07 Σεπ 2024
READING

EOS Capital Partners: Πεπραγμένα και επόμενες κινήσεις των EOS Ι και EOS ΙΙ

6 MIN READ

EOS Capital Partners: Πεπραγμένα και επόμενες κινήσεις των EOS Ι και EOS ΙΙ

EOS Capital Partners: Πεπραγμένα και επόμενες κινήσεις των EOS Ι και EOS ΙΙ

Με γοργούς ρυθμούς λαμβάνουν χώρα οι εξελίξεις στο EOS ΙΙ, του δεύτερο private equity fund με την υπογραφή του Απόστολου Ταμβακάκη, το οποίο θα εστιάσει σε τέσσερις εξαιρετικά σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα εκείνους των τροφίμων-ποτών, της τεχνολογίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και της βιομηχανίας.

Μάλιστα, ήδη το ΕΟS Hellenic Renaissance II έχει συγκεντρώσει 219 εκατ. ευρώ στον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο του συγκεκριμένου ποσού στα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή 100 παραπάνω από όσα είχε συγκεντρώσει το EOS Ι.

Σύμφωνα εξάλλου με τις πληροφορίες, τους επόμενους 12 μήνες θα ανακοινωθούν και οι τρεις πρώτες του συμμετοχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των κεφαλαίων συγκεντρώθηκε από εγχώριους και διεθνείς «παίκτες», μεταξύ των οποίων η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade and Development Bank), ενώ το υπόλοιπο 30% προέρχεται από Έλληνες επιχειρηματίες και family offices. Ενδεικτικό της επιτυχίας που χαρακτηρίζει το EOS I είναι το γεγονός ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια, σε ποσοστό 75% έχουν προέλθει από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund.

Οι διαφορές μεταξύ EOS I και ΕΟS II

Παρά το γεγονός ότι τα δύο fund (EOS I και EOS II) χαρακτηρίζονται από πολλά κοινά, υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους διαφοροποιούνται.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι μεγαλύτερες μεταξύ τους διαφορές είναι οι εξής:

Το EOS II Fund θα επενδύει σε εταιρείες με κύκλο εργασιών έως 100 εκατ. και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, ενώ στο EOS I Fund, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν έως 50 εκατ. κύκλο εργασιών και έως 250 εργαζόμενους.

Η μέση επένδυση ανά εταιρεία ανεβαίνει και φτάνει στο ποσό των 22-23 εκατ., από τα 11 εκατ. ευρώ του EOS I Fund.

Οι επενδύσεις στο EOS II Fund σε ποσοστό 70% θα σχετίζονται με πλειοψηφικές συμμετοχές είτε με μοναδικό επενδυτή το Fund είτε και με τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών επενδυτών, και κατά 30% μειοψηφικές συμμετοχές, ποσοστά αντίθετα δηλαδή από εκείνα του EOS I Fund.

Το επιτυχημένο deal με την Cosmos Sport

Εστιάζοντας στο EOS I και στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του, χωρίς αμφιβολία, η επένδυση στην Cosmos Sport και το exit από αυτήν αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις του. Η εταιρεία αθλητικών ειδών μετράει 42 χρόνια παρουσίας καθώς έχει ιδρυθεί το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, στην Κρήτη. Το 2020 το fund είχε προβεί σε επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ, το οποίο του επέτρεψε να πάρει στην κατοχή του το 30% της επιχείρησης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021, η πανίσχυρη βρετανική επιχείρηση αθλητικών ειδών JD Sports προχώρησε στην απόκτηση του 80% της Cosmos Sport, ποσοστό το οποίο εμπεριείχε και την συμμετοχή του EOS I fund. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πολλούς, καταλυτική για την επίτευξη του μεγάλου deal αποδείχθηκε η επένδυση του EOS Ι fund το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε από την επένδυση έχοντας εξασφαλίσει συνολικά 2,4 φορές πάνω τα αρχικά του κεφάλαια.

