20 Δεκ 2024
READING

Olympia Group: Ποιος είναι ο πραγματικός σχεδιασμός για τις Entersoft και SoftOne

4 MIN READ

Olympia Group: Ποιος είναι ο πραγματικός σχεδιασμός για τις Entersoft και SoftOne

Olympia Group: Ποιος είναι ο πραγματικός σχεδιασμός για τις Entersoft και SoftOne

Την Πέμπτη το βράδυ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή για την ολοκλήρωση και του deal που ήταν ένα από τα πιο ηχηρά μέσα στο 2024 στο κλάδο της πληροφορικής.

Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε και τη συναλλαγή της SoftOne, εταιρείες λογισμικού η οποία επίσης ανήκει στο Olympia, καθώς στόχος ήταν να ελεγχθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού και εάν η εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group αποτελούσε θεμιτή πρακτική.

Τελικά η ΕΑ βρήκε τα πάντα καθόλα νόμιμα και έτσι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν αυτόνομα, παρά τα όσα διαδίδονται περί συγχώνευσης, αλλά κάτω από την ίδια στέγη που είναι ο όμιλος Olympia. Στόχος του Πάνου Γερμανού είναι να δημιουργήσει δύο ισχυρούς πόλους, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν στην αγορά πληροφορικής τα επόμενα χρόνια, θα αυξήσουν τα μερίδιά τους και θα αποτελέσουν τη νέα εποχή στο κλάδο του business software στην Ελλάδα.

Και οι μεν (της SoftOne) και οι δε (της Entersoft) απορρίπτουν κατηγορηματικά τα όποια σενάρια περί συγχώνευσης, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς όπως λένε «κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε 3,4 ή 5 χρόνια». Προς το παρόν λοιπόν και οι δύο εταιρείες είναι προσηλωμένες στους στόχους τους, στους πελάτες και στα προϊόντα τους και είναι αυτό που τους νοιάζει είναι να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην αγορά.

Olympia: Το deal και οι διαβεβαιώσεις Μαρτίνη για τη SoftOne

Στις 4 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι το Olympia Group μέσω σχήματος θα εξαγοράσει το 53,73% των μετοχών της Entersoft

 

Στις 4 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι το Olympia Group μέσω σχήματος θα εξαγοράσει το 53,73% των μετοχών της Entersoft το οποίο κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, μεταξύ των οποίων και το CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης. Ενώ θα ακολουθούσε δημόσια πρόταση στα 8 ευρώ.

Το σχήμα (Verdalite-Imker) θα δαπανούσε 240 εκατ. ευρώ για το 100% της Entersoft και λίγες μέρες αργότερα η εταιρεία Unity, η οποία συστάθηκε αποκλειστικά για να τρέξει τη δημόσια πρόταση, η Unity, κατέθεσε δημόσια προσφορά για την εισηγμένη πληροφορικής.

Σύμβουλος για την δημόσια πρόταση είναι η Eurobank. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Δημόσια Πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 62,74% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Entersoft. Ενώ σκοπός του Olympia είναι να αποκτήσει όλες τις μετοχές της εταιρείας με το προσφερόμενο αντάλλαγμα να διαμορφώνεται στα 8 ευρώ για κάθε μετοχή που θα προσφερθεί, εντός της περιόδου αποδοχής.

Αργότερα ακολούθησε η έγκριση του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ μόλις την Πέμπτη εγκρίθηκε και η συναλλαγή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Τα σενάρια περί συγχώνευσης ακόμα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το deal, όπως είναι φυσικό είχε θορυβήσει τους εργαζόμενους της SoftOne, ωστόσο ο CEO Πάνος Μαρτίνης ήρθε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Και μέσω επιστολής του ξεκαθάρισε ότι η εξαγορά της Entersoft από την Olympia δεν αλλάζει τη δομή και την καθημερινή λειτουργία της SoftOne.

Συνεχίζει τις εργασίες της η Entersoft

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια Γενική Συνέλευσης της Entersoft ο κ. Κοτζαμανίδης είχε διαβεβαιώσει ότι οι εργασίες της εταιρείες συνεχίζονται κανονικά, και το επόμενο διάστημα ο στόχος είναι να απορροφηθούν συγκεκριμένες εταιρείες από τον όμιλο.

Πράγμα το οποίο έγινε, καθώς λίγες ημέρες πριν η Entersoft ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η έναρξη διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση των τριών κατά 100% θυγατρικών της, δηλαδή των Wedia, RetailSoft και Ιnfopower.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 11,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, τα EBITDA ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 9%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διευρύνθηκαν κατά 9% στα 3,37 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται σε 12,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά διαθέσιμα σε 4 εκατ. μετά την αφαίρεση του δανεισμού 8,3 εκατ. ευρώ.

Η Entersoft αναμένεται να σημειώσει αύξηση εσόδων 30-40% και τα EBITDA περίπου 10% για το 2024 ενώ o κ. Κοτζαμανίδης κατά τη ΓΣ αναφέρθηκε και στο νέο project στη Ρουμανία, το οποίο όπως είπε περιμένει να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα έσοδα αυτό το έτος.

Σε ό,τι αφορά την SoftOne, η πορεία της οποίας είναι εξίσου θετική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, τα έσοδα για τη χρήση του 2022 έκλεισαν στα 36,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,7% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το 2023 η διοίκηση αναμένει τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.