21 Ιαν 2025
READING

Σκλαβενίτης: Το οικοσύστημα παραγωγικών μονάδων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

6 MIN READ

Σκλαβενίτης: Το οικοσύστημα παραγωγικών μονάδων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Σκλαβενίτης: Το οικοσύστημα παραγωγικών μονάδων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Με προσεκτικές κινήσεις και στρατηγικό πλάνο ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να καταστεί, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη εταιρεία supermarket στην Ελλάδα. Σήμερα, με την ταμπέλα του λειτουργούν 454 καταστήματα, απασχολεί περισσότερους από 32.000 εργαζομένους ενώ εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 620.000 πελάτες την ημέρα.

Φυσικά, επειδή τα οικονομικά διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο, η απόλυτη απόδειξη της κυριαρχίας του είναι το γεγονός ότι ο τζίρος του πρακτικά έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ το 2023, από 4,47 το 2022. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη επιτυχία, και ειδικά σε μία περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, κατέχουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που φιλοξενεί στα ράφια του, τα οποία καλύπτουν μία μεγάλα γκάμα κατηγοριών σε προσιτές τιμές.

Ο «Γλάρος» που ανοίγει τα «φτερά» του

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της χαρτοβιομηχανίας Γλάρος, που ανήκει στον Όμιλο Σκλαβενίτη, η οποία, το 2022, είδε τον κύκλο εργασιών της να φτάνει στα 110,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 26,69% σε σχέση με 87,3 εκατ. ευρώ του 2021. Υπενθυμίζεται ότι στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου περιλαμβάνονται με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης οι θυγατρικές εταιρείες «Βaker Master Bιομηχανία Προϊόντων Ζύμης ΑΒΕΕ», «ANIKA Εταιρεία Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία», «Βonora ΙΚΕ» και «MEAT HOUSE Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας Κρέατος», ενώ με τη μέθοδο της καθαρής θέσης οι εταιρείες «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε» και «Genfroco Εμπορία Αλιευμάτων ΑΕ».

Ο κύκλος εργασιών, σε επίπεδο καθαρά εταιρείας, της Γλάρος έφτασε στα 59,2 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 37,11% σε σχέση με τα 43,2 εκατ. ευρώ του 2021. Σημειώνεται πάντως ότι, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων στην κερδοφορία, το μικτό κέρδος μειώθηκε σε 11,7 εκατ. ευρώ υποχωρώντας 17,67% σε σχέση με τα 14,2 εκατ. ευρώ του 2021 ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν πάνω από τα 8,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -20,25% σε σχέση με τα 10,3 εκατ. ευρώ του 2021. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ γνωρίζοντας κάμψη -20,37% σε σχέση με τα 7,9 εκατ. ευρώ του 2021.

Η «ταυτότητα» της «Γλάρος»

Η Γλάρος είναι μία εταιρεία που έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια παρουσίας, καθώς ιδρύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2003 με έδρα τα Οινόφυτα Βοιωτίας και διακριτικό τίτλο «ΓΛΑΡΟΣ Α.Β.Ε.Ε.». Ο βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η βιομηχανική επεξεργασία κάθε είδους χαρτιού ή πλαστικού για την παραγωγή από τις ύλες αυτές προϊόντων προοριζόμενων για ατομική υγιεινή και καθαριότητα και για οικιακή, επαγγελματική και γενική χρήση (ενδεικτικά αναφέρονται τα χαρτιά υγείας, τα χαρτομάντηλα και τα ρολά κουζίνας κλπ.) καθώς, και η παραγωγή των προϊόντων αυτών με προμήθεια των απαραίτητων για την παραγωγή τους πρώτων και βοηθητικών υλών από τρίτους ή και με την ανακύκλωση από την ίδια, προσφορών, για τον σκοπό αυτό, υλών.

Ο όμιλος διαθέτει θυγατρικές εταιρείας, με την Baker Master, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αρτοζαχαροπλαστικής με εξειδίκευση στον τομέα παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, να θεωρείται η πιο ισχυρή εξ αυτών. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση των ανθρώπων της Σκλαβενίτης, οι οποίοι σημειώνουν πως :«Διανύοντας την τρίτη δεκαετία από την ίδρυσή της, η Baker Master θα συνεχίσει να ακολουθεί δημιουργικά την πορεία που έχει χαράξει για συνεχή ανάπτυξη, με οδηγό την αυστηρή επιλογή άριστων πρώτων υλών, την τεχνογνωσία, τη συνεχή ανάπτυξη καινο τόμων προϊόντων και την προσαρμογή τους στις ανάγκες των πελατών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Στα ράφια των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, συναντάμε, εκτός των άλλων προϊόντων, σοκολατόπιτες, πορτοκαλόπιτες, τυροπιτάκια, χωριάτικες πίτες και πολλά ακόμα.

