22 Νοέ 2024
READING

Συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας μετά τα 60

4 MIN READ

Συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας μετά τα 60

Συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας μετά τα 60

Η συνταξιοδότηση αποτελεί για τους περισσότερους ένα πέρασμα σε μία εποχή ανάπαυλας και «ανταμοιβής», μετά από την πολύχρονη εργασία, που δίνει την ευκαιρία για ενασχόληση με όσα δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ταξιδιών και πραγματικής ξεκούρασης που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των μεγαλύτερων ηλικιών που δουλεύουν το λιγότερο 40 χρόνια.

Τα πράγματα όμως μάλλον είναι διαφορετικά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, με μεγάλο μέρος των Ελλήνων να συνεχίζει να εργάζεται και μετά το «κατώφλι» της σύνταξης. Ένα φαινόμενο που για να είμαστε ειλικρινείς πάντα ίσχυε, όμως τώρα αποτυπώνεται και στην πύλη δεδομένων του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται σημειώνουν συνεχώς ανοδική πορεία, με τα «κοντέρ» να σπάνε ρεκόρ, καθώς μέχρι και τις 4 Ιουλίου, είχαν ήδη φτάσει τις 182.700. Ξεπερνούν δηλαδή το 8% της μισθωτής απασχόλησης στην Ελλάδα. Και αυτή μάλλον είναι μόνο η αρχή, αφού λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της υπογεννητικότητας στα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι 65άρηδες θα φτάσουν να αποτελούν ως το 20% της συνολικής απασχόλησης.

Αυτό το διάστημα καταγράφεται αύξηση των απασχολούμενων συνταξιούχων κατά 142%, καθώς πολλοί από αυτούς απόκρυβαν την εργασία τους για να αποφύγουν την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%

Το φαινόμενο οφείλεται στην κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργαστούν, που ψηφίστηκε με τον ν. 5078/2023, ενώ με προηγούμενο σύστημα, μόλις 36.000 συνταξιούχοι είχαν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται, μετά τη σύνταξή τους. Ωστόσο, ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνουν πια ολόκληρη τη σύνταξή τους. Αν εργάζονται ως μισθωτοί, καταβάλλουν πόρο ύψους 10% από τον μισθό τους υπέρ e-ΕΦΚΑ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν επιπλέον 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας τους. Αυτό το διάστημα καταγράφεται αύξηση των απασχολούμενων συνταξιούχων κατά 142%, καθώς πολλοί από αυτούς απόκρυβαν την εργασία τους για να αποφύγουν την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%.

Συνεπώς, ο ΕΦΚΑ καταγράφει έσοδα της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων.

Από την πλευρά τους, οι συνταξιούχοι εργάζονται όσο περισσότερο αντέχουν, με την ενεργό γήρανση και τη διαφορά ηλικίας σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους να είναι όλο και πιο έντονη και να απλώνεται σε όλους τους κλάδους.

Δεν φτάνει η σύνταξη

Η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί στην ουσία μία προσπάθεια μείωσης της μαύρης εργασίας, όμως υποδηλώνει την – οικονομική – ανάγκη των πολιτών να συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημα από τη σύνταξη, που, εν μέσω της ακρίβειας που αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων αυτή τη στιγμή και αφορά όλες τις πτυχές του κόστους ζωής (στέγαση, καύσιμα, βασικά αγαθά κλπ.), και των πληθωριστικών πιέσεων, αποδεικνύεται ανεπαρκές. Μία μερίδα εργαζομένων νιώθουν επίσης ότι διαθέτουν ακόμη ενέργεια που θέλουν να διοχετεύσουν στην εργασία τους και άλλοι αρνούνται να εγκαταλείψουν, τουλάχιστον για όσο μπορούν, επιχειρήσεις που έχτισαν και με τις οποίες δέθηκαν συναισθηματικά, όμως μάλλον το φαινόμενο αποτελεί περισσότερο μία λύση ανάγκης.

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγοι και αυτοί που, με μεγάλη μερίδα των σημερινών 30αρηδων, ακόμη και 40αρηδων, να ζουν ή να επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια, ώστε να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής, λόγω χαμηλών μισθών και ανεργίας, αναγκάζονται να συνεχίσουν να δουλεύουν, προκειμένου να τους υποστηρίξουν.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της ΕΕ για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα κράτη-μέλη, το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων ηλικίας 65-74 ετών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 8,6% το 2022 σε 23,3% το 2070. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό προβλέπεται για τους εργαζομένους ηλικίας 55-64 ετών (από 57,4% το 2022, σε 78,2% το 2070), για τους εργαζομένους ηλικίας 65-74 ετών (από 9,3% το 2022, σε 24,3% το 2070).

Έτσι δημιουργείται μία νέα κατηγορία εργαζομένων, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, που όπως φαίνεται αποτελούν σημαντική μερίδα των πολιτών, με το ύψος της σύνταξης να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί πολιτική ενεργούς γήρανσης και είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους και τη μελλοντική σύνταξή τους. Είναι όμως πραγματικά ευνοϊκή; Δεδομένου ότι, αφενός ήδη εδώ και χρόνια πολλοί συνταξιούχοι συνέχιζαν να εργάζονται χωρίς ωστόσο να το δηλώνουν για να αποφύγουν τα τσουχτερά πέναλτι, αλλά και ότι ουσιαστικά μία πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν εργαστεί ίσως πάνω από τη μισή ζωή τους αναγκάζονται για να ζήσουν αξιοπρεπώς να…. γεράσουν ακόμη περισσότερο δουλεύοντας, ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο θετικά και αισιόδοξα, όπως παρουσιάζονται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.