07 Σεπ 2024
READING

Μεγάλος παίκτης και στα ξενοδοχεία γίνεται η Prodea

4 MIN READ

Μεγάλος παίκτης και στα ξενοδοχεία γίνεται η Prodea

Μεγάλος παίκτης και στα ξενοδοχεία γίνεται η Prodea

Πλώρη για την κατάκτηση θέσης υπολογίσιμου παίκτη στην κατάταξη των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών projects έχει βάλει η Prodea, που έχει ήδη καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων γραφείων στην Ελλάδα και οσονούπω της ανατολικής Μεσογείου. 

Πρώτη κίνηση για την επέκταση στον τουρισμό είναι η επένδυση ποσού μεγαλύτερου των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση της Mediterranean Hospitality Venture, της κυπριακής εταιρείας με βασικό μέτοχο το Γιάννη Παπαλέκα. Η Prodea εξαγόρασε στις αρχές του χρόνου το 80% της εταιρείας, επενδύοντας 250 εκατομμύρια και πλέον αποκτά και το υπόλοιπο 20%, προσδοκώντας σε σημαντικές υπεραξίες από έργα που έχει αναπτύξει η MHV στην Κύπρο. Η Prodea είναι ιδιοκτήτρια του Parklane στην ανατολική Λεμεσό και του Landmark Ηotel στη Λευκωσία. Μάλιστα, το τελευταίο, το οποίο αποτελεί το πρώην Χίλτον, έχει συμφωνηθεί να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Autograph Collection της Marriott, όταν ανακαινιστεί.

Ωστόσο, βασικός στόχος είναι να ενισχύσει το αποτύπωμά της σε τουριστικά έργα σε Ελλάδα και Ιταλία. Συγκεκριμένα, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ (η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ), η εταιρεία αναζητά μονάδες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν προοπτική να αναβαθμιστούν σε πεντάστερα θέρετρα και ξενοδοχεία. Όπως είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Καρυτινός, η Prodea θα εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ στην ελληνική αγορά και για το άνοιγμα στον τουρισμό.

Η αξία των τουριστικών ακινήτων της Prodea υπολογίζεται σε περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα ο κλάδος της φιλοξενίας αποτελεί περίπου το 17% των συνολικών ακινήτων που διαχειρίζεται. Συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιο της Prodea ανήκουν 13 ιδιοκτησίες, 1.756 δωμάτια και 29 μονάδες εστίασης, από τις οποίες παράγονται έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ και EBITDA 55 εκατ. ευρώ, σε σταθερή βάση. Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα στον τουρισμό και η εξαγορά της MHV έχει ανοίξει στην Prodea και την πόρτα του πολυτελούς λιανικού εμπορίου. Στο Nammos Limassol, στο ξενοδοχείο Parklane, φιλοξενούνται καταστήματα των Dior, Loro Piana, Loewe και Off-White.

Εκτός αυτού, παρουσία μέσω των high end μονάδων έχει αποκτήσει η Prodea και στις πολυτελείς κατοικίες. Τα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών θα ανέλθουν σε 340 εκατομμύρια προσεχώς, ενώ μερίδιο σε αυτόν τον τζίρο θα έχουν τα διαμερίσματα που αναπτύσσονται στα θέρετρα που κατασκευάζει η Prodea στην Κύπρο. Η τιμή πώλησης των κατοικιών στους πύργους και στα ξενοδοχεία φτάνουν έως και τα 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εμβληματικότερο όλων όμως αναμένεται να είναι το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Κορτίνα της Ιταλίας, το οποίο θα ανακαινιστεί ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026. Το ύψος της ανάπλασης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 25 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων, χωρητικότητας έως και 100 δωμάτια. Η προσθήκη διεθνώς αναγνωρισμένων εστιατορίων θα εμπλουτίσει την εμπειρία αλλά και την παλέτα επιλογών για φαγητό και ποτό και θα εδραιώσει το ξενοδοχείο ως γαστρονομικό σημείο αναφοράς στο παγκοσμίου φήμης χιονοδρομικό θέρετρο, γνωστό ως «Βασίλισσα των Δολομιτών».

Η εταιρεία αναζητά μονάδες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν προοπτική να αναβαθμιστούν σε πεντάστερα θέρετρα και ξενοδοχεία.

Πεντάστερος παίκτης και στην Ελλάδα

Κινήσεις, όμως, κάνει η ΑΕΕΑΠ, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται επί μακρόν ο Άρης Καρυτινός, και στην Ελλάδα. Σε φάση απεμπλοκής εισέρχεται η επένδυση της Prodea στο Porto Paros, όπου φέρεται να υπήρχαν αντιδράσεις εκ μέρους των παλιών ιδιοκτητών. Η εταιρεία φέρεται να έχει εξασφαλίσει νομή και κατοχή του ακινήτου, έπειτα από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Το Porto Paros στις Κολυμπήθρες θα ανακαινιστεί μέσω επένδυσης 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Prodea έχει αποκτήσει το White Coast Pool Suites, μιας πολυτελούς πεντάστερης μονάδας στη Μήλο, κοντά στην παραλία Σαρακήνικο, την πιο γνωστή παραλία του νησιού. Απώτερος στόχος είναι η η δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με σουίτες συνολικής δυναμικότητας 130 κλινών, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναπτυχθούν 100 επιπλέον σουίτες, ένα spa και ένα επώνυμο εστιατόριο. Η πολεοδομική έγκριση για την ανάπτυξη 28 σουιτών (τρίτη φάση της ανάπτυξης) έχει ήδη χορηγηθεί και προβλέπεται ότι το ακίνητο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω με την προσθήκη 72 επιπλέον σουιτών και τελικά να δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο 130 δωματίων, στο νησί όπου δεν υπάρχουν άλλα πεντάστερα. Η κατασκευή των επιπλέων κλινών θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.