«Πανιά» για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών ανοίγει η… έλλειψη κακών ειδήσεων για τη χώρα μας. Η φήμη για την Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός έχει ανακάμψει ένα χρόνο μετά τις φυσικές καταστροφές, τα αρνητικά δημοσιεύματα για τις τσουχτερές τιμές σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και για τις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες που είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση των αρχών.
Και οι πέντε διεθνείς αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό κριτικών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) έδωσαν βαθμολογία 9 στην Ελλάδα, με τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Το προσωπικό των τουριστικών μονάδων και εν γένει της αγοράς φιλοξενίας βαθμολογήθηκε με 9,5, ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη ήρθε η πρόληψη για τη διάδοση της πανδημίας, ως παρεπόμενο της χαλάρωσης των σχετικών μέτρων ήδη από το 2022.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε κορυφαίες αγορές (που καθορίζονται από τον αριθμό των αξιολογήσεων) παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην κατάταξη σε διάφορες ελληνικές περιοχές. Οι Κυκλάδες, που έχουν μπει στο «στόχαστρο» ταξιδιωτών και influencers βαθμολογήθηκαν με 9,2, κυρίως από Αμερικανούς και Γάλλους επισκέπτες.
O συνολικός δείκτης NSI, όπως καλείται ο σχετικός δείκτης, για το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα οποία προήλθαν από έρευνα της TCI Research, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, ακολουθώντας την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Ενθαρρυντικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα για την Αθήνα, για την οποία συλλέχθηκαν περισσότερα θετικά σχόλια σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (το τελευταίο του 2024), με αποτέλεσμα η βαθμολογία να την κατατάσσει αμέσως μετά την Πορτογαλία.
Παρόλα αυτά, σε μηνιαία κλίμακα, ο δείκτης σημείωσε ελαφρά πτώση τον Ιανουάριο, από 52 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023 σε 40 μονάδες, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως σχόλια ταξιδιωτών που ανέφεραν περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε εστιατόρια στην Ελλάδα, καθώς και αναφορές influencers για υψηλές τιμές στη Μύκονο. Ωστόσο, η ανάκαμψη του δείκτη ήρθε γρήγορα, ήδη από τον Φεβρουάριο, και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο προς το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Παρότι η Ελλάδα κατατάσσεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς με ήλιο και θάλασσα, ο πολιτισμός αποδεικνύεται πεδίο δόξης λαμπρό για την προσέλκυση «ποιοτικότερου» τουρισμού. O παράγοντας πολιτισμός συνεχίζει να προκαλεί θετικά σχόλια, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των συζητήσεων γύρω από τα θέματα της γαστρονομίας και του περιβάλλοντος.
Οι αναρτήσεις σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον απέκτησαν εξέχουσα θέση στο διαδίκτυο, με έμφαση στις πτυχές της φιλικότητας προς το περιβάλλον και της βιωσιμότητας στην Ελλάδα. Το θετικό συναίσθημα και το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας παρατηρήθηκαν σε διάφορα διαδικτυακά μέσα – συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των περιοδικών και των ιστολογίων. Επιπλέον, πολιτιστικά θέματα τράβηξαν την προσοχή του κοινού, όπως η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του ανακτόρου στις Αιγές όπου στέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, τα ορόσημα της οθωμανικής εποχής και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.
Ανάκαμψη μετά την αρνητική φημολογία για τον υπερτουρισμό
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρίμηνα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε μείωση των ιστοριών που σχετίζονται με το θέμα του υπερτουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μύκονος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο υπερεκτιμημένων προορισμών διακοπών από influencers.
Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αρκετές αρνητικές αναρτήσεις, από τις οποίες μερικές από τις πιο γνωστές ήταν οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, η κακή συντήρηση του ΟΑΚΑ και οι αμφιλεγόμενες συζητήσεις μεταξύ περιβαλλοντικών ομάδων και της κυβέρνησης σχετικά με τις παράκτιες κατασκευές, που σχεδόν μονοπώλησε την ειδησεογραφία του περασμένου καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, το θέμα των πυρκαγιών αντιπροσώπευε το 31% στο σύνολο των συνομιλιών που αφορούσαν τα ταξίδια στην Ελλάδα τον Ιούλιο, μειώθηκε στο 13% τον Αύγουστο και στο 7% τον Σεπτέμβριο. Το θέμα των πλημμυρών αντιπροσώπευε το 7% στο σύνολο των συζητήσεων. Επιπλέον, μεταξύ των αρνητικών αναφορών ήταν οι διακοπή των συγκοινωνιών λόγω απεργιών και διαμαρτυριών για την πρώτη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.