Η επόμενη αποεπένδυση που «έρχεται»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές στα δημοσιογραφικά γραφεία, το fund ετοιμάζεται να πραγματοποιείσαι άλλη μία εξαιρετικά επιτυχημένη αποεπένδυση. Ο λόγος για την την εταιρεία Eurocatering, η οποία έχει γίνει γνωστή στο καταναλωτικό κοινό κατά κύριο λόγο από τις δημοφιλείς έτοιμες σαλάτες που διαθέτει στην αγορά με το σήμα «Φρεσκούλης» και έχουν καταφέρει να προηγούνται στη σχετική κατηγορία σε πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το EOS Ι πραγματοποίησε την επένδυσή του στην Eurocatering τον Φεβρουάριο του 2021, όταν απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή συνεπενδύοντας με το fund Elikonos 11 εκατ. ευρώ με τα 7 εκατ. ευρώ να αποτελούν τη συμμετοχή του ΕOS Ι. Ο τζίρος της Eurocatering παρουσιάζει διαρκώς άνοδο, καθώς το 2022 έφτασε στα 55,9 εκατ. ευρώ από 38,6 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το EOS I αναμένεται να εξασφαλίσει διπλάσια χρήματα από αυτά της αρχικής του επένδυσης.

Οι υπόλοιπες κινήσεις του ΕΟS I

To ΕOS I αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά fund που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, με τον Απόστολο Ταμβακάκη να αποτελεί τον managing partner της ΕΟS Capital Partners. Ο κ. Ταμβακάκης είναι γνωστό ότι προτιμά να συνεργάζεται με στρατηγικούς επενδυτές, ενώ στη συγκεκριμένη του κίνηση ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του family Office της Μαριάννας Λάτση, του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του εφοπλιστή κ. Θ. Πριόβολου.

Το συνολικό ποσό που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το ΕΟS I έφτασε στα 150 εκατ. ευρώ χρήματα τα οποία κατευθύνθηκαν σε 11 συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2023, ενώ, όπως υπολογίζεται, διαθέτει χρονικό διάστημα περίπου 5 ετών για να προχωρήσει στις αποεπενδύσεις.

Εκτός λοιπόν από την Cosmos Sport από την οποία έχει ήδη αποχωρήσει, και από την φημολογούμενη αποεπένδυση από τον Φρεσκούλη (Eurocatering) το fund έχει προχωρήσει σε αρκετές ακόμα σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, στον τομέα των τροφίμων έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 στην Agrifreda, και 2,5 εκατ. ευρώ στην Μινέρβα Ελαιουργική στην οποία συμμετέχει με 8,33%. Ακόμα έχει επενδύσει στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και στην Σ. Μεντεκίδης, υπεύθυνη για το νερό Διός και Σέλι), πάλι με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο αλλά και με το fund SMERC του επίσης πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη.

Επιπροσθέτως, έχει προχωρήσει σε επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να περάσει στην κατοχή του, τον Δεκέμβριο του 2020, μειοψηφικό ποσοστό μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Obrela Security Industries. Ακόμα, το 2021 το fund προχώρησε στην εξαγορά της πιο σημαντικής ανταγωνίστριας στον κλάδο, την Encode Group.

Οι κινήσεις δε σταματούν εδώ, καθώς το 2022 το fund επέλεξε την εταιρεία Αρχειοθήκη, με ηγετικό ρόλο στην κατηγορία της ψηφιοποίησης, για να επενδύσει 6 εκατ. ευρώ, ενώ, σε συνεργασία με το fund Elikonos, την Bearonem Ltd και τον Αν. Μαυριδόγλου, προχώρησε τον Απρίλιο του 2023 στην εξαγορά της Med Frigo, που βρίσκεται στο top-5 των εταιρειών διανομής προϊόντων ψαριού στην Ευρώπη. Τέλος, παρουσία στον κλάδο των logistics έχει και μέσω της Seagull Group, ενώ το fund επένδυση 15 εκατ. ευρώ, στην Eurolamp, εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, λαμπτήρων και ειδών φωτισμού.

Σημαντική αύξηση θέσεων εργασίας

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε πρόσφατα ο Απόστολος Ταμβακάκης, τα επιχειρηματικά κεφάλαια του ΕΟS I προσέφεραν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία.

Ισχυρό «αποτύπωμα» άφησε το EOS I στις επιχειρήσεις που συμμετείχε

O Απόστολος Ταμβακάκης επενδύει στην ψηφιοποίηση της οικονομίας μας | Banks.com.gr

Συγκεκριμένα, το EOS I, παρά το γεγονός ότι είχε μέση διάρκεια παραμονής σε κάθε εταιρεία 25 μόλις μήνες κατάφερε να αυξήσει αθροιστικά μέχρι σήμερα, τις θέσεις εργασίας κατά 1.550, τον κύκλο εργασιών κατά 108% και το EBITDA κατά 74%. Μία σημαντική «κληρονομιά» που όλοι ελπίζουν να πολλαπλασιαστεί στις εταιρείες που θα επενδύσει το EOS II.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.