08 Σεπ 2024
READING

Roller Kappatos: Από μία μικρή γκαρσονιέρα στου Γκύζη, σε 11 χώρες του πλανήτη

4 MIN READ

Roller Kappatos: Από μία μικρή γκαρσονιέρα στου Γκύζη, σε 11 χώρες του πλανήτη

Roller Kappatos: Από μία μικρή γκαρσονιέρα στου Γκύζη, σε 11 χώρες του πλανήτη

Περισσότερο από το 70% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρώπης, παράγεται από οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες επιπλέον προσφέρουν πάνω από 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εθνικών ενώσεων που εκπροσωπούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες εκείνες που κατάφεραν όχι απλά να αντέξουν στην οικονομική κρίση και τα όσα ακολούθησαν, αλλά αναπτύχθηκαν, μεγάλωσαν, επεκτάθηκαν και πλέον ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, επεκτείνοντας δραστηριότητες και πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό συνέβη και με μια Ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα μικρό δωμάτιο στου Γκύζη, το 1971 και έφτασε σήμερα, με την 2η γενιά πλέον στο «τιμόνι» της, να μετράει περισσότερα από 400 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και να στέλνει τα προϊόντα που κατασκευάζει σε 11 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία.

Ήταν ο Θεόφιλος Καππάτος, πριν από 53 χρόνια, εκείνος ο οποίος διέκρινε το πρόβλημα και εμπνεύστηκε την λύση. Οι οικιακές συσκευές είχαν αρχίσει να μπαίνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στα Ελληνικά νοικοκυριά, αλλά ήταν βαριές κατασκευές και πολύ δύσκολα μπορούσαν να τις μετακινήσουν οι τότε νοικοκυραίοι. Ζημιές και μικροατυχήματα με μεγάλο κόστος, ήταν σε καθημερινή βάση. Έτσι, χρησιμοποιώντας μια απλή λαμαρίνα κι ένα πριόνι, ο Θεόφιλος Καππάτος,  κατασκεύασε την πρώτη του βάση που κατοχυρώθηκε ως πατέντα και σήμερα είναι ένα από τα star products της εταιρείας.

Όταν οι καταναλωτές διαπίστωσαν ότι ογκώδη ψυγεία, βαριές κουζίνες και ασήκωτα πλυντήρια μπορούσαν να μετακινούνται και να αλλάζουν θέση χωρίς να χρειάζεται να επιστρατεύονται μέχρι και οι γείτονες για να βοηθήσουν, η ζήτηση για τις βάσεις που κατασκεύαζε η Roller Kappatos, όπως ονόμασε την εταιρεία ο ιδρυτής της, αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η εκρηκτική ζήτηση οδήγησε το 1973, στη δημιουργία μιας νέας μονάδας κατασκευής βάσεων στο Γαλάτσι, ενώ τρία χρόνια μετά, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Μενίδι. Η ανάπτυξη όμως των δραστηριοτήτων της εταιρείας απαιτούσε όλο και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Έτσι την ίδια χρονιά μεταφέρθηκε ξανά.

Η εποχή που ξεκίνησε το 1976 και για τα επόμενα 30 χρόνια, βρήκε την εταιρεία να σχεδιάζει και να κατασκευάζει νέα προϊόντα Roller, που  έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά με μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε σημαντική ανανέωση σε προϊόντα που ήδη είχαν ευρεία αποδοχή από τους καταναλωτές, τα οποία βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ήταν η περίοδος που η Roller Kappatos, άπλωσε τα «φτερά» της πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, προχωρώντας στις πρώτες εισαγωγές από το εξωτερικό, προκειμένου να μεγαλώσει τη γκάμα  των προϊόντων που προσέφερε στους καταναλωτές.

Το 2006 υπήρχε πλέον μεγάλη εμπειρία και επιχειρηματική ωριμότητα και  η εταιρεία είχε καθιερωθεί ως ένας από τους βασικούς παίκτες του κλάδου. Άλλη μία μετακόμιση ήρθε εκείνη την χρονιά για να επιβεβαιώσει την ανάγκη για επέκταση δραστηριοτήτων, στον Αυλώνα Αττικής αυτή τη φορά.

Τη δεκαετία που ακολούθησε η Roller Kappatos έστρεψε το βλέμμα της προς το εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις όπου μαγνήτισε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών σε πολλές χώρες. Πολύ γρήγορα, η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές της, στέλνοντας τα προϊόντα που κατασκεύαζαν ελληνικά χέρια, στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα άπλωνε γεωγραφικά την επιρροή της επεκτείνοντας την παρουσία της παγκοσμίως.

Το Ελληνικό προϊόν που έστελνε – και εξακολουθεί να στέλνει – σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι απολύτως αξιόπιστο. Οι βάσεις ηλεκτρικών συσκευών της Roller είναι κατασκευασμένες βάσει των αυστηρότερων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η Roller Kappatos ωστόσο, από το 2006 είχε ήδη εντάξει στο δυναμικό της τη δεύτερη γενιά, τον γιό του ιδρυτή, τον Θεόφιλο Θ. Καππάτο, που με τη δική του συνδρομή τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία άπλωσε το δίκτυό της και άνοιξε νέους επαγγελματικούς ορίζοντες ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας.

Σήμερα ο Θεόφιλος Θ. Καππάτος είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας έχει αναλάβει στο 100% τη διαχείριση και ανάπτυξή της και συμμετέχει ενεργά στην διαχείριση και ανάπτυξή της. Ο Θεόφιλος Ν. Καππάτος, παρακολουθεί με μεγάλη χαρά τη σημαντική εξέλιξη της εταιρείας που δημιούργησε πριν 50 χρόνια.

Η Roller Kappatos πλέον διαθέτει ένα διευρυμένο portfolio προϊόντων οικιακής χρήσης που απαρτίζεται από βάσεις οικιακών συσκευών, με πιο πρόσφατη προσθήκη την πρακτική βάση σύνδεσης πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Κατασκευάζει επιπλέον ηλεκτρικές ψηστιέρες με ευρεία αναγνώριση στην Ελληνική αγορά , ταψιά σε πληθώρα υλικών και διαστάσεων και συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου.

Η Roller από το 2021, λειτουργεί το εργοστάσιό της στα Οινόφυτα Βοιωτίας σε νέες εγκαταστάσεις, όπου οπλισμένη πλέον με εμπειρία που μετρά περισσότερα από 53 χρόνια, κατασκευάζει αξιόπιστα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων δοκιμών, μελέτης και σχολαστικού σχεδιασμού και ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών της.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.