Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει ένα μεγάλο όγκο ψηφιακών έργων του δημοσίου χρηματοδοτούμενο κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτά τα έργα, εκτός από τα εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανεκτέλεστο, άρα σημαντικό αποτέλεσμα στον τζίρο τους, γεμίζουν και με μεγάλες ευθύνες κυρίως ως προς την ολοκλήρωσή τους. Καθώς τα χρονοδιαγράμματα του RRF είναι ιδιαίτερα στενά, με ημερομηνία λήξης το 2026 και μέχρι τότε όλα τα έργα που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθούν.
Η απορρόφηση όλων αυτών των κονδυλίων είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο της κυβέρνησης όσο και των φορέων και εταιρειών που καλούνται να εκτελέσουν έργα πολλών δισεκατομμυρίων. Ειδικά στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αυτό που συμβαίνει την τελευταία πενταετία είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς τα έργα είναι πάρα πολλά και οι εταιρείες την αγοράς που μπορούν να τα υποστηρίξουν, αναλογικά πολύ λίγες.
Μάλιστα πριν λίγους μήνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε «ντου» για έλεγχο σε περίπου 13 ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, ακριβώς για τον λόγο ότι έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι καθυστερήσεις και οι ευθύνες
Όσο περνούν τα χρόνια και τα περιθώρια στενεύουν, τόσο συχνότερα συζητείται δημόσια αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες το ενδεχόμενο πολλά από τα έργα που έχουν βγει σε διαγωνισμό να μην ολοκληρωθούν.
Οι εταιρείες από την πλευρά τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, συστήνουν νέες ομάδες, προσλαμβάνουν κόσμο, βρίσκουν νέα εργαλεία, με στόχο μέχρι το 2026 να έχουν υλοποιήσει τα έργα και φυσικά να πάρουν την χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς όπως προαναφέρθηκε τα έργα που καλούνται να εκτελέσουν είναι πολλά και κάποιες από τις εταιρείες παραδέχονται ότι υπάρχει περίπτωση κάποια να μείνουν τελικά στον αέρα.
Φυσικά το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και παρά τις γκρίνιες των εταιρειών για καθυστερήσεις από τους φορείς, τόσο στις αναθέσεις όσο και στις πληρωμές, έχουν και εκείνες μερίδιο ευθύνης.
Πίσω από τις εκτελέσεις των έργων βρίσκονται συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων με μικρότερες εταιρείες, κυρίως υπεργολάβους που όμως αναλαμβάνουν σημαντικά κομμάτια των έργων προς υλοποίηση.
Οι υπεργολάβοι που συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων πληροφορικής έρχονται πολλές φορές σε ρήξη με τις μεγάλες εταιρείες όσον αφορά τις μεταξύ τους συμφωνίες για τις αμοιβές. Όπως συζητείται αρκετά τον τελευταίο καιρό σε κύκλους της αγοράς, δεν είναι λίγες οι φορές που αφού υπογραφεί μια σύμβαση, οι μεγάλες εταιρείες-ανάδοχοι καλούν τους υπεργολάβους για να περικόψουν τις συμφωνηθείσες μεταξύ τους αμοιβές, οι οποίες φυσικά έχουν συμφωνηθεί πριν υποβληθούν οι προσφορές που κατατίθενται για την ανάληψη του έργου.
Αυτή η κατάσταση πολλές φορές οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αποχωρήσεις από το σχήμα και τελικά σε μεγάλες καθυστερήσεις και ταυτόχρονα σε αποτυχία κάποιων έργων πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Και όπως λένε στην αγορά, αποτυχία δεν συνιστά μόνο η μη ολοκλήρωση του έργου, αλλά και η κακή ποιότητα του έργου.
Οι καθυστερήσεις των φορέων
Βέβαια οι εταιρείες δεν «γκρινιάζουν» για τα παραπάνω, αλλά επιμένουν να προσάπτουν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στους φορείς, ρίχνοντας τα πάντα στην ελληνική γραφειοκρατία.
Που όντως και σε αυτό δεν έχουν άδικο, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει πολλές φορές οι συμβάσεις έργων να καθυστερούν να υπογραφούν παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο δίνει το πράσινο φως για το επόμενο βήμα.
Παράλληλα υπάρχουν προσφυγές, σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες πάνε ακόμα και στο ΣτΕ, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει να βγάλει απόφαση και πολλά έργα να μένουν «κολλημένα» εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον αρκετές φορές οι διοικήσεις εταιρειών βάζουν στην εξίσωση τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη υπάρχουν ανεξήγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές των έργων αλλά και στις προκαταβολές, κατάσταση που τους υποχρεώνει να μείνουν πίσω στην εκτέλεση των έργων και να μην προχωρούν με τον ρυθμό που οι ίδιοι θα επιθυμούσαν ώστε να είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων.
Φορείς όπως η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία και διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου, κάνει αγώνα δρόμου με στόχο να προκηρυχθούν όσα έργα θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Ωστόσο, η διοίκηση της ΚτΠ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια κονδύλια να μείνουν αναξιοποίητα καθώς υπάρχουν έργα τα οποία δεν βγαίνουν και θα μείνουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.