07 Σεπ 2024
READING

ΜΕΤΚΑ: Πώς πατά «γκάζι» στα μεγάλα έργα υποδομών

4 MIN READ

ΜΕΤΚΑ: Πώς πατά «γκάζι» στα μεγάλα έργα υποδομών

ΜΕΤΚΑ: Πώς πατά «γκάζι» στα μεγάλα έργα υποδομών

Έχοντας ήδη συγκεντρώσει ένα… δυναμικό ανεκτέλεστο έργων ύψους 1 δις. ευρώ, η ΜΕΤΚΑ, η κατασκευαστική θυγατρική της Metlen (πρώην Mytilineos), έχει βάλει πλώρη για διεκδίκηση νέων μεγάλων κατασκευαστικών έργων, που απλώνονται σε διάφορους τομείς, δημοσίων, αλλά και ιδιωτικών.

Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε σε σχετική δημοσιογραφική ενημέρωση, η εταιρία θέλει όχι απλά να εστιάσει, αλλά να αποτελέσει το επίκεντρο των μεγάλων έργων υποδομών του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, διεκδικώντας δημοπρατήσεις, και με στόχο – έχοντας ήδη σε λιγότερο από έναν χρόνο φτάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του 1 δις. – να διαθέσει και να αναλάβει έργα που θα φτάνουν το 1 δις. επιπλέον.

Όπως φαίνεται, η ΜΕΤΚΑ πατά «γκάζι» και θέτει όλη της την προσήλωση σε σημαντικά έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Από έργα περιβαλλοντικής φύσεως, όπως η διαχείριση υδάτων, και τα απορρίμματα, μέχρι σιδηροδρομικές υποδομές, αλλά και κατασκευή και λειτουργία σχολείων.

Να θυμίσουμε ότι η ΜΕΤΚΑ ήδη διαθέτει παρουσία σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα, σε λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, με τον στόχο πια να ανοίγεται και προς τα περιβαλλοντικά. Να πούμε επίσης ότι ο Όμιλος Metlen διαθέτει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, ωστόσο η θυγατρική επί του παρόντος είναι αποφασισμένη να επικεντρωθεί σε νέα δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα του εσωτερικού και συγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και Παραχωρήσεων.

Πάντως, είναι γεγονός ότι η εταιρία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με «σύμμαχο» τα 100 εκατ. ευρώ καθαρό ταμείο στο τέλος του 2023, συνεπώς βρίσκεται ψηλά στη λίστα των φαβορί και έχει ισχυρή δυναμική για τη διεκδίκηση τέτοιων συμβάσεων.

Η ΜΕΤΚΑ ήδη διαθέτει παρουσία σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα, σε λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, με τον στόχο πια να ανοίγεται και προς τα περιβαλλοντικά

Τα μεγάλα σιδηροδρομικά και οδικά έργα

Όπως έκανε γνωστό η εταιρία, στο «στόχαστρο» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διεκδίκηση των οδικών και σιδηροδρομικών έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία η εταιρία εκτίμησε ότι θα δημοπρατηθούν μέσα στον Ιούλιο, με τα αποτελέσματα και τις υπογραφές να αναμένονται εντός του διαστήματος Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Όμως δεν είναι το μόνο σιδηροδρομικό έργο για το οποίο η ΜΕΤΚΑ ρίχνεται στη μάχη, αφού, μέσα από κοινοπραξίες, συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τα σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου (συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ) και στον διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό (600 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά τα σιδηροδρομικά, αξίζει να τονίσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή του προαστιακού Δυτικής Αττικής, προϋπολογισμού 95,7 εκατ. ευρώ.

Από τον χάρτη δεν λείπουν ωστόσο και τα μεγάλα οδικά έργα, αφού συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τα ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα (Μαυροβούνι – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη), προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει ήδη αναλάβει το πρώτο οδικό ΣΔΙΤ του Flyover στη Θεσσαλονίκη (σε κοινοπραξία με την Άβαξ) ενώ αναμένεται η έναρξη του οδικού έργου Παρακάμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, όπου βρίσκεται εν αναμονή των απαλλοτριώσεων,  όπως και η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του 6ου προβλήτα του OΛΘ (σε κοινοπραξία με την ΤΕΚΑΛ).

Είσοδος και στα περιβαλλοντικά έργα

Οδικά έργα, σιδηροδρομικές και κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν το ισχυρό χαρτί της ΜΕΤΚΑ, όμως έχοντας, οικονομική και μη, δύναμη στη φαρέτρα της, φαίνεται πως μπαίνει δυναμικά και στον κλάδο των περιβαλλοντικών έργων και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή την περίοδο διεκδικεί μια σειρά από projects, μέσα από τα οποία σκοπεύει να δηλώσει την παρουσία της και να διεκδικήσει την εδραίωσή της και σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, το ΚΕΛ Ραφήνας, το έργο ΟΕΔΑ Ύδρας, τη ΜΕΑ Καβάλας (σε κοινοπραξία με την Ηλέκτωρ) και τη ΜΕΑ Αγρινίου. Ακόμη, διεκδικεί μέσω κοινοπραξιών και αρδευτικά έργα με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το φάσμα των υποδομών και των διαφόρων εγκαταστάσεων ωστόσο είναι αρκετά ευρύ, καθώς η εταιρία έχει αναλάβει σε συνεργασία με τις ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, προϋπολογισμού 96,8 εκατ., όπως και το ΣΔΙΤ κατασκευής και λειτουργίας 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, ύψους 128,4 εκατ. ευρώ, μαζί με την ΑΤΕΣΕ.

Η ΜΕΤΚΑ παίκτης και στο Ελληνικό

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΜΕΤΚΑ έχει αναλάβει από την Lamda Development το έργο κατασκευής του Riviera Galleria, το παράκτιο mall που αναπτύσσει η εταιρία στο Ελληνικό, στην περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, μετά από επικράτηση στον σχετικό διαγωνισμό. Πρόκειται για το δεύτερο έργο που αναλαμβάνει η κατασκευαστική εταιρία, καθώς είναι ανάδοχος μαζί με την ΑΚΤΩΡ και στο έργο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στα ιδιωτικά έργα που θα εκτελέσει η ΜΕΤΚΑ περιλαμβάνεται επίσης και το ξενοδοχείο 5 αστέρων ΙΚΟΣ Κίσσαμος στην Κρήτη, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία ελπίζει αλλά και εκτιμά, διαθέτοντας ήδη σημαντικά πλεονεκτήματα με ισχυρά έργα σε εξέλιξη και οικονομικούς πόρους, αλλά και με την προοπτική των έργων που βρίσκονται προς υπογραφή, ότι θα ενισχύσει σημαντικά το μέγεθός της τη διετία 2024-2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.