22 Ιαν 2025
READING

Μία μικροοινοποιία στις παρυφές του Κιθαιρώνα που αφήνει στα κρασιά όλο το χρόνο που αυτά χρειάζονται

4 MIN READ

Μία μικροοινοποιία στις παρυφές του Κιθαιρώνα που αφήνει στα κρασιά όλο το χρόνο που αυτά χρειάζονται

Μία μικροοινοποιία στις παρυφές του Κιθαιρώνα που αφήνει στα κρασιά όλο το χρόνο που αυτά χρειάζονται

Οινολόγος με εμπειρία στο χώρο του κρασιού από το 1997, η Βασιλική Ακριώτου, συνεργάστηκε και συνεργάζεται με διαφορετικά οινοποιία ανά την Ελλάδα. Το 2017 έκανε το πρώτο δικό της βήμα, παράγοντας και εμφιαλώνοντας τα κρασιά σε συνεργαζόμενο οινοποιείο, το 2018 έκανε την πρώτη της παραγωγή σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κατά το ήμιση και κατά το υπόλοιπο μισό σε συνεργαζόμενο οινοποιείο και πλέον, έχει δημιουργήσει την Μικροοινοποιία Ακριώτου με έδρα της Πλαταιές Βοιωτίας.

Στη φιλοσοφία της μικροοινοποιίας που έχει δημιουργήσει είναι να αξιοποιεί μικρά κτήματα ενώ και η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού που μπορεί να παράγει ετησίως δεν ξεπερνά τους 65-70 τόνους κρασιού, έχοντας δημιουργήσει τις σειρές κρασιών υπό τις ετικέτες «Ορειβάτης» και «Ερημίτης». «Έχουμε τον χρόνο και τη διάθεση να περιμένουμε και να συνεχίζουμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο, αλλά να παράγουμε ποιοτικό αποτέλεσμα», εξηγεί στο THETOTALBUSINES.

«Λόγω του παλαιότερου σεισμού στην περιοχή, απελευθερώθηκαν αποθήκες που αξιοποιούνταν για την εκτροφή των κοπαδιών. Κάπως έτσι απέκτησα κι εγώ την αποθήκη του πεθερού μου, την οποία μετέτρεψα σε οινοποιείο για να κάνω με κάποιον τρόπο την τρέλα μου».

Η ενασχόληση με το Σαββατιανό

«Ασχολήθηκα με το Σαββατιανό μία παραδοσιακή ποικιλία του αττικού αμπελώνα, και έπρεπε να αποφασίσω εάν θα έκανα κάτι αποκλειστικά για βιοποριστικό σκοπό ή εάν θα είχα την υπομονή να περιμένω για να δω τα κατάλληλα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα διατηρώ συνεργασίες με άλλα οινοποιεία, οι οποίες μου δίνουν την δυνατότητα να βιοπορίζομαι και ταυτόχρονα να εξελίσσω τη δική μου προσπάθεια. Αποφάσισα να ασχοληθώ με το Σαββατιανό για να διαφοροποιηθώ και να μην καλλιεργήσω κάποια από τις ιδιαίτερα διαδεδομένες  ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά. Απέκτησα κάποια αμπέλια που βρίσκονταν στην περιοχή από συγγενικά μου πρόσωπα, μικρές εκτάσεις από 2 ή 3 στρέμματα η καθεμία. Πρόκειται για κτήματα που εγκαταλείφθηκαν καθώς πολλοί αγρότες ξεκίνησαν μεγαλύτερες και συστηματικές καλλιέργειες. Τα κλήματα αυτά καταπονήθηκαν επί σειρά ετών και παρόλ’ αυτά επιβίωσαν, δίνουν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα με μεγάλη συμπύκνωση και παραγωγή σε μικρές ποσότητες, καθότι πρόκειται για αμπέλια μεγάλης ηλικίας. «Στις Πλαταιές έγινε αναδασμός τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ευνοεί την καλλιεργητικά στην περιοχή. Στις παρυφές του Κιθαιρώνα υπήρχαν τα παλιά αμπέλια του πεθερού μου, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί. Ανέλαβα να αναβιώσω τις εκτάσεις αυτές. Η ηλικία των αμπελιών ξεπερνά τα 50 χρόνια, τα οποία προσφέρουν 500 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα σε συνολική καλλιέργεια 50 στρεμμάτων». Ωστόσο η Βασιλική Ακριώτου δεν έμεινε μόνο στην καλλιέργεια του Σαββατιανοού, έχοντας πραγματοποιήσει και νεότερες φυτεύσεις σε ποικιλίες όπως το ασύρτικο, το syrah, το cabernet sauvignon.

Η δημιουργία του ιδιόκτητου οινοποιείου

«Το 2018 ξεκίνησα την παραγωγή σε δικές μου εγκαταστάσεις με τις μισές ποσότητες να παράγονται εδώ και τις άλλες μισές σε συνεργαζόμενο οινοποιείο, με πρώτη κυκλοφορία ένα Σαββατιανό από παλαιά κλίματα. Στη συνέχεια δοκίμασα να κάνω κρασί με άγριες ζύμες, μεταξύ orange και κλασικής οινοποίησης. Παράγω ένα Σαββατιανό με την ονομασία ‘wild’ και τη χρήση άγριων ζυμών, κάνω κρυοεκχύλιση και στη συνέχεια αυξάνω τη θερμοκρασία. Επειδή υπάρχει μεγάλη ποσότητα ζυμομυκήτων στις ρώγες του σταφυλιού ξεκινάει η ζύμωση. Αφήνω την αλκοολική ζύμωση να δράσει για περίπου 3 ημέρες και στη συνέχεια διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τον μούστο στο πιεστήριο. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνω όλα τα καλά στοιχεία, χωρίς να επιβαρύνω το κρασί με τανίνες και άλλα στοιχεία που έχει η ρώγα. Η οινοποίηση ολοκληρώνεται με ψύξη έως ότου γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια γίνεται περιοδικό ανακάτεμα (batonnage) με οινολάσπες και το κρασί παραμένει σε δεξαμενές για 18 μήνες», περιγράφει η Βασιλική Ακριώτου ως προς τη μέθοδο παραγωγής που ακολουθεί.

Το 40% των κρασιών της εξάγεται

Περίπου το 40% των παραγόμενων κρασιών της Μικροοινοποιίας Ακριώτου διοχετεύονται σε χώρες της Ευρώπης, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να διαθέτει τα κρασιά της και στον Καναδά.

«Έχω πάρει αρκετά βραβεία στο εξωτερικό, ενώ θεωρώ μεγάλη τιμή ότι έχει δοκιμάσει τα κρασιά η Julia Harding, η οποία συμμετέχει στην ομάδα της παγκοσμίου φήμης οινοκριτικού Jancis Robinson. Κατόπιν της δοκιμής που πραγματοποίησε, βαθμολόγησε με 17 στα 20 και τα δύο Σαββατιανά μου», λέει η Βασιλική Ακριώτου.

Επιθυμία της είναι να οργανώσει ακόμα καλύτερα το οινοποιείο της από χωροταξικής άποψης, προκειμένου να διευκολύνει την παραγωγή της η οποία γίνεται χειρωνακτικά. Προσεχώς σκοπεύει να δημιουργήσει και επισκέψιμες εγκαταστάσεις καθώς στόχος της είναι να μεταδώσει στο οινόφιλο κοινό τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της μικροοινοποιίας που η ίδια δημιούργησε με ιδιαίτερο μεράκι πριν από λίγα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.