22 Ιαν 2025
READING

Πληροφορική: Δίνει τους υψηλότερους μισθούς, αλλά δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό

4 MIN READ

Πληροφορική: Δίνει τους υψηλότερους μισθούς, αλλά δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό

Πληροφορική: Δίνει τους υψηλότερους μισθούς, αλλά δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό

Από τις πλέον υψηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας προσφέρει ο κλάδος πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ακόμα και θέσεις οι οποίες δεν χρειάζονται τρομερή εξειδίκευση σε software ή harware, δίνουν μισθούς που ξεπερνούν τα 1500 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο παρά τις ιδιαίτερα υψηλές απολαβές συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αυτός της πληροφορικής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στην εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού για να καλύψει τις πολλές κενές θέσεις εργασίας.

Τι δείχνει η έρευνα για τις αμοιβές

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Technology HR Trends της Randstad, οι μισθοί για όσους ασχολούνται με τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας άλλους σημαντικούς για την οικονομία κλάδους, όπως του τουρισμού ή των κατασκευών.

Ο λόγος που οι μισθοί που προσφέρονται ξεπερνούν κάθε προσδοκία, έγγυται στο γεγονός ότι οι εταιρίες δυσκολεύονται εξαιρετικά να βρουν ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό προκύπτει κυρίως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αφού πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να εργαστούν σε μια εταιρεία του εξωτερικού, με φυσικά καλύτερες απολαβές και μάλιστα από το γραφείο του σπιτιού τους στην Ελλάδα.

Όπως δείχνει η έρευνα το 66% των εργαζομένων αλλάζει δουλειά λόγω καλύτερων οικονομικών προσφορών. Με το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα (συμμετείχαν 157 στελέχη από τμήματα ανθρώπινου δυναμικού από διάφορες ελληνικές πόλεις) δηλώνει ότι η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει.

Η έρευνα αντικατοπτρίζει το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά πληροφορικής. Με τους μισθούς να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων αλλά και τις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, η στροφή προς το cloud έχει οδηγήσει τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας πιο ψηλά αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές. Ένας cloud architect ξεκινά από τα 3.500 ευρώ το μήνα και μπορεί να φθάσει στις 5.000 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για έναν cloud engineer είναι 2.800 ή ακόμα και 3.500 ευρώ.

Η αμοιβή ενός data engineer μπορεί να ξεκινάει από τα 2.100 και να φτάνει ακόμα και τα 4.300 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας big data engineer το λιγότερο είναι 2.200 ευρώ και φτάνει μέχρι και 4600 ευρώ. Ένας data scientist, κινείται μεταξύ 2.300 και 4.300 ευρώ, ενώ ένας ειδικός στη κυβερνοασφάλεια μπορεί να ζητήσει (και να του δοθεί) μισθός που να ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ και να φτάνει στα 4.600 ευρώ.

Ακόμα πιο υψηλοί είναι οι μισθοί ενός software developer ο οποίος σε φάση junior ξεκινά από τα 1.800 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 2800 ευρώ, ενώ όσο εξελίσσεται σε senior ο μισθός μπορεί να πάει από 3.500 και 4.700 ευρώ ενώ ένας διευθυντής (software engineering manager) κινείται μεταξύ 5.200 και 7.000 ευρώ.

Και βεβαίως μετά ακολουθούν οι πιο διευθυντικές θέσεις. Ένας CTO παίρνει από 7.000 μέχρι 15.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ο χαμηλότερος μισθός για ένα διευθυντή τμήματος πληροφορικής ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει στις 8.000 ευρώ.

Οι αυξήσεις

Παλαιότερη έρευνα της Randstad δείχνει ότι οι εταιρείες πληροφορικής είναι πολύ πρόθυμες για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.

Όπως αναφέρεται, ο 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους, το 53% των επιχειρήσεων προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, ενώ το 25% των επιχειρήσεων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad για το 2024, το 66% των επιχειρήσεων θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική πρόκληση στη λειτουργία τους, ενώ το 54% των εταιρειών αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση της αφοσίωσης των εργαζομένων. Στις προκλήσεις των επιχειρήσεων προστίθεται η διατήρηση και ανάπτυξη ταλαντούχων ηγετικών στελεχών με κορυφαίες επιδόσεις (53%), καθώς και η έλλειψη ταλέντων (39%), καθιστώντας προτεραιότητα την ανάπτυξη στρατηγικών για την εύρεση, προσέλκυση και διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Οι κενές θέσεις εργασίας

Παρά λοιπόν τις υψηλότατες αμοιβές που προσφέρονται, ο κλάδος υποφέρει από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα ο κλάδος που αναζητά τους περισσότερους υπαλλήλους στην Ελλάδα σήμερα, είναι η πληροφορική με ποσοστό 32,5%, ενώ ακολουθεί ο ξενοδοχειακός και η εστίαση (12,2%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (12%), το λιανικό εμπόριο (5,4%) και οι τηλεπικοινωνίες (4,9%).

Έρευνα της ΕΥ δείχνει ότι κάθε χρόνο εισάγονται στην αγορά εργασίας περίπου 6.000 επιστήμονες από τον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (TΠΕ). Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση υπερβαίνει τους 8.000 με προοπτικές αύξησης στις 10.000 στο άμεσο μέλλον.

Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ δείχνει ότι επτά στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στον τεχνολογικό κλάδο (ΤΠΕ), ενώ σχεδόν οι μισές δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης εν αντιθέσει με την έρευνα της ΕΥ, αυτή του ΣΕΒ αναφέρει ότι ο κλάδος χρειάζεται 16.000 ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής κάθε χρόνο την ώρα που από τις σχολές βγαίνουν» 8.000, καθιστώντας παράλληλα απαραίτητη την ανάγκη για παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης, με την τεχνητή νοημοσύνη να τρέχει και να δημιουργεί νέες ανάγκες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.