07 Σεπ 2024
READING

Metlen: Ο ηγέτης της ενέργειας και του μετάλλου που μετρά 116 χρόνια ιστορίας

5 MIN READ

Metlen: Ο ηγέτης της ενέργειας και του μετάλλου που μετρά 116 χρόνια ιστορίας

Metlen: Ο ηγέτης της ενέργειας και του μετάλλου που μετρά 116 χρόνια ιστορίας

Ενέργεια και μέταλλα αποτελούν τα βασικά προϊόντα που παράγει. Ακόμη περισσότερο, αυτά αποτελούν  τους μοχλούς οι οποίοι έχουν οδηγήσει τον όμιλο της οικογένειας Μυτιληναίου στην ηγετική θέση που βρίσκεται σήμερα. Μετρώντας χρόνια ιστορίας, αποτελεί μία οντότητα που αναλαμβάνει από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, τον σχεδιασμό και κατασκευή έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικού αεριού. Μιλώντας σε αριθμούς, η Metlen σήμερα ανταποκρίνεται στο 18% της εγχώριας ζήτησης για ηλεκτρισμό, ενώ το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου έχει φτάσει το 37% το 2023. Ωστόσο, η εταιρία βλέπει ακόμη πιο μπροστά, καθώς στοχεύει να αποκτήσει τον έλεγχο του 30% της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα έως το τέλος του 2026 και, ενδεχομένως, σύμμαχός της σε αυτό να είναι η λύση των εξαγορών.

Αναφορικά με το δεύτερο κεφάλαιό της, τον κλάδο της μεταλλουργίας, όπως αναφέρει η εταιρία, λειτουργεί την μοναδική στην ΕΕ καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ έχει εισέλθει στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανακύκλωσης ψευδαργύρου μόλυβδου.

Η δυναμική παρουσία εκτός συνόρων

Διαθέτει βέβαια ισχυρό αποτύπωμα και σε διεθνές επίπεδο, το οποίο έχει μάλιστα όλα τα φόντα, τις στρατηγικές που έχουν μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης, αλλά και τους πόρους, να επεκτείνει, ώστε να γίνει ένας ισχυρότερος παίκτης και στο εξωτερικό.

Η Metlen έχει ήδη αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχοντας χτίσει γερές βάσεις στην αγορά της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, η εταιρία θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι σύμμαχός της είναι και η υψηλή κερδοφορία, όπως και οι ανοιχτές πιστωτικές γραμμές που διαθέτει, ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε ρευστότητα, η Metlen φτάνει αυτή τη στιγμή τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναμένεται από τη διοίκηση, θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, γεγονός που της δίνει δυνατά φτερά για να «πετάξει» όπου στοχεύει.

Όσον αφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, η κεφαλαιοποίηση της Metlen αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ αντιστοιχεί με το 5% της κεφαλαιοποίησής του.

Ενέργεια: Η επέκταση με πρώτο σταθμό την Ιταλία

Η  Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα εφαρμοστεί η νέα στρατηγική εξωστρέφειας που θέτει η εταιρία, όσον αφορά στην ενέργεια, με τις επόμενες χώρες να είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Κροατία.

Ακόμη περισσότερο, η εταιρία ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αποτελεί την πρώτη στάση στη στρατηγική διεθνούς επέκτασής, κυρίως λόγω της μεγάλης και διασυνδεδεμένης αγοράς της με την Ελλάδα, αλλά και της υψηλής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία φτάνει τα 250-300 τεραβατώρια, σε αντίθεση με τα 48-49 τεραβατώρια της Ελλάδας. Να σημειώσουμε ότι η Metlen έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες για φωτοβολταϊκά στην Ιταλία με συνολική ισχύ 2 GW και μελετά σε βάθος την αγορά για να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία. Ακόμη, εξετάζει προοπτικές εξαγορών με στόχο την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως σε καταναλωτές με σημαντικό μέγεθος όπως βιομηχανικοί ή εμπορικοί.

Η εταιρία έχει θέσει στο επίκεντρο και το φυσικό αέριο, καθώς, και γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινά τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της σε αυτό,  χρησιμοποιώντας το ως σημείο εισόδου στις αγορές των Βαλκανίων.

Πρόσω ολοταχώς για το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Στο στόχαστρο της Metlen έχει μπει όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ένα όραμα το οποίο έχει τεθεί ήδη προς υλοποίηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Πρώτο βήμα είναι να δημιουργηθεί μια εταιρία, ονόματι Listco με έδρα το Λονδίνο, που θα καταθέσει αίτηση εισαγωγής στο χρηματιστήριο, με προϋπόθεση την απόκτηση της εισηγμένης στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Στη συνέχεια θα γίνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 90% των μετοχών της σημερινής εισηγμένης από την Listco. Αφού πετύχει η δημόσια πρόταση για το 90% των μετοχών της Metlen SA, σειρά έχει η δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας, βήμα που είναι υποχρεωτικό. Έτσι, η αγγλική εταιρεία θα διαπραγματεύεται και στα δύο Χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου.

Ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος δημιούργησε τελικά τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και πάροχο ενέργειας, μετά τη ΔΕΗ στην Ελλάδα, ενώ έθεσε τις βάσεις για μια 100% βιώσιμη και «πράσινη» βιομηχανική δραστηριότητα

Μία ιστορία που γράφεται από το 1908

Αν και ο όμιλος ιδρύθηκε αργότερα, η ιστορία της Metlen ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1908, η τότε μικρή βιοτεχνία μεταλλουργίας Μυτιληναίος, λειτουργούσε στον Πειραιά ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση. Το 1990 ιδρύθηκε o όμιλος Μυτιληναίος ως μετεξέλιξη της παλαιάς μεταλλουργικής οικογενειακής επιχείρησης και αργότερα η μητρική εταιρία απορρόφησε τις τότε θυγατρικές της (Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ, Protergia) δημιουργώντας μια μεγάλη βιομηχανική και ενεργειακή ελληνική πολυεθνική, τη Mytilineos Energy & Metals, όπως όριζε ο εταιρικός μετασχηματισμός του 2022.

Η ηγετική μορφή

Η κυρίαρχη μορφή του ομίλου βέβαια, είναι ο άνθρωπος που τον οδήγησε στα πιο καθοριστικά βήματα και βρίσκεται στο τιμόνι μέχρι σήμερα. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι αυτός που ίδρυσε τον όμιλο το 1990, επέκτεινε τις δραστηριότητές του, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ, καθώς και της Αλουμίνιον της Ελλάδας, το 1995, εισήγαγε την εταιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έβαλε τον όμιλο στον ενεργειακό τομέα.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ακόμη ηγήθηκε του εταιρικού μετασχηματισμού της Mytilineos σε μία «πράσινη» εταιρία που δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της, με δραστηριοποίηση στην «πράσινη» μεταλλουργία και στη βιώσιμη ενέργεια. Δημιούργησε τελικά τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και πάροχο ενέργειας, μετά τη ΔΕΗ στην Ελλάδα, ενώ έθεσε τις βάσεις για μια 100% βιώσιμη και «πράσινη» βιομηχανική δραστηριότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.