07 Σεπ 2024
READING

Μικροδορυφόροι: Πώς η Ελλάδα απογειώνεται στο διάστημα

6 MIN READ

Μικροδορυφόροι: Πώς η Ελλάδα απογειώνεται στο διάστημα

Μικροδορυφόροι: Πώς η Ελλάδα απογειώνεται στο διάστημα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα των μικροδορυφόρων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αλλάζει ουσιαστικά επίπεδο στη χρήση της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η χώρα μας ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά 15 μικροδορυφόρους, θερμικής απεικόνισης, πολυφασματικούς και ραντάρ έως το 2026, ενώ, το εργοστάσιο δορυφόρων της Open Cosmos που πρόκειται να λειτουργήσει στην Ελλάδα θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος space technology.

Μία σημαντική εξέλιξη για το συγκεκριμένο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στις 02 Ιουλίου, όταν υπεγράφη σχετική συμφωνία για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας Open Cosmos.

Έτσι, η Ελλάδα αποκτά εντός του 2026 επτά δορυφόρους για την παρατήρηση γης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, με στόχο τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτικά το έργο στοχεύει στην κατασκευή ενός προηγμένου σμήνους δορυφόρων που θα συλλέγουν δεδομένα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας.

Οι επτά μικροδορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών, παρέχοντας δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.

Θα υλοποιηθεί από τη θυγατρική του αναδόχου στην Ελλάδα, την Open Cosmos Aegean, με υπεργολάβους τις εταιρείες, Nova ICT, EMTECH-Space, Libre Space Foundation, Planetek Hellas, Adamant Composites και Priority Consultants.
Οι δορυφόροι θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, σε εργοστάσιο που θα δημιουργήσει η εταιρεία στην Αττική. Αυτή την περίοδο, η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο επιλογής της κατάλληλης τοποθεσίας απόφαση που θα ληφθεί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο τύπους μικροδορυφόρων βάρους 100 κιλά έκαστος. Οι δύο εξ αυτών θα φέρουν κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας οι οποίες θα καταγράφουν εικόνες με ευκρίνεια λιγότερη του ενός μέτρου ενώ οι υπόλοιποι πέντε θα φέρουν ένα σύστημα από κάμερες υψηλής ευκρίνειας πολυφασματικών και υπερφασματικών δεδομένων, καθώς και δέκτες Internet of Things (IoT) και συστήματα AIS (Automatic Identification System).

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου ο οποίο στάθηκε στο πόσο σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Υλοποιούμε ως χώρα για πρώτη φορά ένα τέτοιο διαστημικό πρόγραμμα κι αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς το σχεδιάσαμε εξαρχής, ώστε να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από κρίσιμες εθνικές ανάγκες. Μέσω της ανάπτυξης σμήνους μικροδορυφόρων θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”. Με τη βοήθεια της θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και τη φύση. Παράλληλα, μέσω τους Προγράμματος ενισχύεται η ελληνική διαστημική βιομηχανία με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία» είχε τονίσει χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της μεγάλης επένδυσης.

Πρώτη η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών

Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας, είναι ότι γίνεται η πρώτη που αποκτά Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχώρησε σε επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech. Μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους η OroraTech θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας για πιθανές εστίες πυρκαγιάς.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η επένδυση ύψους €20 εκατ. προσφέρει μία άμεση λύση για την καταπολέμηση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών.

Η OroraTech σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα hub για τις επιχειρησιακές λειτουργίες της στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μία ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό από δασικές πυρκαγιές, καθώς αυτές έχουν επηρεάσει ποσοστό που φτάνει στο 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Μεγάλο εμπόδιο στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί το δύσβατο και ορεινό έδαφος αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει περισσότερα από 6.000 νησιά. Για τον λόγο αυτό η χρήση της τεχνολογίας ανίχνευσης θεωρείται αναγκαία, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθησε για φωτιές σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου η επικοινωνία είναι περιορισμένη.

Τα επόμενα βήματα προς την απογείωση

Οι διαστημικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας συνεχίζονται, καθώς μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσει η σύμβαση και του τρίτου σκέλους του προγράμματος. Σε αυτό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ακόμα τεσσάρων δορυφόρων αλλά κι ενός governmental hub το οποίο θα λαμβάνει τα δεδομένα και θα τα κάνει διαθέσιμα τόσο σε κυβερνητικούς φορείς όσο και σε επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξουν νέες λύσεις με την βοήθειά τους.

Η νέα σημαντική επένδυση από το Ταμείο Φαιστός

Τέλος, σημαντική απόδειξη της σημαντικής εξέλιξης στον τομέα των μικροδορυφόρων αποτελεί η απόφαση του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός να προσθέσει άλλη μια καινοτόμο εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας στο χαρτοφυλάκιό του, επενδύοντας στην εταιρεία D-Orbit. Η D-Orbit δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά διαστημικής μεταφοράς και υπηρεσιών υποστήριξης δορυφόρων σε τροχιά.

Μάλιστα, είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο και η μοναδική στην Ευρώπη, η οποία έχει αναπτύξει το ION Satellite Carrier. Πρόκειται για ένα τροχιακό όχημα μεταφοράς, το οποίο θέτει σε καθορισμένη διαστημική τροχιά, και με ακρίβεια, μικρούς δορυφόρους παρέχοντας έτσι υπηρεσίες δορυφορικής παράδοσης τελευταίου μιλίου (last mile).

Μετά την επένδυση από το Ταμείο Φαιστός, η D-Orbit αποκτά παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω θυγατρικής, συνεισφέροντας σημαντικά στην μεταφορά διαστημικής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μία βιομηχανία που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε ως άπιαστο όνειρο

Θερμικούς μικροδορυφόρους και ραντάρ αποκτά η Ελλάδα- Οι δύο διαγωνισμοί

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η χώρα μας αποκτά πλέον παρουσία σε έναν τομέα που μέχρι πριν μερικά χρόνια έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, και μάλιστα το κάνει με έναν τρόπο ωφέλιμο για την ίδια και τους πολίτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.