07 Σεπ 2024
READING

Ποιος θα κερδίσει τελικά τη χονδρική της ΑΒ Βασιλόπουλος και τι θα φέρει η πώληση;

4 MIN READ

Ποιος θα κερδίσει τελικά τη χονδρική της ΑΒ Βασιλόπουλος και τι θα φέρει η πώληση;

Ποιος θα κερδίσει τελικά τη χονδρική της ΑΒ Βασιλόπουλος και τι θα φέρει η πώληση;

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ παρουσιάζει σημαντική κινητικότητα στην αγορά, με λίγους και καλούς, δυνατούς παίκτες που δεν αφήνουν σχεδόν ποτέ την επικαιρότητα δίχως εξελίξεις που έρχονται στο φως και ταράζουν συνεχώς τις ισορροπίες, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Αν και το κομμάτι της χονδρικής, παρουσιάζει γενικά σταθερότητα, σε σχέση με τη λιανική, στις τελευταίες εξελίξεις, πρωταγωνίστρια είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος και συγκεκριμένα η χονδρική του, που «βρίσκει έκφραση» μέσω της ENA Food Cash & Carry.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αποφασιστικό βήμα αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία εδώ και καιρό τρέχει τις διαδικασίες, ώστε να διαχωριστεί από τη χονδρική, βάζοντας πωλητήριο στην ΕΝΑ Food Cash & Carry, μετά από υπόδειξη του μητρικού ομίλου Ahold-Delhaize, και μέσα από μία διαδικασία που ήδη τρέχει η Deloitte. Η τελευταία μάλιστα βρέθηκε εδώ και καιρό σε επικοινωνίες με τους υποψήφιους αγοραστές, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι έκδηλο.

Ανάμεσα στους μνηστήρες βλέπουμε γνωστά ονόματα – παίκτες της οργανωμένης χονδρικής και λιανικής, οι οποίοι μάχονται για να κατακτήσουν τη χονδρική δύναμη της ΑΒ Βασιλόπουλος, ισχυροποιώντας έτσι τη θέση τους σε μία άκρως ανταγωνιστική, αλλά και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά. Λίγοι, αλλά καλοί και σίγουρα ισχυροί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο μεταξύ, εκτός από το πωλητήριο της χονδρικής ΕΝΑ Food Cash & Carry, η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον στο δίκτυο της λιανικής με αλλαγή του μοντέλου των mega stores, όπου η αρχή έγινε από το νέο κατάστημα στο Μαρούσι και ακολούθως στο ανακαινισμένο κατάστημα του Ελληνικού. Επίσης, στο «στόχαστρο» της στρατηγικής βρίσκεται και η μετατροπή εταιρικών καταστημάτων σε franchise, με επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2023-2025 το οποίο προβλέπει το άνοιγμα 198 νέων καταστημάτων, 16 εταιρικών και 182 franchise.

 

Οι μνηστήρες της ΕΝΑ Food Cash & Carry

Όσοι για το ποιοι διεκδικούν; Ο λόγος για τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης μέσω της The Mart, τη leader στην αγορά Metro Cash & Carry του ομίλου Metro ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη, με δυναμική δικτύου που αριθμεί 50 σημεία cash and carry, και τη Δ. Μασούτης υπό τον Γιάννη Μασούτη. Να αναφέρουμε ότι η «πόρτα χτύπησε» και για την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία ωστόσο γρήγορα εγκατέλειψε τη διαδικασία, αφήνοντας χώρο στα υπόλοιπα ηχηρά ονόματα να «παίξουν μπάλα».

Ωστόσο, Metro ΑΕΒΕ και Μασούτης μάλλον απέκτησαν δεύτερες σκέψεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, και εμφανίστηκαν μη ενδιαφερόμενοι για το σύνολο του δικτύου. Κάπως έτσι, ο κλήρος πέφτει τελικά στην οικογένεια Σκλαβενίτη και τη The Mart, που μένει μόνη της στο «γήπεδο» για τη διεκδίκηση της χονδρικής της ΑΒ, μέσω του ENA Food Cash & Carry, με τις εξελίξεις να αναμένονται άμεσα.

Ποια είναι η ΕΝΑ Food που συνεισφέρει 5%-6% στην ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ENA Food αποτελεί στην ουσία το δίκτυο χονδρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος και απαριθμεί 14 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Βόλο, Καρδίτσα, Ρόδο, Γιάννενα, Σέρρες, Χαλκίδα, Πάτρα, Αργος, Καλαμάτα, Χίο και Ηράκλειο.

Τα καταστήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από το 1991, αν και στα χέρια της ΑΒ Βασιλόπουλος πέρασαν το 2001.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η δραστηριότητα χονδρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος συνεισφέρει στον τζίρο της εταιρίας περίπου 5%-6%, ενώ οι πωλήσεις κινούνται περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Η ήδη αναπτυσσόμενη The Mart του ομίλου Σκλαβενίτης, με την ενδεχόμενη απόκτηση της πρώτης θα διπλασιάσει ουσιαστικά το δίκτυό της, αφού η ΕΝΑ Food απαριθμεί 14 καταστήματα

Τι θα φέρει η πώληση

Όπως φαίνεται, η πώληση της ΕΝΑ Food Cash & Carry θα φέρει νέες ανατροπές στον κλάδο. Όπως είναι εύλογο, η ήδη αναπτυσσόμενη The Mart του ομίλου Σκλαβενίτης, με την ενδεχόμενη απόκτηση της πρώτης θα διπλασιάσει ουσιαστικά το δίκτυό της, αφού η ΕΝΑ Food απαριθμεί 14 καταστήματα. Eπίσης, θα φέρει μία μετατόπιση ενός τζίρου ύψους 100 εκατ. ευρώ που ενδέχεται να επηρεάσει ολόκληρη την αγορά, δίνοντας επιπλέον δύναμη σε έναν ήδη ισχυρό παίκτη, όπως ο Σκλαβενίτης, έναντι του ανταγωνισμού.

Αυτή τη στιγμή η The Mart αριθμεί 13 καταστήματα σε Κηφισό, Παλλήνη και Αργυρούπολη στην Αττική, Ηράκλειο και Χανιά στην Κρήτη, Εγνατία και Ιωνία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε Βόλο, Πάτρα, Ξάνθη, Λάρισα, Καλαμάτα και Ιωάννινα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο όμιλος έχει βάλει για φέτος πλώρη επενδύσεων όσον αφορά την οργανωμένη χονδρική, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή νέου καταστήματος στην Καλαμάτα, την ολοκλήρωση της κατασκευής Κέντρου Διανομής στον Ταύρο Αττικής, που αναμένεται για το 2025, την αναβάθμιση εξοπλισμού μηχανογράφησης, καθώς και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων. Επενδύσεις ύψους 40 εκατ., με στόχο να κερδίσει επιπλέον μερίδιο της αγοράς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.