το 39,7% αναζητά πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς. Επίσης, το 29,7% σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιεί και το 25,3% επιλέγει να μειώσει τη διάρκεια των διακοπών του. Κοινώς, 4 στους 10 που δήλωσαν ότι θα καταφέρουν φέτος να πάνε διακοπές, εκτίμησαν πως τα έξοδά τους θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Διακοπές – όνειρο θερινής νυκτός

Πάντως, σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα από το 2020 και τις επόμενες χρονιές, μέχρι σήμερα, περίοδος η οποία στιγματίστηκε από τα έκτακτα μέτρα και τις δυσκολίες που επέφερε και σε οικονομικό επίπεδο η πανδημία. Το 2020, το μερίδιο των Ελλήνων που δεν μπορούσαν με τίποτα να κάνουν διακοπές υπολογιζόταν σε 53,1%, σε 48,6% το 2021, σε 48,8% το 2022, και τελικά στο 43,1% πέρυσι.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα διαγράφει θετική πορεία, όσον αφορά και αυτό το κομμάτι, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο παραγόντων που καθορίζουν ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό βιοτικό επίπεδο για τους Έλληνες, μία δύσκολη πίστα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, σε σχέση με τους υπόλοιπους της ΕΕ. Ο μέσος όρος οικονομικής αδυναμίας για διακοπές βρίσκεται για την ΕΕ στο 28,5% και αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης της Ελλάδας, που καταγράφει διπλάσια – και παραπάνω – ποσοστά, ανθρώπων που θα περάσουν το ολόκληρο το καλοκαίρι τους στο σπίτι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.