07 Σεπ 2024
READING

Τι είναι το πράσινο τέλος και γιατί «ξεσηκώνει» τους ξενοδόχους;

4 MIN READ

Τι είναι το πράσινο τέλος και γιατί «ξεσηκώνει» τους ξενοδόχους;

Τι είναι το πράσινο τέλος και γιατί «ξεσηκώνει» τους ξενοδόχους;

«Διαμαρτυρίες» από την πλευρά των ξενοδόχων αναμένεται να ξεσηκώσει για ακόμα μία φορά η θέσπιση του πράσινου τέλους, που ορίζει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Το νέο πλαίσιο, που έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον χωροταξικό σχεδιασμό, μετά την ακύρωση από το ΣτΕ των προηγούμενων ΕΧΠ Τουρισμού των ετών 2009 και 2013, είναι από την Τετάρτη σε διαβούλευση και προβλέπεται να αποσταλεί μεγάλος αριθμός σχολίων και παρατηρήσεων από τον κόσμο του τουρισμού. 

Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων για το χωροταξικό, το σχέδιο θεσπίζει ειδικό τέλος υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού (συμπεριλαμβανόμενου του τουρισμού διαμοιρασμού, όπως λέγεται η βραχυχρόνια μίσθωση και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων) που αναπτύσσονται σε όλες τις ανεξαιρέτως τις περιοχές της χώρας, με σκοπό να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό. Αυτός ακριβώς ο σκοπός είναι που… ξεσηκώνει – κυρίως τους «παραδοσιακούς» – ξενοδόχους, οι οποίοι περιμένουν να δουν στην πράξη την ανταποδοτικότητα του νέου φορολογικού μέτρου. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

Στην ουσία, σκοπός του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένας κορβανάς από τον οποίο θα αντλούνται κεφάλαια για την «αναστήλωση» των κρίσιμων υποδομών, ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Οι φυσικές καταστροφές της τελευταίας διετίας (όπως είναι οι πυρκαγιές στη Ρόδο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία) έχουν δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού, καθώς και τη φήμη των προορισμών, ενώ η αποκατάσταση των βασικών υποδομών (κυρίως των οδικών) μπορεί να διαρκέσει ολόκληρους μήνες.

Ωστόσο, στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προέβλεψε πρωτύτερα τη θέσπιση του νέου τέλους, δεν είχε γίνει λόγος για ανταποδοτικότητα, κάτι που θίγουν σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επιβολή του πράσινου τέλους δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή, τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας, όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την εποχικότητα. Η επιβάρυνση είναι αυξημένη στις περιπτώσεις ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας με χαμηλότερες τιμές εκμίσθωσης δωματίων και σε περιόδους που η τουριστική κίνηση είναι περιορισμένη και άρα οι τιμές εκμίσθωσης των δωματίων μειωμένες, κάτι που μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος και αποβαίνει σε βάρος της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Η παράταση ενός «μνημονιακού φόρου»

Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» του κλάδου υπενθυμίζουν πως πρόκειται για έναν μνημονιακό φόρο, η είσπραξη του οποίου έχει παραταθεί, ενώ κρίσιμο θεωρείται να υπάρχει ανταπόδοση, κυρίως ανά προορισμό.

Την αρχή έχει κάνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου, που έχει επισημάνει πως το 40% των εσόδων που θα εισπραχθούν ως τέλος ανθεκτικότητας θα προέλθει από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό, καθώς τα τετράστερα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία επιβαρύνονται περισσότερο από τα υπόλοιπα και το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχείων υψηλής κατηγορίας βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο. Η συζήτηση ξεκίνησε δεδομένου ότι από την περιφέρεια λείπουν μεγάλα τομεακά έργα (όπως τα οδικά)που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως δεν κατευθύνονται στα νησιά πόροι πλέον των κατανεμημένων από τον προϋπολογισμό.

Η «καινοτομία» είναι πως το τέλος επιβάλλεται και σε επαύλεις και βίλες άνω των 80 τετραγωνικών μέτρων, οι ένοικοι των οποίων θα καταβάλλουν το ανώτατο ποσό, δηλαδή 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση την περίοδο αιχμής.

Τι σημαίνει όμως για τα ξενοδοχεία η μετατροπή του τέλους διαμονής σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση;

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για ένα ξενοδοχείο μπορεί να φτάσει έως και το 200%. Η επιβολη του φόρου θα πλήξει περισσότερο το 25% των ξενοδοχείων με τη χαμηλότερη τιμή, όπου η επιβάρυνση φτάνει έως 11%, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης του  Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, ενός και δύο αστέρων, είναι τα «χαμένα», αφού ο φόρος φτάνει στα 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και θα είναι αυξημένος κατά 200%.

Τα πεντάστερα καλούνται να καταβάλλουν 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση από 4 ευρώ και επιβαρύνονται κατά 150%. Η μεγαλύτερη αύξηση προκύπτει επίσης για τα πεντάστερα κατά τη λειτουργία τους το Μάρτιο, οπότε η επιβάρυνση φτάνει το 9% βάσει τιμής 110 ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.