Ακόμα μία θυγατρική εταιρεία είναι η «Bonora Ι.Κ.Ε.» είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και οργάνωσης εστιατορίων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων και συναφών επιχειρήσεων. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ συναντάμε καφέδες, δημητριακά, σοκολάτες, κακάο, με την επωνυμία της. Επίσης, θυγατρική εταιρεία είναι και η «MEAT HOUSE A.E.» η δραστηριοποιείται στην εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κάθε είδους κρέατος και ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ την συναντάμε σε προϊόντα όπως κοτομπουκιές, κεφτεδάκια και σνίτσελ κοτόπουλου.

Ακόμα, στον όμιλο συναντάμε και τη θυγατρική εταιρεία «ANIKA Εταιρεία Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία είναι μία εταιρεία συμμετοχών, με βασική της συμμετοχή στην συγγενή εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ.

Η συγκεκριμένη καταγραφή έχει σημασία καθώς, από το 2014 και μετά βρίσκεται σε εξέλιξη η επεκτατική πολιτική της Εταιρείας και του Ομίλου στο κομμάτι των μηχανολογικών και αποθηκευτικών του εγκαταστάσεων με σκοπό, όπως τονίζει η εταιρεία, όχι μόνο να εναρμονιστεί στους συνεχώς μεταβαλλόμενους κλάδους που δραστηριοποιείται αλλά και να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει μέσα σε αυτούς.

Τομέας ακίνητα

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος Σκλαβενίτη προχώρησε πριν λίγους μήνες στην σύσταση της εταιρείας «Πίτσος Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.», η οποία έχει ως βασικό σκοπό την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων.

Ουσιαστικά, μέσα από αυτήν την κίνηση, μπαίνουν οι βάσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το ακίνητο στην περιοχή του Ρέντη, πρώην ιδιοκτησίας της BSH (BSH Οικιακές Συσκευές Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία) στο οποίο για περισσότερες από 6 δεκαετίας παράγονταν οι λευκές συσκευές Πίτσος

Το εργοστάσιο έχει έκταση 53.000 τ.μ. και βρίσκεται στην οδό Παρνασσού 8, σε οικόπεδο άνω των 51 στρεμμάτων, σε απόσταση «αναπνοής» τόσο από το εμβληματικό κατάστημα Σκλαβενίτης στην Πέτρου Ράλλη όσο και από το μεγάλο κατάστημα The Mart της cash & carry αλυσίδας του ομίλου, στη Λεωφόρο Κηφισού.

Όπως όλα δείχνουν, σκοπός στον συγκεκριμένο χώρο είναι να δημιουργηθεί, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, παραγωγική μονάδα στην οποία θα φιλοξενούνται τα διάσπαρτα εργοστάσια τροφίμων που διαθέτει η οικογένεια Σκλαβενίτη.

Με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας συμμετέχουν η Μαρία Σκλαβενίτου (πρόεδρος), ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης (διευθύνων σύμβουλος) και οι Βασιλική Σκλαβενίτου, Παύλος Αλιβιζάτος και Επαμεινώνδας Αλεξόπουλος (μέλη Δ.Σ.).

Ακόμα, ο όμιλος υλοποιεί την ανάπτυξη μονάδας κάθετης παραγωγής με χώρους αποθήκευσης και διανομής σε ακίνητο 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα, ενώ εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων του ομίλου.

Τα υπόλοιπα προϊόντα

Εκτός από την «Γλάρος» και τις θυγατρικές της εταιρείας, κυρίαρχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης είναι τα Μαράτα στα οποία συναντάμε μία πλήρη γκάμα όπως μακαρόνια, γάλα, γιαούρτια, χυμούς τομάτας, χυμούς φρούτων, κρέμες γάλακτος και πολλά ακόμα.

Άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται για την Σκλαβενίτης είναι τα καθαριστικά Drolio, το συμπυκνωμένο γάλα ΠΙΕΣΤΟ, οι τροφές για ζώα Barron, και άλλες όπως οι Frogo (αλουμινόχαρτα, αντικολλητικά χαρτιά κουζίνας), Sette (κρεμοσάπουνα, υποσέντονα) , Βuennas (συσκευασμένη γαλοπούλα, σαλάμια κ.α.) και Fishermans (τόνος σε κονσέρβα).

O Σκλαβενίτης έχει επενδύσει σε πολλαπλά επίπεδα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο Σκλαβενίτης έχει αναπτύξει μια στρατηγική και έχει επενδύσει σε πολλαπλά επίπεδα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, είτε σε αυτά που παράσκευάζει μόνος του, είτε σε εκείνα που έχει αναθέσει σε άλλες εταιρείες, στηρίζοντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της προϊόντικής του γκάμας σε αυτά δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που στηρίζει το δίκτυο κατάστημάτων του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.