07 Σεπ 2024
READING

Χ. Χόλτερμαν: Ο δισεκατομμυριούχος Ολλανδός που αγαπάει την Ελλάδα και τις επενδύσεις

4 MIN READ

Χ. Χόλτερμαν: Ο δισεκατομμυριούχος Ολλανδός που αγαπάει την Ελλάδα και τις επενδύσεις

Χ. Χόλτερμαν: Ο δισεκατομμυριούχος Ολλανδός που αγαπάει την Ελλάδα και τις επενδύσεις

Tο προσεχές φθινόπωρο το ιστορικό ξενοδοχείο της Κέρκυρας, Corfu Palace, θα εισέλθει και ουσιαστικά σε νέα εποχή. Γιατί τυπικά το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού των Φαιάκων έχει περάσει ήδη σε νέα εποχή καθώς από το 2023 ανήκει στον Ολλανδό επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ, Χένρι Χόλτερμαν.

Η σχέση του Χόλτερμαν με την Κέρκυρα δεν σταματά εδώ. Γιατί ο ίδιος διατηρεί στενούς δεσμούς με το νησί. Ο εβδομηντάχρονος επιχειρηματίας απέκτησε πριν από μερικά χρόνια το Antico Rosso, ένα ιστορικής σημασίας αρχοντικό στο νησί, που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτό του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος κατάγεται από το νησί. Επίσης, ο Χόλτερμαν διατηρεί εξοχική κατοικία στην ανατολική ακτή του νησιού του Ιονίου. Το Rosso Antico που κατοικεί το ζεύγος του Χενρυ και της Χεριτα, είναι ένα ιδιαίτερης ομορφιάς κτήμα στην Κέρκυρα, με ένα ξεχωριστό κτίριο το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της έκτασης αυτής. Ο Χόλτερμαν το απέκτησε πριν από μερικά χρόνια καταβάλλοντας τίμημα 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη κατοικία κατασκευάστηκε στα ερείπια ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα, και ανήκε σε μια από τις αρχοντικές οικογένειες της Κέρκυρας. Πρώτος ιδιοκτήτης του, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ήταν ο ευγενής Τζιοβάνι Κουρκουμέλι, ο οποίος έφτασε στην Κέρκυρα το 1750 από την Κεφαλονιά.

Κοιτάζοντας λίγο περισσότερο το ευρύτερο περιβάλλον και τον τρόπο που ο ίδιος κινείται, θα διαπιστώσει ότι πέρα από την Κέρκυρα, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Το 2022 ο ίδιος και η σύζυγός του Χερίτα Βέσελς-Χόλτερμαν αλλά και ο γιος τους, Τομ Χέντρικ Χόλτερμαν, ζήτησαν και έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα. Η συζυγός του Χερίτα Βεσελς, είναι κόρη του ιδρυτή μίας από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρείες, της Volkerwessels με παρουσία εκτός από την Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Αμερική και τη Γερμανία. Με εργατικό δυναμικό που ξεπερνά τους 16.000 υπαλλήλους, η Volker Wessels μπορεί να υπερηφανεύεται για ετήσιες πωλήσεις στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που αντικατοπτρίζει το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο έργων της.

Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα και τις κατασκευές

Από το 2018 και ύστερα ο Χόλτερμαν άρχισε να κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Μέσω του επενδυτικού βραχίονα που έχει δημιουργήσει με την ονομασία, Reggeborgh, άρχισε να τοποθετείται στη χώρα μας. Αρχικά επένδυσε στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και κατόπιν στον όμιλο Ελλάκτωρ. Διανύοντας μία ταραχώδη περίοδο δύο και πλέον ετών, κατά την οποία βρισκόταν σε έντονη αντιπαράθεση με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, που στη συνέχεια πούλησαν το ποσοστό τους και απέκτησαν τον όμιλο Ιντρακάτ, με συναφή δραστηριότητα. Το τελευταίο διάστημα, μετά την κίνηση της Motoroil να αποκτήσει συμμετοχή στον όμιλο Ελλάκτωρ, εξαγοράζοντας ταυτόχρονα τις ενεργειακές δραστηριότητες του ομίλου, ο Χόλτερμαν συνυπάρχει επιχειρηματικά με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Η Reggeborgh εδώ και χρόνια επιδίωκε να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της συμμετοχές σε εγχώριους τεχνικούς ομίλους. Είχε αποπειραθεί και παλαιότερα να αποκτήσει τα ποσοστά στην Ελλάκτωρ των Δ.Κούτρα και Λ.Μπόμπολα το 2017. Εκείνη η απόπειρά της Reggeborgh δεν στέφθηκε με επιτυχία, με την επενδυτική εταιρεία να εγκαινιάζει την παρουσία της, στην εγχώρια αγορά κατασκευών, αποκτώντας, τον Απρίλιο του 2018, το 9,38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ποσοστό αυτό, που ανήκε στον Νίκο Κάμπα, αγόρασε, τότε, η Reggeborgh προς 40 εκατ. ευρώ, η οποία διείδε τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της κατασκευαστικής με επικεφαλής τον Γιώργο Περιστέρη.

Η επένδυση στην Alpha Bank

Όμως ο Χόλτερμαν έχει επενδύσει και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς είναι μέτοχος της Alpha Bank ποσοστό που αγγίζει το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Υπό τη διαχείριση του Xόλτερμαν, η οικογένεια Wessels/Holterman έχει συγκεντρώσει σημαντικό πλούτο. Η εκτιμώμενη καθαρή τους θέση ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας τις επιτυχημένες επιχειρηματικές τους προσπάθειες στον τομέα των κατασκευών και σε διάφορες επενδυτικές επιχειρήσεις σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Ο ίδιος όμως επιδίδεται και σε έντονη κοινωφελή δραστηριότητα. Εκτός από την αγάπη του προς τη χώρα μας αλλά και τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει σε αυτήν, ο Ολλανδός επιχειρηματίας έχει προχωρήσει παλαιότερα στη δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφους ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE” για το Λιμενικό Σώμα της Κέρκυρας. Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του στηρίζει με παροχή εξοπλισμού το Κέντρο ΑΜΕΑ «Η Μέλισσα» και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.